Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2015

Γιατί δεν πρέπει να έχουν μουσική οι ιστοσελίδες



Γενικά δεν είναι και τόσο καλή ιδέα να ανοίξει κανείς μια ιστοσελίδα, κάποιο blog ή κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα και να αρχίσει να παίζει μουσική.

Για τους περισσότερους από εμάς η μουσική στο background είναι αρκετά ενοχλητική για αρκετούς λόγους. Ας δούμε, λοιπόν, τους κυριότερους όσο πιο απλά γίνεται. 



Αρχικά να πούμε ότι τα site με μουσική στο παρασκήνιο ήταν της μόδας τη δεκαετία του 1990.

Στις μέρες μας, μια ιστοσελίδα ή ένα blog με μουσική παραπέμπει σε κάτι παρωχημένο, ίσως και ερασιτεχνικό και το πιο πιθανό είναι να μας κάνει να κλείσουμε αμέσως την σελίδα.

ορισμένοι παλιοί browser δεν υποστηρίζουν πολυμέσαΜια παράμετρος είναι ότι μια συγκεκριμένη μουσική μπορεί να μην αρέσει σε όλους τους επισκέπτες ή ακόμη και να μην παίζει σε κάποιους, παλιούς ενδεχομένως, browsers που δεν υποστηρίζουν πολυμέσα.

Οπότε το μόνο που θα καταφέρει σε αυτήν την περίπτωση είναι να βαρύνει απίστευτα τις σελίδες με αποτέλεσμα να αργούν να φορτώσουν, κάνοντας την περιήγηση δυσκολότερη.

Ένας άλλος σημαντικός λόγος για τον οποίο οι ιστοσελίδες δεν πρέπει να έχουν μουσική είναι ότι μπορεί να φέρουν σε δύσκολη θέση τους επισκέπτες τους.

Φανταστείτε να ανοίξετε μια σελίδα από τον υπολογιστή του γραφείου και να αρχίσει το λαλα, ενώ ταυτόχρονα τα βλέμματα όλων θα πέσουν πάνω στον υπάλληλο που χαζολογά εν ώρα εργασίας...

μια σελίδα με μουσική μπορεί να σας προδώσει εν ώρα εργασίας

Για τον λόγο αυτό το facebook, όπως και άλλες σελίδες που έχουν βίντεο ή διαφημίσεις να παίζουν δεν έχουν ήχο παρά μόνο αν ο επισκέπτης πατήσει πάνω στο συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Ωστόσο, πολλές φορές οι λόγοι είναι και πρακτικοί. Για παράδειγμα πολύς κόσμος συνηθίζει να ακούει την αγαπημένη του μουσική από κάποιο ραδιόφωνο, να βλέπει βίντεο στο youtube ή να βλέπει ακόμη και τηλεόραση την ώρα που σερφάρει.

Επομένως μια άσχετη μουσική από μια σελίδα δεν θα είναι ότι πιο ευχάριστο εκείνη τη στιγμή.

Αν δε, αυτό συμβεί σε παραπάνω από μια σελίδες, σε μια περιήγηση με πολλές καρτέλες που ανοίγουν ταυτόχρονα, όπως συνηθίζουν πολλοι χρήστες το αποτέλεσμα είναι αποκαρδιωτικό...
mute σε ιστοσελίδες με μουσικήΓενικά έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί χρήστες όταν πέσουν πάνω σε μια σελίδα με μουσική, δεν ψάχνουν καν να βρουν το mute.

Απλώς κλείνουν το παράθυρο και πιθανότατα δεν ξαναεπισκέπτονται ποτέ το συγκεκριμένο site.

Έτσι κι αλλιώς, η επιλογή μουσικής στο background, δεν θα έπρεπε να προτιμάται γιατί εκτός όλων των άλλων, αυξάνει σημαντικά και το κόστος συντήρησης της ιστοσελίδας (κυρίως του WEB HOSTING), λόγω του μεγαλύτερου όγκου δεδομένων που φορτώνονται κάθε φορά.

Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως είναι τα μουσικά sites και blogs, στα οποία ίσως θα μπορούσε να μπει κάποια σχετική με το περιεχόμενο μουσική στο background.

Βέβαια, ακόμη κι εκεί, καλό είναι η συγκεκριμένη πρακτική να χρησιμοποιείται με μέτρο!

http://coolweb.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου