Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Γιατί δεν πρέπει να ξυπνάμε τους υπνοβάτες


υπνοβάτης

Οι περισσότεροι θα έχετε ακούσει ότι δεν πρέπει να ξυπνάμε τους υπνοβάτες την ώρα που υπνοβατούν.

Πολλές φορές μάλιστα η συμβουλή αυτή συνοδεύεται και από ένα σωρό υπερβολές για το τι μπορεί να πάθει ένας υπνοβάτης αν ξυπνήσει απότομα. Από καρδιακή προσβολή, μέχρι... εγκεφαλικό! 



Είναι, όμως, έτσι; Για να δούμε!

Καταρχήν ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

παιδιά υπνοβάτεςΗ υπνοβασία είναι μια διαταραχή του ύπνου που συμβαίνει συχνότερα σε μικρή ηλικία.

Πολλά είναι τα παιδιά που υπνοβατούν σε κάποια στιγμή της ζωής τους, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι δεν υπνοβατούν και οι ενήλικες.

Αυτό που συμβαίνει όταν υπνοβατεί κάποιος είναι στην ουσία μια κατάσταση όπου ο εγκέφαλος του κοιμάται, ενώ το σώμα του είναι ξύπνιο και λειτουργεί κανονικά.

Πότε υπνοβατεί κάποιος;

Ο ύπνος μας είναι ένας κύκλος που αποτελείται τα ακόλουθα πέντε στάδια:

1) το στάδιο ΝREM1 κατά το οποίο ο ύπνος χαρακτηρίζεται ως ελαφρύς,

2) το στάδιο ΝREM2 κατά το οποίο ο ύπνος μας είναι πιο ενοποιημένος,

3) το στάδιο ΝREM3 ή πρώτο στάδιο βραδέων κυμάτων,

4) το στάδιο ΝREM4 που ανήκει επίσης στην περίοδο ύπνου βραδέων κυμάτων, όπως το προηγούμενο στάδιο, και

5) το στάδιο REM, που χαρακτηρίζεται από γρήγορη κίνηση των ματιών και σχετίζεται με τα όνειρα.

Στο στάδιο REM παθαίνουμε κάτι απίστευτο. Το σώμα μας παραλύει για να μην αντιδράμε στα ερεθίσματα που λαμβάνουμε από τα όνειρα που βλέπουμε.

Η υπνοβασία, παρατηρείται κατά την διάρκεια του ύπνου βραδέων κυμάτων, δηλαδή κατά τα στάδια 3 και 4. Στα στάδια αυτά, ο ύπνος είναι βαθύς και γενικά είναι δύσκολο να ξυπνήσουμε.

ο υπνοβάτης έχει απλανές βλέμμα σαν να έχει γυάλινα μάτια

Ο υπνοβάτης μπορεί να έχει τα μάτια ανοιχτά, αλλά με απλανές βλέμμα, ενώ ενδέχεται και να μιλάει, χωρίς ωστόσο να παράγει δομημένο λόγο.

Όπως είπαμε πιο πάνω, γενικά είναι δύσκολο να ξυπνήσουμε κάποιον που υπνοβατεί, καθώς βρίσκεται στο στάδιο του βαθύ ύπνου.

Παρόλα αυτά, ακόμη κι αν καταφέρουμε να ξυπνήσουμε έναν υπνοβάτη, αυτός δεν θα πάθει απολύτως τίποτε. Αντίθετα, αυτοί που κινδυνεύουμε είμαστε εμείς!

Κι αυτό γιατί αν ξυπνήσει κανείς την ώρα που βρίσκεται στον βαθύ του ύπνο, το πιο πιθανό είναι να πάθει σύγχυση, να μην μας αναγνωρίσει και πιθανότατα να μας επιτεθεί!

Επίσης, επειδή η συμπεριφορά του θα είναι γενικά απρόβλεπτη, μπορεί ξυπνώντας τον να θέσουμε και τον ίδιο σε κίνδυνο.

Μπορεί για παράδειγμα, ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας που κάνει την στιγμή της υπνοβασίας του, να καεί, να κοπεί, να πέσει κάτω, να χτυπήσει κλπ.

Πως να αντιμετωπίσουμε μια πιθανή υπνοβασία;

Θεραπεία για την υπνοβασία δεν υπάρχει, αυτό είναι σίγουρο.

Επομένως, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να παρακολουθήσουμε τον υπνοβάτη και να τον αφήσουμε να κάνει αυτό που θέλει, αν φυσικά δεν κινδυνεύει.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τον τρομάξουμε θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα, τόσο την δική του, όσο και την δική μας.

δεν πρέπει να τρομάξουμε έναν υπνοβάτη

Εναλλακτικά, μπορούμε να τον πλησιάσουμε ήσυχα, να τον πιάσουμε από το χέρι και να τον οδηγήσουμε πίσω στο κρεβάτι του χωρίς να τον ξυπνήσουμε.

Το πιο πιθανό είναι ότι το πρωί δεν θα θυμάται τίποτε. Επίσης θα κοιμηθεί ήσυχος το υπόλοιπο της νύχτας, καθώς αν κάποιος υπνοβατήσει, αυτό θα συμβεί μόνο μια φορά μέσα σε μια νύχτα.

Προσοχή λοιπόν!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου