Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Τι δίνει και τι παίρνει ο Πάνος Καμμένος από τον Αλέξη Τσίπρα - Τα πρώτα βήματα του νέου κυβερνητικού σχήματος



Κυβέρνηση με τέσσερα υπερυπουργεία και έξι μικρά “μαγειρεύουν” στην Κουμουνδούρου, με τους Ανεξάρτητους Έλληνες να συμμετέχουν στη νέα σύνθεση με έναν υπουργό και δύο ή τέσσερις υφυπουργούς, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες.
Στόχος το ολιγομελές υπουργικό συμβούλιο, ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερος συντονισμός, φιλοδοξώντας η νέα κυβέρνηση με τη δυναμική των 162 εδρών ­μαζί με τους ΑΝΕΛ­ να ξεκινήσει το νομοθετικό έργο, με προτεραιότητες τα “έτοιμα” νομοσχέδια.
Αυτό βρίσκει σύμφωνους τους Ανεξάρτητους Έλληνες, στηρίζοντας να κατατεθούν οι ρυθμίσεις για τα εργασιακά, κατώτατο μισθό, υπερχρεωμένα νοικοκυριά κα. Παράλληλα, αναμένεται να προχωρήσουν και οι διαδικασίες για τη σύσταση εξεταστικής για το πως οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο, που αποτελεί κοινή επιθυμία και των δύο πλευρών.
Έχοντας, τη Δευτέρα, ο Αλέξης Τσίπρας εξασφαλίσει τη συμμετοχή του κ. Πάνου Καμμένου και των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην κυβέρνηση συνεργασίας, αλλά και “δένοντας” τη συμφωνία επί του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, προχώρησε άμεσα και με γοργούς ρυθμούς τις διεργασίες για τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου, με στόχο να πραγματοποιηθούν οι σχετικές ανακοινώσεις εντός της ημέρας.
Στη συνάντηση που πραγματοποίησε ο Πάνος Καμμένος τη Δευτέρα το πρωί με τον Αλέξη Τσίπρα συμφωνήθηκε η συμμετοχή στη κυβέρνηση συνεργασίας, το πολιτικό περιεχόμενο και τα πρόσωπα των ΑΝΕΛ που θα λάβουν θέση υπουργού.
Αν και η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί από τον ίδιον τον πρωθυπουργό, τα στελέχη των Ανεξάρτητων Ελλήνων ανέφεραν από τη Δευτέρα ότι θα συμμετέχουν με έναν υπουργό και έως τέσσερις υφυπουργούς. Ο κ. Πάνος Καμμένος πρότεινε για τον ίδιον το υπουργείο 'Αμυνας, ωστόσο κάποια σενάρια κάνουν λόγο για το υπουργείο Ναυτιλίας. Σχετικά με τα υφυπουργεία έχει “πέσει” στο τραπέζι το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά και το Παιδείας. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο για συμμετοχή σε κάποιο από τα υφυπουργεία με κοινωνικό χαρακτήρα, όπως Εργασίας ή και Υγείας. Ο κ. Τέρενς Κουικ αναμένεται να είναι ένας από τους υφυπουργός, ο οποίος δεν εξελέγη βουλευτής, καθώς δεν έβγαλε έδρα Επικρατείας το κόμμα.
Πηγές αναφέρουν ότι ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων αποδέχεται το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το λεγόμενο “πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης”, το οποίο είναι κοινή επιθυμία να προχωρήσει άμεσα. Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε πως “οι κόκκινες γραμμές των ΑΝΕΛ για τα εθνικά θέματα θα γίνουν σεβαστές”, ενώ δεν θα προχωρήσει ο διαχωρισμός Εκκλησίας – κράτους. “Υπάρχει καλή προσωπική χημεία μεταξύ Τσίπρα και Καμμένου και σχέσεις εμπιστοσύνης”, δηλώνουν πηγές από τους ΑΝΕΛ.
Ο κ. Καμμένος είχε συνάντηση τη Δευτέρα και με τον Αρχιεπίσκοπο, ενημερώνοντας τον για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση, δηλώνοντας σίγουρος για συμφωνία των δύο κομμάτων για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ως προς αυτό, έχουν ακουστεί αρκετά ονόματα, ο οποίος αναμένεται να προέρχεται από την κεντροδεξιά παράταξη. Μία επιλογή ήταν ο Κώστας Καραμανλής, ωστόσο φαίνεται απίθανο να δεχτεί ο πρώην πρωθυπουργός. Ένα ακόμα είναι εκείνο του Επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, αλλά και του σκηνοθέτη Κώστα Γάβρα.
Πληροφορίες: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου