Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014

Το απόλυτο ξεπούλημα στο real estate: Πουλάνε κοψοχρονιά νεόδμητα ακίνητα ακόμα και κάτω του 50%


akinita 1 0


Η ραγδαία πτώση που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στις τιμές των ακινήτων αναδεικνύει με πολύ εμφατικό τρόπο μια σημαντική διάσταση του τεράστιου προβλήματος που υπάρχει σήμερα στην κτηματαγορά.
Οι τιμές έχουν πέσει ακόμα και σε ποσοστά κάτω του 50% της αξίας τους, λόγω της κρίσης, αλλά η έλλειψη ρευστότητας καθιστά ακόμα δυσχερείς τις αγοραπωλησίες.
Και αυτό την ώρα που οι αντικειμενικές αξίες εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη, ενώ τα ακίνητα επιβαρύνονται με την υπέρμετρη φορολογία που έχει επιβάλει το κράτος στους ιδιοκτήτες, κατ' επιταγήν της τρόικας και της καθαρά εισπρακτικής λογικής που χαρακτηρίζει τις επιλογές της.
Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, οι πρώτοι που αποφασίζουν να πωλήσουν είναι, βεβαίως, οι ιδιοκτήτες, που είτε χρειάζονται άμεσα χρήματα είτε δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές υποχρεώσεις τους και στο κόστος συντήρηση του ακινήτου. Υπάρχουν ωστόσο πλέον και πολλοί κατασκευαστές οι οποίοι δεν πρόλαβαν να πωλήσουν τις καλές εποχές και σήμερα έχουν αρκετά αδιάθετα ακίνητα, τα οποία, εφόσον είναι άνω των τεσσάρων ετών, τους επιβαρύνουν και με τον ΕΝΦΙΑ, πέραν, φυσικά, των μηνιαίων δανειακών υποχρεώσεών τους.
Σε όλη την Αττική, από το Μαρκόπουλο και την Παλλήνη, ως το Γαλάτσι, το Κερατσίνι ή τον Κορυδαλλό, δεκάδες νεόδμητα ακίνητα πωλούνται ακόμη και για 80.000 ευρώ, αφού οι ιδιοκτήτες τους δυσκολεύονται πλέον να τα συντηρήσουν, καθώς τους βαρύνουν με φόρους και έξοδα, χωρίς ουσιαστικά να αποδίδουν κάτι σε αυτούς.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα ακίνητο στην Αγία Βαρβάρα, κατασκευής του 2012, 80 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο πωλείται για 928 ευρώ/τ.μ., όταν προ κρίσης η τιμή για μία κατοικία με αυτά τα χαρακτηριστικά ήταν πάνω έως και 30%.
Σύμφωνα με ανθρώπους της κτηματομεσιτικής αγοράς, πολλά τέτοια παραδείγματα υπάρχουν στα δυτικά προάστια, όπου αρκετοί αποφάσισαν να επενδύσουν, παίρνοντας δάνειο, σε δεύτερη κατοικία, εξαιτίας της αλματώδους ανάπτυξης της περιοχής χάρη στο μετρό και τα ΤΕΙ, αλλά πλέον είναι οι πρώτοι που πουλάνε σε πολύ χαμηλές τιμές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου