Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Ακυρώνει το Συμβούλιο της Επικρατείας την εκλογή του πρύτανη του ΑΠΘ, Περικλή Μήτκα



Ακυρώθηκε η εκλογή του νυν πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Περικλή Μήτκα, έπειτα από απόφαση που εξέδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Συγκεκριμένα, ο Ανδρέας Γιαννακουδάκης, καθηγητής Φυσικής Χημείας, ο οποίος είχε προσφύγει στο ΣτΕ κατά της διαδικασίας της εκλογής του κ. Μήτκα, δικαιώθηκε μιας και βρέθηκε εκτός πρυτανικών εκλογών όταν το Συμβούλιο του Ιδρύματος θεώρησε ότι δεν έχει τα ουσιαστικά προσόντα που περιοριστικά ορίζονται στο νόμο προκειμένου να διεκδικήσει καν τη θέση.

Όπως αναφέρει το alterthess.gr, στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει ο καθηγητής Ανδρέας Γιαννακουδάκης και ζητούσε να ακυρωθεί η από 20.5.2014 απόφαση του συμβουλίου του ιδρύματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με την οποία επελέγησαν ως υποψήφιοι για την εκλογή στο αξίωμα του Πρύτανη στο ΑΠΘ οι καθηγητές Σ. Λογοθέτης , Π. Μήτκας και Ι. Παπαδογιάννης και απορρίφθηκε ο ίδιος, όπως και ο καθηγητής και πρώην αντιπρύτανης του ιδρύματος Γ. Παντής.
Το ΣτΕ έκρινε πως οι διαδικασίες που οδήγησαν στην εκλογή του νέου πρύτανη ήταν μη νόμιμες καθώς αποφάνθηκε ότι είναι υποχρεωτική η παρουσία των πρυτάνεων στις συνεδριάσεις των συμβουλίων των Ιδρυμάτων, μιας και η μη παρουσία των πρυτάνεων σε αυτές τις συνεδριάσεις καθιστά τις αποφάσεις που λαμβάνονται μη νόμιμες. Η απόφαση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες περί "βιασύνης" και "σκοτεινών σημείων" στις διαδικασίες ανάδειξης της νέας πρυτανείας για πρώτη φορά με το νέο νόμο για τη τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τέλος σύμφωνα με το alterthess.gr, η διαδικασία αναμένεται να επαναληφθεί από εκείνο το σημείο όπου το ΣτΕ έκρινε ότι οι ενέργειες του Συμβουλίου του Ιδρύματος δεν είναι σύννομες, δηλαδή από την συνεδρίαση με την οποία έγινε η προέγκριση των υποψηφίων προς ψηφοφορία και η απόρριψη των υπολοίπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου