Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2014

Τα "εορταστικά" ...τσαντίρια της Αριστοτέλους.

    Η φετινή εορταστική εικόνα της Θεσσαλονίκης είναι θλιβερή...


Η πόλη εντελώς αστόλιστη στον άξονα όμως της πλατείας Αριστοτέλους ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να δώσει εορταστικό -λέει- "χρώμα", επιτρέποντας σε μικροπωλητές να πουλήσουν την πραμάτεια τους.
Κάτι...
 ανάλογο συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια. Συμβαίνει άλλωστε σε πολλές άλλες πόλεις στην Ελλάδα και παντού στην Ευρώπη.

Η πρωτοτυπία στη φετινή Θεσσαλονίκη είναι ότι στους μικροπωλητές δεν έχουν παραχωρηθεί τα συνήθη καλαίσθητα ξύλινα σπιτάκια, αλλά κάποια αντίσκηνα από άσπρο καραβόπανο.Συγκεκριμένα είναι οι τέντες σε σχήμα τετράγωνο που χρησιμοποιεί κάθε Μάιο ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος για το Φεστιβάλ Βιβλίου, που γίνεται στην Παραλία, δίπλα στη θάλασσα, στην καρδιά της άνοιξης, ενώ πηγαίνουμε προς το καλοκαίρι.
Πρόκειται για κατάσταση «Αλ Τσαντίρι ό,τι πάρεις ένα ευρώ».
Καμία αισθητική και κανένα πνεύμα των ημερών.

Βρώμικη,αστόλιστη,μίζερη...Η φετινή εορταστική εικόνα της Θεσσαλονίκης είναι θλιβερή.Η χειρότερη της τελευταίας 20ετίας (τουλάχιστον).
Κάποιοι γραφικοί στο Δήμο θεωρούν άσκοπη σπατάλη τον στολισμό της πόλης στις γιορτές.Πρωτοτυπία για το όλο το δυτικό κόσμο..
Το εορταστικό κλίμα και ο στολισμός όμως δεν αφορά μόνο τους εμπόρους του κέντρου.Αφορά και τα χιλιάδες παιδιά -κυρίως- που θα περάσουν τις γιορτές στην πόλη και έχουν πραγματική ανάγκη από μερικές όμορφες εικόνες.

Και μπορεί για μία ακόμη φορά η ιστορία και η γεωγραφία να συνηγορούν ώστε η πόλη να είναι γεμάτη τουρίστες –βοήθησε σ’ αυτό και η μεγάλη πληρότητα στους ευρωπαϊκούς προορισμούς-, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η εγκατάλειψη της χριστουγεννιάτικης αγοράς δεν είναι ατόπημα.

Ακούστηκε ότι του χρόνου ο δήμος θα διαθέσει 350.000 ευρώ για το στολισμό του κέντρου, που θα είναι εντυπωσιακός. Μακάρι, διότι τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά θα έρθουν και πάλι σε 12 μήνες. Είναι βέβαιον. Θα ευχηθούμε οι περισσότεροι «καλό 2016». Μέχρι τότε ας παρηγορηθούμε όχι μόνο με το «καλό 2015», αλλά και με το σαφώς σκοτεινότερο για τη Θεσσαλονίκη «αίσιο και ευτυχές το 1950»..


Παλιές καλές εποχές...


 http://greece-salonika.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου