Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2014

Κάτοικοι των Βασιλικών απέκλεισαν την Ε.Ο. σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δημιουργία μονάδων αεριοποίησης βιομάζας



Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη δημιουργία δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας στην ευρύτερη περιοχή της Λακκιάς και των Βασιλικών Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν σήμερα εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής.

Οι διαδηλωτές προχώρησαν μάλιστα σε συμβολικό αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης- Πολυγύρου, στο ύψος των παλαιών Σφαγείων, χωρίς να εμποδίζουν την κυκλοφορία των οχημάτων.
"Πρόκειται για δύο μονάδες, ισχύος 498 kW έκαστη, που σχεδιάζεται να δημιουργηθούν στην περιοχή του κτήματος Παρούση και κοντά στη Λακκιά αντίστοιχα, σε εκτάσεις υψηλής γεωργικής παραγωγικότητας και με διάσπαρτες κατοικίες, εντός ζώνης οικιστικού ελέγχου. Θεωρούμε ότι στην περιοχή μας δεν υπάρχει χώρος για τέτοιες μονάδες", δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο δημοτικός σύμβουλος Μοσχόπουλος Μοσχόπουλος, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στις μονάδες.
Για τη λειτουργία των μονάδων θα χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη κομματάκια ξύλου, τα οποία θα θερμαίνονται σε θερμοκρασία άνω των 850 βαθμών Κελσίου. "Τα αέρια που θα προκύπτουν υποτίθεται σύμφωνα με τον επενδυτή ότι θα φιλτράρονται πριν καταλήξουν στην ατμόσφαιρα, αλλά ποιος μας εγγυάται ότι θα τηρούνται όσα αναφέρει η μελέτη κι ότι θα γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι;" διερωτάται ο κ.Μοσχόπουλος.
Ο επενδυτής έχει ακόμη εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά έκτασης 20 στρεμμάτων με θερμοκήπια, όπου θα κατευθύνεται τον χειμώνα η θερμότητα που θα παράγεται από τις μονάδες. "Τι θα γίνεται όμως το καλοκαίρι; Αν η θερμότητα εξακολουθεί να διοχετεύεται στο περιβάλλον, είναι προφανές ότι θα αλλάξει το μικροκλίμα της περιοχής" υποστηρίζει ο κ.Μοσχόπουλος. Προσθέτει ότι η σημερινή κινητοποίηση ήταν απλά προειδοποιητική, αφού οι κάτοικοι της περιοχής είναι αποφασισμένοι να σταματήσουν επιχειρηματικά σχέδια που θα βλάψουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον, την υγεία των ανθρώπων και την αγροτική οικονομία της περιοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου