Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Επιστολή Κυρίζογλου σε Καμίνη για τον ανδριάντα του Μ. Αλεξάνδρου






Σύμφωνα με την επιστολή, ο σχετικός ανδριάντας φιλοτεχνήθηκε το 1993, αγοράστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και δωρήθηκε στο δήμο Αθηναίων
Την άμεση εύρεση κατάλληλου χώρου, προκειμένου να ανεγερθεί ο έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αθήνα, ζητά ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου σε επιστολή του προς τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη.

Σύμφωνα με την επιστολή, ο σχετικός ανδριάντας φιλοτεχνήθηκε το 1993, αγοράστηκε από το υπουργείο Πολιτισμού και δωρήθηκε στο δήμο Αθηναίων, ωστόσο έκτοτε βρίσκεται αποθηκευμένος σε παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη στου Ζωγράφου.
Ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ ζητά τη προσωπική και άμεση συμβολή του δημάρχου Αθηναίων, προκειμένου να βρεθεί χώρος για το γλυπτό.
Αναλυτικά η επιστολή:
Από την απάντηση του Υπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Κ. Τασούλα, σε πρόσφατη σχετική ερώτηση 25 Βουλευτών, πληροφορηθήκαμε πως «το 1993 με πρωτοβουλία της τότε Υπουργού Πολιτισμού Ντόρας Μπακογιάννη φιλοτεχνήθηκε από τον αείμνηστο ακαδημαϊκό και γλύπτη Ιωάννη Παππά έφιππος ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου ο οποίος αφού αγοράστηκε από το ΥΠΠΟ εν συνεχεία δωρήθηκε στον Δήμο Αθηναίων, με σκοπό την μελλοντική ανέγερσή του σε κατάλληλο δημόσιο χώρο της πρωτεύουσας».
Την αρχική μας έκπληξη και πικρία [έκπληξη και πικρία όλων των Ελλήνων, και ιδιαίτερα όσων, -όπως οι συντοπίτες μας-, ζουν στην αγκαλιά του Δίου, της Βεργίνας, της Μίεζας, της Πέλλας, των Σταγείρων, της Αμφίπολης…], για το γεγονός της επί 21 έτη αποθήκευσης (-«απόσυρσης») του ανδριάντα αυτού σε Παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη στου Ζωγράφου, διαδέχεται η προσδοκία, πως πολύ σύντομα θα βρεθεί ο κατάλληλος χώρος, όπου θα ανεγερθεί ο έφιππος ανδριάντας του μεγίστου των Ελλήνων, ώστε, από το κέντρο της Πρωτεύουσάς μας, να εκπέμπει μηνύματα ενότητας, δύναμης και αισιοδοξίας, να τέρπει ως καλλιτεχνική δημιουργία, να συγκινεί και να εμπνέει ως το ισχυρότερο σύμβολο του Οικουμενικού Ελληνισμού.
Εκφράζοντας τις ελπίδες και τις ευχές του συνόλου των κατοίκων της Κεντρικής Μακεδονίας, παρακαλούμε θερμότατα, Κύριε Δήμαρχε, για την προσωπική, άμεση και καθοριστική συμβολή σας, ώστε αυτή η πάνδημη προσδοκία να γίνει πολύ σύντομα πραγματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου