Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2014

Εθελοντισμός: η ελπίδα για μια καλύτερη κοινωνία



Picture
 


Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως αθόρυβες δράσεις οι οποίες λειτουργούν λυτρωτικά σε μία περίοδο έντονης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Ο εθελοντισμός στις μέρες μας, συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή και συνέχεια. Όλοι οι εθελοντές είναι αφανείς ήρωες, οι οποίοι προσφέρουν χωρίς να προσδοκούν σε ανταλλάγματα. 

Ο εθελοντισμός προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες (πάσχοντες, άτομα με αναπηρία κ.α.). Σημαντική είναι η προσφορά των οργανώσεων που στηρίζουν το περιβάλλον (π.χ. δεντροφύτευση) και δραστηριοποιούνται στον χώρο της οικολογίας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οργανωμένης και συντονισμένης εθελοντικής δράσης είναι το Χαμόγελο το ΠαιδιούΠρόκειται για μια οργάνωση που αγκαλιάζει ταπαιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο και χρειάζονται άμεση βοήθεια.

Το 2011 ανακηρύχθηκε ως έτος εθελοντισμού, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό να παροτρύνει και να αναδείξει την πολύτιμη δράση των εθελοντών και των αντίστοιχων οργανώσεων. Η συγκεκριμένη ανακήρυξη στοχεύει στη δημιουργία μιαςκοινωνίας πολιτών, όπου οι άνθρωποι από διαφορετικές εθνότητες, και με διαφορετικές πεποιθήσεις, θα μπορούν να συνυπάρχουν με αρμονία σε ένα ενιαίο πλαίσιο.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, από το Ευρώβαρόμετρο (2011), το 22% των Ευρωπαίων πολιτών εμπλέκεται με κάποιο τρόπο, σε εθελοντικές οργανώσεις και δράσεις. Κυρίαρχοι τομείς δράσης είναι: η ανθρωπιστική βοήθεια, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός. Τα αποτελέσματα είναι άκρως ελπιδοφόρα και μας επιτρέπουν να ονειρευόμαστε ένα καλύτερο αύριο . . .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου