Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Τα 30 βιβλία που άλλαξαν τον κόσμο: Ελληνικό το πρώτο!



Ενα βιβλίο μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου -κι αυτό το ξέρεις πολύ καλά εσύ, φανατικέ αναγνώστη... Μπορεί όμως ένα βιβλίο να αλλάξει την ιστορία, να επηρεάσει τις ζωές ολόκληρων γενεών, να αλλάξει όχι μόνο κάποιους ανθρώπους αλλά τον κόσμο συνολικότερα; Η απάντηση είναι θετική. Φυσικά και μπορεί...

Το Business Insider ετοίμασε τη λίστα των 30 βιβλίων που άλλαξαν την ιστορία, η οποία περιλαμβάνει από Σαίξπηρ μέχρι Οργουελ.
Η Ελλάδα μπορεί να καμαρώνει για μια σημαντικά πρωτιά, δηλαδή για την ανάδειξη στην κορυφαία θέση ενός έργου που έχει άρωμα αρχαίας ελληνικής ιστορίας. Μη βιαστείτε να προβλέψετε ότι πρόκειται για έργο του Πλάτωνα -αν και έχει κι αυτός τη θέση του στη λίστα. Στην πρώτη θέση των βιβλίων που άλλαξαν τον κόσμο για το Business Insider είναι οι Μύθοι του Αισώπου, μια συλλογή ιστοριών και μύθων που δίδαξαν μαθήματα ζωής σε ολόκληρες γενεές και παραμένουν επίκαιροι -και πάντα διδακτικοί- χιλιάδες χρόνια μετά τη συγγραφή τους.
Τα Ανάλεκτα του Κομφούκιου (μια συλλογή ρήσεων και διαλόγων του Κινέζου στοχαστή με τους μαθητές του) βρίσκονται στην δεύτερη θέση και στην τρίτη κάνουμε ένα χρονικό άλμα χιλιάδων ετών για να φτάσουμε σε ένα διάσημο βιβλίο που στηρίζεται σε μια αληθινή ιστορία, εκδόθηκε πρώτη φορά το 1947 και έκτοτε έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 60 γλώσσες. Ο λόγος βεβαίως για τη συγκινητική καταγραφή του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου μέσα από τα μάτια της Αννας Φρανκ (στο «Ημερολόγιο της Αννας Φρανκ»).
Ακολουθούν τα «Η τέχνη του πολέμου» (του Σουν Τζου), το «Bury My Heart at Wounded Knee» (η ιστορία των Ινδιάνων της Αμερικής) του Ντι Αλεξάντερ Μπράουν, «Το κομμουνιστικό μανιφέστο» των Καρλ Μαρξ - Φρίντριχ Ένγκελς, «Το λεξικό της αγγλικής γλώσσας» του Σάμιουελ Τζόνσον, «Τα Δοκίμια» του Μισέλ ντε Μοντέν, «Το θηλυκό μυστικό» της Μπέτι Φρίνταν, «First Folio» του Γουίλιαμ Σαίξπηρ, «Χιροσίμα» του Τζον Χέρσι, «How the Other Half Lives» του Γιάκομπ Ρίις, «I Ching: The Book of Changes», «Incidents in the Life of a Slave Girl» της Χάριετ Τζάκομπς, «Η Ζούγκλα» του Απτον Σινκλέρ, «The King James Bible», «Narrative of the Life of Frederick Douglass» του Φρέντρικ Ντάγκλας, «On Liberty» του Τζον Στιούαρτ Μιλ, «On the Origin of Species» του Δαρβίνου, «Philosophia Naturalis Principia Mathematica» του Ισαάκ Νιούτον, το Κοράνι, «Η Πολιτεία» του Πλάτωνα, «Τα δικαιώματα του ανθρώπου» του Τόμας Πέιν, «Το δεύτερο φύλο» της Σιμόν Ντε Μποβουάρ, «Silent Spring» του Ράσελ Κάρσον, Tao Te Ching του Λάο Τζου, «Things Fall Apart» του Τσίνουα Ατσέμπε, «Η Παλαιά Διαθήκη», «Ο Πλούτος των εθνών» του Ανταμ Σμιθ και η 30άδα ολοκληρώνεται με το «1984» του Τζορτζ Οργουελ.
Πηγή: theTOC.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου