Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

''ΑΜΟΚ'' ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΩΝ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 29 ΤΟΥ ΜΗΝΑ..

.

...ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ 90 ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ!
Καταιγιστική είναι η κατάθεση υπουργικών και βουλευτικών τροπολογιών στην Βουλή τα τελευταία εικοσιτετράωρα ενώ αναμένεται κορύφωση του φαινομένου...
έως την 29η Δεκεμβρίου ημέρα κατά την οποία θα κριθεί εάν θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή αν η χώρα θα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές.


Η έκδηλη ανησυχία ακόμα και σε ορισμένα κυβερνητικά στελέχη ότι απομακρύνεται ο στόχος των «180» θετικών ψήφων που απαιτούνται για την εκλογή Προέδρου, αναγκάζει υπουργούς και βουλευτές να σπεύσουν να ρυθμίσουν τις όποιες νομοθετικές εκκρεμότητες. Ωστόσο, έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη υποστηρίζουν ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει τέτοια  μαζική κατάθεση κυβερνητικών τροπολογιών χωρίς την έγκριση του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι περισσότερες εξ αυτών δεν αποτελούν προεκλογικές «εξυπηρετήσεις» αλλά τακτοποιήσεις εκκρεμοτήτων που θα έπρεπε ήδη να έχουν γίνει. Ωστόσο μεταξύ κυρίως των βουλευτικών νομοθετικών προτάσεων περιλαμβάνονται και ορισμένες που ζητούν φορολογικές ελαφρύνσεις αγροτών, αναστολή προστίμων αυθαίρετων κατοικιών, απελευθέρωση δόμησης σε παράκτιες ζώνες, συμμετοχή της ΚΕΔΕ στο μοίρασμα του ΕΣΠΑ κ.α.

Πάντως, είναι ενδεικτικό ότι έως αργά χθες το απόγευμα σε τέσσερα νομοσχέδια είχαν κατατεθεί περισσότερες από 90 τροπολογίες εκ των οποίων οι 17 υπουργικές.
Εξίσου χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με ρυμοτομικές διατάξεις – που αφορούν την πλειοψηφία των πολιτών, των επαγγελματιών και των επίδοξων επενδυτών – έχουν ήδη κατατεθεί 11 κυβερνητικές τροπολογίες!

Από αυτές ξεχωρίζουν εκείνες που μεταξύ άλλων προτείνουν:

-Την επ’ αόριστον παράταση στην προθεσμία της ρύθμισης για νομιμοποίηση αυθαιρεσιών σε ακίνητα. Η διάταξη δίνει την δυνατότητα στους υπουργούς Οικονομικών και Περιβάλλοντος με υπουργική απόφαση να παρατείνουν το 18μηνο εντός του οποίου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενταχθούν σε ρύθμιση προκειμένου να εξαιρέσουν οριστικά από την κατεδάφιση όλες τις  μικρές πολεοδομικές παραβάσεις (πέργκολες, μπάρμπεκιου, εξώστες, αλλαγές διαρρύθμισης κ.λπ.), ανεξαρτήτως του αριθμού τους εντός οριζόντιας ιδιοκτησίας καθώς κι όλα τα κτίρια προ του 1975 πληρώνοντας ένα παράβολο των 500 ευρώ.

-την «παράταση ζωής»  έως το 2023 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Σύμφωνα με την ρύθμιση «λαμβάνοντας υποψη ότι δύο χρόνια από την ψήφιση του ανωτέρω άρθρου δεν έχουν υλοποιηθεί έργα στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης κατά τα οριζόμενα στις κείμενες διατάξεις και σύμφωνα με τους όρους του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος καθίσταται αναγκαία η αναπροσαρμογή της ανωτέρω προθεσμίας από 5 σε δέκα 10 χρόνια. Η αναπροσαρμογή του χρονικού διαστήματος συνάδει με τον σκοπό του νομοθέτη για την διατήρηση των εν λόγω εγκαταστάσεων εως την ολοκλήρωση των αντίστοιχων έργων στην περιοχή επέμβασης αλλά και την από χρονικής άποψης ρεαλιστική πραγμάτωση τυχόν εργασιών στο γήπεδο της Λ. Αλεξάνδραςγια λόγους λειτουργικότητας και ασφάλειας των εγκαταστάσεων»

-Την παράταση του καθεστώτος της διαθεσιμότητας για όσους υπαλλήλους δεν υπέβαλαν αίτηση μετάταξης (περιλαμβάνονται και οι δημοτικοί αστυνομικοί) έως την 31η Μαρτίου του 2015. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έως τότε δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις.

-Την παράταση έως τα τέλη του προσεχή Ιουνίου (έληγε στις 31/12/2014) των προθεσμιών για τη διαδικασία αξιολόγησης των δομών και του προσωπικού των φορέων του δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα.

-Παράταση δυνατότητας σε συγκεκριμένες κατηγορίες διακριθέντων αθλητών που είναι διορισμένοι είτε στα Σώματα Ασφαλείας είτε στο Δημόσιο τομέα να αποσπώνται, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας, στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ή σε εποπτευόμενους από αυτή φορείς καθώς και σε λοιπούς φορείς (π.χ ομοσπονδίες Αθλημάτων).

Η μέγιστη χρονική διάρκεια της απόσπασης δεν δύναται να υπερβαίνει τα πέντε χρόνια.
Αναφορικά με τις βουλευτικές τροπολογίες ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση βουλευτή για επαναφορά αφορολόγητου ορίου στα 9.000 για τα ημερομίσθια των αγροτών και της οικογένειά του αλλά και η τροπολογία για την εξαίρεση της δήωσης πρώτης κατοικίας στα «πόθεν έσχες»
fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου