Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

1 Δεκεμβρίου: Ημέρα Κατά του Aids


Picture

A  I  D  S : Ενημερώσου, Προφυλάξου

Το σύνδρομο επίκτητης ανοσολογικής ανεπάρκειας, οφείλεται στον ιό HIV, ο οποίος προσβάλει το ανοσοποιητικό σύστημα (άμυνα του οργανισμού).

Μεταδίδεται μέσω της ερωτικής επαφής,όταν δεν λαμβάνονται επαρκή μέτρα προστασίας (χρήση προφυλακτικών). Στους χρήστες ψυχοδραστικών ουσιών, μεταδίδεταιμέσω της κοινής χρήσης της σύριγγας. 
Πρέπει να  επισημάνουμε ότι η μετάδοση του ιού, δεν δύναται να επιτευχθεί μέσω του ιδρώτα, του φιλιού, της χειραψίας ή της κοινής χρήσης τουαλέτας.

 

Η διάγνωση πραγματοποιείται με εξειδικευμένες αιματολογικές εξετάσεις από ειδικά εργαστηριακά κέντρα.  Σε αυτά δεν θα χρειαστεί να προσκομίσεις αστυνομική ταυτότητα ή βιβλιάριο υγείας. Η εξέταση είναι δωρεάν, τόσο για τους ασφαλισμένους, όσο και για τους ανασφάλιστους. 


Η αρχική συμπτωματολογία (πονόλαιμος, πυρετός, μυικοί πόνοι κ.α.) παραπέμπει σε μια απλή γρίπη. Είναι δύσκολη λοιπόν, η διαφοροδιάγνωση της. Η πρώιμη διάγνωση και θεραπεία αποτελούν  την αναγκαία συνθήκη για την ομαλή εξέλιξη της νόσου. Έτσι λοιπόν, το προσδόκιμο ζωής για τους φορείς του ιού έχει αυξηθεί αισθητά καθώς επίσης και η ποιότητα ζωής τους. Σήμερα δεν θεωρείται θανατηφόρα αλλά μια χρόνια ασθένεια.

Η ιατρική κοινότητα μελετά νέες φαρμακευτικές παρεμβάσεις, με σκοπό να κυκλοφορήσουν νέες ουσίες και σκευάσματα που να επιβραδύνουν, σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό, την εξέλιξη του ανθεκτικού ιού. Η υπάρχουσα φαρμακοθεραπεία επιβραδύνει τους ρυθμούς πολλαπλασιασμού του ιού, χωρίς όμως να παρέχει οριστική αντιμετώπιση και θεραπεία.

Πρόκειται για ένα σύνδρομο που προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα και αντιδράσεις, τόσο κατά τη φάση που το άτομο μαθαίνει ότι είναι φορέας, όσο και κατά τη φάση της ιατροφαρμακευτικής παρακολούθησης. Τα αρνητικά συναισθήματα πλήττουν τοανοσοποιητικό σύστημα, προκαλώντας μεγαλύτερη εξουθένωση στην άμυνα του οργανισμού. Οι φορείς αδυνατούν να μιλήσουν για το AIDS, ειδικά σε κοινωνίες που στιγματίζουν τους φορείς.

Σήμερα, τα ιατρικά δεδομένα είναι ελπιδοφόρα, καθώς όλο και περισσότεροι επιστήμονες συγκλίνουν στην άποψη ότι  δύναται να υπάρξουν αποτελεσματικότερες φαρμακευτικές αγωγές στο άμεσο μέλλον.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου