Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Ενας Κρητικός στους σπουδαιότερους επιστήμονες του κόσμου -Εκείνοι που θα επηρεάσουν δραστικά τις ζωές μας

Ο Κρητικός που είναι ανάμεσα στους σπουδαιότερους επιστήμονες του κόσμου -Εκείνο


Τη λίστα με τους 3.200 σπουδαιότερους επιστήμονες του πλανήτη δημοσίευσε την Τρίτη η εταιρεία Thompson Reuters και πρόκειται για εκείνους που μέσω του έργου, των ερευνών και των δυνατοτήτων τους φαίνεται πως θα επηρεάσουν δραστικά την πορεία της επιστήμης και της ζωής μας τα επόμενα χρόνια.

Ανάμεσα σε αυτούς τους επιστήμονες βρίσκονται και 24 Ελληνες, ενώ, ένας εξ αυτών είναι ο Μανώλης Δερμιτζάκης, ένας Κρητικός που απέκτησε πτυχίο Βιολογίας στην Κρήτη και τώρα εργάζεται στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.
Οπως αναφέρει το e-kriti, ο Μανώλης Δερμιτζάκης, απέκτησε πτυχίο B.Sc. Το 1995 και M.Sc. Το 1997 στη Βιολογία από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το διδαοκτορικό του το 2001 από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια στις ΗΠΑ, όπου μελέτησε την εξελικτική βιολογία και τη γενετική του πληθυσμού των ρυθμιστικών DNA σε θηλαστικά και Δροσόφυλα.
Μετα-διδακτορική εργασία του ήταν στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ιατρική Σχολή, εστιάζοντας σε συγκριτική ανάλυση του γονιδιώματος και του λειτουργικού χαρακτηρισμού των διατηρημένων μη γονιδιακών στοιχείων. Στο παρελθόν ήταν ανακριτής και ανώτερος ερευνητής στο Wellcome Trust Sanger Institute από τον Απρίλιο του 2004.
Η τρέχουσα έρευνά του εστιάζεται στη γενετική βάση της ρυθμιστικής διακύμανσης και διαφοροποίησης της έκφρασης των γονιδίων στο ανθρώπινο γονιδίωμα, διαδικασίες που διέπουν την μη-κωδικοποίηση της εξέλιξης του DNA.
Εχει συγγράψει περισσότερες από 80 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά όπως το Nature, Science και Nature Genetics. Οι εργασίες του έχουν προσελκύσει πάνω από 8500 αναφορές. Η έρευνά του υποστηρίζεται από το Ίδρυμα Louis-Jeantet, το Wellcome Trust, το Ελβετικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το NIH.
Εχει προσκληθεί να δώσει κεντρικές ομιλίες στην πιο αριστοκρατική γενετική συνάντηση στον κόσμο και είναι ο διοργανωτής των πολλαπλών μαθημάτων κατάρτισης, συμπεριλαμβανομένης της πορείας Wellcome Trust HapMap και διοργανωτής του Leena Peltonen στηνΣχολή Ανθρωπιστικών Γονιδιωματικής.
Εχει υπηρετήσει ως αναλυτής στην πιλοτική φάση του ΚΩΔΙΚΟΠΟΙΗΣΗ (Εγκυκλοπαίδεια του DNA Elements) της κοινοπραξίας και μέλος της ομάδας ανάλυσης του Mouse Genome Sequencing. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάλυση της επέκτασης του (έργο aka HapMap3) HapMap και είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας του έργου 1000 γονιδιώματα.
Υπηρετεί σήμερα στο Διοικητικό Συμβούλιο της Αναθεωρητικής των Συντακτών της Επιστήμης, και είναι ανώτερος συντάκτης στο PLoS Genetics, ενώ είναι καθηγητής στο Τμήμα Γενετικής Ιατρικής και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Γενεύης στην Ιατρική Σχολή.
Δείτε τη λίστα με τους πιο επιδραστικούς επιστήμονες όπως την παρουσιάζει το ellines.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου