Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Στα θρανία οι εισαγγελείς -Θα κάνουν μαθήματα κατά της διαφθοράς


Στα θρανία οι εισαγγελείς -Θα κάνουν μαθήματα κατά της διαφθοράς

«Μαθητές» θα γίνουν και πάλι εισαγγελείς, ειδικοί ανακριτές και υπάλληλοι που προσφέρουν υπηρεσίες σε όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην πάταξη της διαφθοράς. Για 18 μήνες θα εκπαιδευθούν σε ειδικό πρόγραμμα κατά της διαφθοράς, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το εγχείρημα για την εκπαίδευση των κρατικών λειτουργών συντονίζει ο Ιωάννης Τέντες. Η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στις λίστες διαφθοράς, ειδικά στο Δημόσιο, αλλά φαίνεται ότι κάνει βήματα προόδου, κάτι που τονίστηκε και κατά τη φετινή αξιολόγηση, ενώ παράλληλα συγκροτείται εθνικό σχέδιο με επιτελικό μηχανισμό προκειμένου να αποφεύγονται άσκοπες και διπλές έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς από διαφόρους ελεγκτικούς μηχανισμούς, όπως αναφέρει η «Καθημερινή».
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό, που έχει ήδη εκπονηθεί, συγκροτείται Μηχανισμός κατά της Διαθφοράς, που υπάγεται στον αρμόδιο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και στον οποίο μετέχουν: εισαγγελείς Διαφοράς, οικονομικοί εισαγγελείς, Οικονομική Αστυνομία, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ και άλλες αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.
Στόχος του Εθνικού Συντονιστή Διαφθοράς, η θεσμοθέτηση του οποίου ανέβασε ήδη τη χώρα μας 14 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη για τη διαφθορά, βελτιώνοντας κατά πολύ την εικόνα της, είναι οι σχετικές έρευνες για υποθέσεις διαφθοράς να γίνονται συντονισμένα, αποτελεσματικά και χωρίς αλληλοκαλύψεις από διάφορες αρμόδιες υπηρεσίες και πρωτίστως να εφαρμόζεται –σε κάθε περίπτωση– η ειδική νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου