Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014

Νέο πετσόκομμα στις επικουρικές συντάξεις

Πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για το ΔΣ του ΕΤΕΑ, αφού το έλλειμμα του ταμείου δεν μειώνεται και σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, είναι ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο για λήψη απόφασης, για νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις στα επίπεδα του 10%.
Διατηρείται η  προϋπόθεση της  εφαρμογής της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, κάτι που σημαίνει ότι στην περίπτωση που το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), καταγράφει ελλείμματα, θα πρέπει να υπάρχουν οι
αντίστοιχες περικοπές στις δαπάνες, δηλαδή στις συντάξεις. Το Ταμείο που χορηγεί περίπου το 95% των επικουρικών συντάξεων σε 1.072.000 συνταξιούχους, ήδη παρουσιάζει έλλειμμα που προσεγγίζει τα 305.000.000 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία από το δεκάμηνο του έτους. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι το έλλειμμα θα φτάσει τα 350.000.000 ευρώ, έως το τέλος της χρονιάς. Σημειώνεται ότι ήδη, πραγματοποιήθηκε οριζόντια περικοπή 5,2% τον περασμένο Ιούλιο, που όμως δεν απέφερε τα αποτελέσματα που θα περίμενε η διοίκηση του Ταμείου.  Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, φαίνεται ότι η πρόσφατη οριζόντια μείωση κατά 5,2%, απέφερε οφέλη που δεν ξεπερνούν τα 70.000.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, ο υφυπουργός Εργασίας, Βασίλης Κεγκέρογλου, επανέλαβε χθες, ότι η διαδικασία από την οποία θα προκύπτει το ύψος των επικουρικών συντάξεων θα καθορίζεται από αναλογιστικές μελέτες, που θα γίνονται κάθε έξι μήνες. «Είναι συγκεκριμένα τα χρήματα για τις επικουρικές. Δεν υπάρχουν χρήματα από το πουθενά», διευκρίνισε ο κ. Κεγκέρογλου. Με αυτό ως δεδομένο, ο υφυπουργός Εργασίας πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει ισορροπημένη διάθεση των κονδυλίων τα επόμενα χρόνια, για να μην προκύψει πρόβλημα στην καταβολή των επικουρικών συντάξεων, στις επόμενες γενιές. Μάλιστα, ο κ. Κεγκέρογλου υπεραμύνθηκε των πολιτικών αποφάσεων που έχουν παρθεί έως τώρα γιατί επισήμανε ότι «εάν δεν υπήρχε ο εξορθολογισμός που έχει γίνει, επικουρικές συντάξεις δεν θα δίνονταν τώρα, γιατί δεν θα υπήρχαν χρήματα αυτή τη στιγμή, για τη συγκεκριμένη παροχή». 
Υπενθυμίζεται ότι κατά μέσο όρο, οι επικουρικές συντάξεις, μετά τις διαδοχικές περικοπές που έχουν υποστεί από το 2010 και μετά, κυμαίνονται στα επίπεδα των 190 ευρώ το μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου