Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Υπογραφές μαζεύουν οι κάτοικοι των Βασιλικών για να μην εγκατασταθούν μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας






Πραγματοποιήθηκε χθες στα Βασιλικά η πρώτη φάση συλλογής υπογραφών εναντίον των δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας και καύση του παραγόμενου συνθετικού αερίου. 

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι κάτοικοι, ηχηρό «όχι» σε αυτήν την «επιχειρηματική κίνηση» που θεωρούν καταστροφική για το μέλλον της περιοχής τους και όχι μόνο, είχαν πει οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της δημοτικής ενότητας Βασιλικών και στη λαϊκή συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στα Βασιλικά στις 7 Νοεμβρίου. Καταστροφική για την οικονομία της περιοχής, η οποία είναι κυρίως αγροτική, καθώς και για την ίδια τη ζωή των κατοίκων, τη δική τους και των παιδιών τους.
Η λαϊκή συνέλευση είχε συνταχθεί με το «όχι» της δημοτικής κοινότητας στις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τα εργοστάσια, οι οποίες επιστράφηκαν στη Μητροπολιτική επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονία, προκειμένου να γίνουν διορθώσεις τις οποίες ψήφισε κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο. Αρνητικά τοποθετήθηκαν με ή χωρίς διορθώσεις των ΜΠΕ, οι τρεις παρατάξεις του δήμου, η Παρέμβαση Πολιτών, η Λαϊκή Συσπείρωση και το Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής.
Δεν κρύβουν την αγανάκτησή τους οι κάτοικοι, καθώς πρόκειται για μια τεχνολογία που δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, για να έχουμε απτό προηγούμενο και δυνατότητα σύγκρισης με αυτό, ενώ σε περιοχές της Αττικής που πήγαν να γίνουν αντίστοιχα εργοστάσια, οι κάτοικοι και ο εν λόγω δήμος μπλόκαραν και σταμάτησαν τελικά το έργο. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι ο κάμπος των Βασιλικών τρέφει με τα οπωροκηπευτικά του και τα άλλα προϊόντα του την κεντρική Μακεδονία, και μία τέτοια απόφαση εγκατάστασης εργοστασίων σε αποστάσεις λίγων μέτρων από καλλιεργήσιμες και κατοικημένες περιοχές δεν αφορά μόνο τους κατοίκους Βασιλικών.
Η λαϊκή συνέλευση έχει εκδώσει το εξής ψήφισμα διαμαρτυρίας όπου υπογραμμίζεται ότι :
Στηρίζει την απόφαση του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας, σύμφωνα με την οποία γνωμοδότησε αρνητικά για την εγκατάσταση και λειτουργία των δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας και καύση του παραγόμενου συνθετικού αερίου.
Απόφασή μας είναι ότι στην ευρύτερη περιοχή με τα χαρακτηριστικά, του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας (προϊόντα του οποίου είναι φημισμένα για την ποιότητα τους), του κοινωνικού ιστού όπως διαμορφώνεται στην περιοχή και του παρθένου, ακόμα, ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος, δεν χωράνε διάσπαρτες μονάδες τέτοιου χαρακτήρα.
Δηλώνουμε αποφασισμένοι να δώσουμε το παρόν, σε όλους τους αρμόδιους φορείς και όπου αλλού χρειαστεί και να παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να αποτρέψουμε την εγκατάσταση αυτών των μονάδων».
Ο αγώνας μόλις ξεκίνησε. Θα ακολουθήσει σειρά κινητοποιήσεων για να μπλοκάρουμε το έργο σε κάθε φάση υλοποίησης του..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου