Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

Μας έδιναν 250 δις για τα κοιτάσματα στη Γαύδο!


Ακούγεται απίστευτο… όμως, κοινοπραξία χωρών από τη Σκανδιναβία και τη Βαλτική προσέφερε στη χώρα μας 250 δις ευρώ για την έρευνα και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου νοτίως της Γαύδου.Κι όλα αυτα
πριν το μνημόνιο!Αυτό αποκαλύπτει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ευαγγελία Γκόλια με σχετικό άρθρο της, που τις τελευταίες ημέρες κάνει το γύρο του διαδικτύου.
Η κοινοπραξία Scandec Org πρότεινε δωρεάν μελέτη, έρευνα, εξόρυξη, και εμπορία των κοιτασμάτων με αναλογία κέρδους 80% προς 20%, προκειμένου να αποπληρωθεί σε βάθος χρόνου το ποσό των 250 δις ευρώ που θα έδινε στην Ελλάδα.
Για μία ακόμη φορά, ο ομότιμος καθηγητής του τμήματος Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνης Φώσκολος, μιλώντας στη Νέα Τηλεόραση, αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον των σκανδιναβικών χωρών, τονίζοντας πως συνεχίζονται από πλευράς τους οι έρευνες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη συμφωνήσει με τους Νορβηγούς, παρά το γεγονός ότι και γερμανικές εταιρίες εποφθαλμιούν τα κοιτάσματα νοτίως της Γαύδου.

Παράλληλα, η κοινοπραξία δεσμευόταν για μεταφορά και κάλυψη του 90% των εργασιακών δραστηριοτήτων μόνο από Έλληνες εργαζόμενους και οποιαδήποτε συμφωνία του ορυκτού πλούτου που θα βρίσκονταν να γίνεται αποκλειστικά από την Ελλάδα.

Η κυβέρνηση δεν απάντησε ποτέ στο έγγραφο αυτό του οργανισμού, ενώ λίγο
καιρό μετά ο οργανισμός των σκανδιναβικών κρατών έλαβε ειδοποίηση από μια κοινοπραξία ΗΠΑ και Ισραήλ ότι έχουν αναλάβει αυτοί το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι αποκαλύψεις αυτές, γνωστές σε ευρωπαϊκές τράπεζες και πετρελαϊκές εταιρείες της Αμερικής, δίνουν το προφίλ μιας Ελλάδας, που θα μπορούσε με τον ορυκτό της πλούτο να είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου