Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Μεγαλώνει ο δρόμος Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής στην περιοχή του Cosmos

 
Στην αναβάθμιση και διαπλάτυνση της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Νέων Μουδανιών, στο τμήμα από τον ανισόπεδο κόμβο με την εσωτερική περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο της Θέρμης, που οδηγεί στο αεροδρόμιο και τον Πολύγυρο, προχωρά η...

«Εγνατία Οδός ΑΕ».

Στη σημερινή συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης εγκρίθηκε η γνωμοδότηση επί των περιβαλλοντικών όρων του έργου, καθώς στο συγκεκριμένο τμήμα το μποτιλιάρισμα είναι συνεχές, η εξυπηρέτηση των σημαντικών παρόδιων εγκαταστάσεων (εμπορικά κέντρα, σχολικά συγκροτήματα, ζώνη καινοτομίας, δομές κτλ.) ελλιπής και οι συνθήκες κυκλοφορίας επικίνδυνες.

Ο εκπρόσωπος της «Εγνατία Οδός ΑΕ», Μιχάλης Τσιτώτας, επισήμανε ότι «το συγκεκριμένο έργο είναι απαραίτητο, διότι σήμερα μιλάμε για έναν άθλιο δρόμο. Η αναβάθμιση και διαπλάτυνση δε γίνεται για να αυξηθεί η δυνατότητα για περισσότερα αυτοκίνητα, αλλά για να αυξήσουμε την ασφάλεια των διερχομένων και την ομαλή σύνδεση των παρόδιων και του παράπλευρου οδικού δικτύου. Ο συγκεκριμένος δρόμος έχει σήμερα 15 παράνομες εισόδους και εξόδους, στις οποίες… σκοτώνεται κόσμος». Είναι χαρακτηριστικό ότι ακυρώνονται όλες οι παράνομες συνδέσεις ιδιοκτησιών και επιχειρήσεων πλέον με την κεντρική αρτηρία.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, στο κομμάτι αυτό της εθνικής οδού θα προστεθεί λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση (τέταρτη λωρίδα) στα όρια της απαλλοτρίωσης για να γίνει ένας διανεμητήριος κλάδος, προκειμένου να εξυπηρετηθεί σωστά πλέον το παρόδιο σύστημα κυκλοφορίας και θα γίνουν δυο κόμβοι προκειμένου να εξυπηρετούνται οι τοπικές μετακινήσεις. Ο ένας κόμβος θα είναι κυκλικός και θα παρεμβάλλεται στον ανισόπεδο κόμβο του Φοίνικα, ενώ ο άλλος κόμβος θα είναι ανισόπεδος (εκεί που σήμερα υπάρχει κάτω διάβαση), αμέσως μετά το Mediterranean Cosmos, για να εξυπηρετούνται οι παρόδιοι μεταξύ εμπορικού κέντρου και ανισόπεδου κόμβου Θέρμης. Επίσης θα γίνει και ένας «ημικόμβος» για να υποστηριχθεί η υφιστάμενη έξοδος προς το εμπορικό κέντρο και κυκλικοί κόμβοι σε διασταυρώσεις των υφιστάμενων οδών.

Έχει προβλεφθεί δε η ανάπτυξη κάθετου συνδετήριας οδού μεταξύ των παράλληλων προς την αρτηρία επαρχιακών οδών Θεσσαλονίκης - Θέρμης (οδός Στέλιου Καζαντζίδη) και Θεσσαλονίκης - Επανομής (οδός Γεωργικής Σχολής). Θα χρησιμοποιηθούν υφιστάμενες αγροτικές οδοί που θα διαπλατυνθούν.

Σκοπός του έργου είναι σαφώς «η ευχερέστερη και ασφαλέστερη πρόσβαση προς Χαλκιδική και η ασφαλής προσπελασιμότητα των περιοχών κατά μήκος της οδού οι οποίες οριοθετούνται χωροταξικά εντός της Ζώνης Καινοτομίας στην Ανατολική Θεσσαλονίκη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου