Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

Τα σημάδια της έλλειψης αυτοεκτίμησης σε ένα παιδί!!!



5



Οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι επιβραβεύοντας τα παιδιά τους τους προσφέρουν και αυτοπεποίθηση, όμως η επιβράβευση πολλές φορές δεν είναι αρκετή. Ως γονείς καλό θα είναι να διαγνώσετε, εάν τα παιδιά σας έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, ώστε να τα βοηθήσετε.
Ποια είναι τα σημάδια;

• Δεν δέχονται σχόλια
Σε αυτήν την περίπτωση δεν εννοούμε μόνο τα επικριτικά σχόλια, που οι γονείς κάνουν με στόχο να προφυλάξουν τα παιδιά τους ή να τα βοηθήσουν να γίνουν καλύτερα. Τα συγκεκριμένα παιδιά δεν δέχονται ούτε τα θετικά σχόλια, γιατί δεν μπορούν να πιστέψουν ότι ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. συχνά γυρίζουν το κεφάλι αλλού, αντιδρούν ή φέρνουν αντιρρήσεις.
• Αποφεύγουν «αποστολές»
Εάν το παιδί σας αποφεύγει να κάνει οτιδήποτε καινούργιο, μπορεί να συμπεριφέρεται έτσι, γιατί φοβάται ότι θα αποτύχει και έτσι δεν το επιχειρεί καν. Άλλα παιδιά τα παρατούν με το πρώτο πρόβλημα, την πρώτη αναποδιά ή την πρώτη αποτυχία.
• Είναι «κλεισμένο» στον εαυτόν του
Μπορεί να μην είναι όλα τα παιδιά η… χαρά της κοινωνικότητας, αλλά πολλές φορές το ντροπαλό παιδί, μπορεί να κρύβει στο υποσυνείδητό του χαμηλή αυτοεκτίμηση. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί ξαφνικά, οπότε καλό είναι να παρατηρείτε συνεχώς τη συμπεριφορά του και να δείτε αν «κλειστεί» στον εαυτό του.
• Κάνει αρνητικά σχόλια για τον εαυτό του
Πολλά παιδιά, ακόμα κι αν δεν ακούσουν αρνητικά σχόλια από άλλους, τα κάνουν τα ίδια για τους εαυτούς τους. Αν και αυτό συνήθως γίνεται στην εφηβεία σε μεγαλύτερο βαθμό, παρατηρείται ακόμα και σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.
• Κάνει τον «νταή»
Μπορεί οι περισσότεροι να πιστεύουν ότι ο «νταής» του σχολείου είναι γεμάτος αυτοπεποίθηση, αλλά συνήθως συμβαίνει το αντίθετο, λένε οι ειδικοί. Τα παιδιά, που δεν νιώθουν άνετα με τον εαυτόν τους, προσπαθούν να το… σβήσουν κάνοντας τους σκληρούς στα άλλα παιδιά.
mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου