Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας


Picture




Η παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας, δεν αφορά μονάχα τους πάσχοντες από κάποια διαταραχή. Αφορά πάνω από όλα, όλους εμάς, που είμαστε εν δυνάμει πάσχοντες. Εξάλλου ο σημερινός τρόπος ζωής είναι έντονα ψυχοπιεστικός με αποτέλεσμα όλο και περισσότεροι άνθρωποι να κινδυνεύουν από την εμπειρία της ψυχικής πάθησης. 



Ο τομέας της ψυχικής υγείας βρίσκεται στο περιθώριο της πολιτικής ατζέντας, καθώς οι αντίστοιχες μονάδες υπό-χρηματοδοτούνται και υπολειτουργούν. Η οικονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια, την αναγκαιότητα ενός οργανομένου συστήματος παροχής ψυχικών υπηρεσιών. Αν αναλογιστούμε την ραγδαία αύξηση τωναυτοκτονιών αλλά και άλλων διαταραχών, θα καταλήξουμε στο πόρισμα ότι η ψυχική υγεία πρέπει να αποτελέσει τη βάση για ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγείας.


Η περιβόητη "ψυχιατρική μεταρρύθμιση" δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς η παροχή υπηρεσιών σε πολλές περιπτώσεις έχει καθηλωθεί στα δεδομένα προηγούμενων δεκαετιών. Εξάλλου για να επιτευχθεί αυτό το διακύβευμα πρέπει να διανύσουμε μεγάλες αποστάσεις. 

Το ιατροκεντρικό μοντέλο πρέπει να παρακαμφθεί και να δοθεί χώρος και λόγος στους πάσχοντες, στις οικογένειες τους και στα πραγματικά προβλήματα που βιώνουν στην καθημερινότητα τους. Πολλά από τα προβλήματα τους, στην πραγματικότητα είναι κοινωνικές ή πολιτικές παθογένειες. Οι ψυχικά πάσχοντεςμένουν στο περιθώριο καθώς δεν υπάρχουν δυνατότητες επαγγελματικής ένταξης άρα και κοινωνικής επανένταξης.  

Τέλος, οι πολίτες, πρέπει να ενημερωθούν γύρω από τη ψ
υχική πάθηση και να αντιμετωπίζουν τους πάσχοντες με σεβασμό και όχι με οίκτο ή φόβο. Η προκατάληψη και το στίγμα, είναι χαρακτηριστικά στοιχεία μιας κοινωνίας που δεν γνωρίζει, δεν κατανοεί και δεν συμπαραστέκεται σε εκείνον που ζητά βοήθεια. 


                              Η παγκόσμια ημέρα ψυχικής υγείας:
- αναδεικνύει την ανάγκη για ένα σύγχρονο σύστημα ψυχικής υγείας, προσβάσιμο από όλους.
- την αναγκαιότητα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης με σκοπό την παύση των διακρίσεων και του στίγματος
- την αναγνώριση και την αποδοχή της ψυχικής πάθησης, ως μιας κατάστασης που δύναται να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά. 

                                                                                                     
                                                                                  Τσαγκαράκης Βαλεντίνος Σπύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου