Πέμπτη 9 Οκτωβρίου 2014

Γιατί τα εκδοτικά μηχανήματα του ΟΑΣΘ δε δίνουν ρέστα;










Εδώ και λίγες ημέρες άλλαξαν οι τιμές των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ. Το απλό εισιτήριο ..
κοστίζει 1€ αν το έχεις αγοράσει από το εκδοτήρια του ΟΑΣΘ και 1,10€ αν το αγοράσεις από το εκδοτικό μηχάνημα που υπάρχει μέσα στο λεωφορείο

.
Επειδή χρησιμοποιώ σχεδόν καθημερινά τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, ακούω ..
και καθημερινά την απορία των επιβατών, που, μη έχοντας το ακριβές αντίτιμο του εισιτηρίου, βάζουν κέρμα μεγαλύτερης αξίας στο μηχάνημα. Ρέστα μηδέν.

Το μηχάνημα δεν δίνει ρέστα.
Και ερωτώ:

Ερώτηση πρώτη: Γιατί ο ΟΑΣΘ έχει προμηθευτεί μηχανήματα που δεν δίνουν ρέστα;
Ερώτηση δεύτερη: Τι γίνονται τα ποσά που εισπράττει ο ΟΑΣΘ και είναι επί πλέον του αντιτίμου των εισιτηρίων που εκδίδονται; Πώς καταμετρώνται; Καταμετρώνται παρουσία εκπροσώπου του Δημοσίου; Δηλώνονται στην Εφορία ως εισόδημα;
Πραγματικά έχω αυτή την απορία. Αυτά τα χρήματα προέρχονται στην ουσία από …αναγκαστική «δωρεά» των επιβατών. Και υπολογίζω ότι τα ποσά, δεν είναι καθόλου αμελητέα.
Παρακάτω κάνω έναν πρόχειρο υπολογισμό και δεν πιστεύω στα μάτια μου!
Από συζήτηση που έκανα με οδηγούς των λεωφορείων του ΟΑΣΘ, έμαθα ότι καθημερινά κινούνται στην πόλη της Θεσσαλονίκης περίπου 500 λεωφορεία. Ο μέσος όρος των διαδρομών που κάνει το κάθε ένα, είναι 8 φορές: 4 να πάει και 4 να γυρίσει.
Και υπολογίζω πολύ …αφελώς και …αυθαιρέτως:
500 λεωφορεία επί 8 δρομολόγια την ημέρα, μας κάνουν 4.000 δρομολόγια την ημέρα.
Επί ΜΟΝΟΝ 1€ το δρομολόγιο, το κάθε λεωφορείο την ημέρα, από ρέστα που δεν δίνει το μηχάνημα, ίσον 4.000€ την ημέρα, επί πλέον εισόδημα για τον ΟΑΣΘ.
Και για να καταλάβετε περισσότερο τα ερωτήματά μου: Με δεδομένο το 1€ την ημέρα, ανά λεωφορείο, ανά δρομολόγιο, προκύπτει επί πλέον εισόδημα για τον ΟΑΣΘ, ύψους 1.460.000€ το χρόνο!
Αν υπολογίσουμε, ας πούμε, 10€ την ημέρα επί πλέον εισόδημα ανά δρομολόγιο, ανά λεωφορείο, το ποσόν γίνεται 14.600.000€ το χρόνο!! Και πάει λέγοντας…
Περιμένω απάντηση από τον ΟΑΣΘ για τα ερωτήματα που αναλυτικά έθεσα παραπάνω.
Ελπίζω οι απαντήσεις των εκπροσώπων του, να πείσουν κι εσάς κι εμένα.

Το μόνο που θα κάνω τότε, θα είναι να δώσω, δημοσίως …τα ρέστα μου!

Από τη δικηγόρο Αλεξάνδρα Γωγούση

http://www.olathessaloniki.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου