Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Τι πρέπει να ξέρετε για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

 




Η κυβέρνηση σκοπίμως αφήνει «θολά» ορισμένα σημεία που αφορούν στην υλοποίηση του μηχανισμού του ελαχίστου εγγυημένου εισοδήματος το 2015, καθώς η επέκτασή του και σε άλλους δήμους πλην των 13, θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση του πιλοτικού προγράμματος και τα διαθέσιμα κονδύλια.

Ωστόσο μπορούμε να απαντήσουμε στις πρώτες ερωτήσεις και ενστάσεις που συγκεντρώσαμε από τους ηλεκτρονικούς αναγνώστες του protothema.gr σε σχέση με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία.
1. Πότε μπορώ να υποβάλλω ηλεκτρονικά την αίτησή μου;
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα ανοίγει στις 15 Νοεμβρίου. Η προθεσμία εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου. Οσο πιο γρήγορα υποβάλλετε την αίτηση τόσο πιο γρήγορα θα γίνει ο έλεγχος και η καταβολή του επιδόματος.
2. Δεν έχω ευκολία να χειρίζομαι το διαδίκτυο ή δεν έχω πρόσβαση σε κομπιούτερ. Τι μπορώ να κάνω;
Θα απευθυνθείτε στο δήμο σας η στα ΚΕΠ της περιοχής σας ,όπου με τη βοήθεια των υπαλλήλων θα υποβάλλετε την αίτηση.
3. Πότε θα πάρω το επίδομα;
Τα πρώτα μηνιαία επιδόματα θα καταβληθούν στους δικαιούχους τον Δεκέμβριο. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο . Είτε το Δεκέμβριο πληρωθείτε για πρώτη φορά είτε τον Απρίλιο , το επίδομα θα σας πιστώνετε κάθε μήνα για ένα εξάμηνο.
4.Αν λάβω το επίδομα στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος θα συνεχίσω να το λαμβάνω όταν το πρόγραμμα επεκταθεί σε πανελλαδική εμβέλεια;
Μάλλον όχι. Το υπουργείο Εργασίας απαντά ότι θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων του πιλοτικού προγράμματος. Στην ουσία ούτε οι ίδιοι δεν ξέρουν ακόμα πόσοι δικαιούχοι θα ενταχθούν στη δεύτερη φάση του προγράμματος. Η ένταξη άλλων δήμων πλην των 13 θα γίνει σταδιακά.
5.Δεν ανήκω σ΄έναν από τους 13 δήμους. Έχει εξαγγελθεί ότι το πρόγραμμα θα επεκταθεί για όλη την Ελλάδα το 2015. Ισχύει;
Η εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε πανελλαδικό επίπεδο δε θα γίνει από την 1/1/2015, όπως είχε εξαγγελθεί αρχικά. Το μέτρο θα εφαρμοστεί και σε άλλους δήμους της χώρας σταδιακά από τον Αύγουστο του 2015. Η εφαρμογή του θα εξαρτηθεί και από τις πολιτικές εξελίξεις . Αν δεν προκηρυχθούν εκλογές το 2015, το μέτρο θα «ωριμάσει» το 2016 που είναι χρονιά εκλογών. Πάντως όταν εφαρμοστεί σε όλη την επικράτεια, θα καλύπτει 700.000 άτομα που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Το κόστος εφαρμογής θα κυμαίνεται από 850 εκατομμύρια ως ένα δισεκατομμύριο.
6.Λαμβάνω από τον ΟΓΑ επίδομα 360 ευρώ. Δικαιούμαι ελάχιστο εγγυημένο επίδομα;
Όχι, αν ζείτε μόνος, -η, ή με σύζυγο επίσης συνταξιούχο του ΟΓΑ καθώς υπερβαίνετε το εισοδηματικό πλαφόν. Αν φιλοξενείτε τρίτο άτομο, δικαιούσθε τη διαφορά, δηλαδή 100 ευρώ το μήνα για κάθε ενήλικο τέκνο η συγγενή (π.χ. αδελφή).
Υπενθυμίζουμε ότι το ΕΕΕ διαμορφώνεται στα 200 ευρώ το μήνα για μεμονωμένο άτομα και στα 300 ευρώ για ζευγάρι .Το ποσό αυτό αυξάνεται κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο και στα 100 ευρώ για κάθε ενήλικο τέκνο. Αν η οικογένεια έχει ένα μικρό εισόδημα, δε θα αποκλείεται από το ΕΕΕ αλλά θα λαμβάνει το ποσό που υπολείπεται, π.χ. αν το μεμονωμένο άτομο που δικαιούται 2400 ευρώ ετησίως έχει εισόδημα 1000 ευρώ από κάποια ημερομίσθια, θα πάρει τα υπόλοιπα 1400.
Σημειώνεται πως «πραγματικό εισόδημα» θεωρείται το συνολικό καθαρό εισόδημα των τελευταίων 12 μηνών - μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών για κοινωνική ασφάλιση, της εισφοράς αλληλεγγύης του Ν.3986/11- συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των επιδομάτων και άλλων ενισχύσεων, καθώς και το εισόδημα που απαλλάσσεται από το φόρο ή φορολογείται με ειδικό τρόπο.
7.Εχω δύο παιδιά και εισπράττω οικογενειακό επίδομα 80 ευρώ. Δικαιούμαι το ΕΕΕ;
Και εσείς θα εισπράξετε τη διαφορά, π.χ. 220 (300 -80), αν είστε μονογονεϊκή οικογένεια και πληρείτε τις υπόλοιπες εισοδηματικές προϋποθέσεις.
8.Εισπράττω αναπηρικό επίδομα. Δικαιούμαι το ΕΕΕ;
Βεβαίως. Στο συνολικό πραγματικό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται: αντικειμενική δαπάνη και τεκμήρια διαβίωσης, το 20% από μισθωτές υπηρεσίες, εισόδημα με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή εργόσημο, τα ποσά από πηγές κατάρτισης, η διατροφή που καταβάλλεται στο ανήλικο τέκνο καθώς και το εξωιδρυματικό επίδομα ή προνοιακά επιδόματα αναπηρίας.
9.Αν πάρω «εικονικό» διαζύγιο, δικαιούμαι το επίδομα ως μονογονεϊκή οικογένεια χωρίς άλλα εισοδήματα;
Ναι, μόνο που δε θα προλάβετε καθώς για την έκδοση διαζυγίου στην καλύτερη περίπτωση απαιτείται τουλάχιστον ένα έτος. Τα «εικονικά»διαζύγια συνήθως χρησιμοποιούνται για ευνοϊκότερη μεταχείριση σε περιπτώσεις μετάθεσης, μετεγγραφής φοιτητών και για την εγγραφή του παιδιού σε δημοτικό παιδικό σταθμό. Πάντως, υπάρχει σίγουρα και μια άλλη σκληρή πραγματικότητα, που μόνο σκωπτικά δε μπορεί να την αντιμετωπίσει κανείς. Μητέρες εγκαταλελειμμένες που δεν έχουν διαζύγιο ή ζευγάρια χρόνια σε διάσταση που δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν για την έκδοση διαζυγίου.
10. Ποιες είναι οι δικλείδες ασφαλείας ώστε να μην πάρουν το ΕΕΕ μερικές χιλιάδες Αλβανοί, Ρομά και Πακιστανοί;
Τι εννοείτε; Αν υποβάλουν φορολογική δήλωση έστω και μηδενική για να ελεγχθεί το εισόδημα, έχουν ΑΦΜ και πληρούν τις προϋποθέσεις (6 μήνες κάτοικοι του πιλοτικού δήμου και 5 χρόνια μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας), θα πάρουν το επίδομα . Αλλωστε και εκείνοι ψηφίζουν, το ξεχνάτε; Γιατί η ψήφο σας «μετράει» περισσότερο από τη δική τους; Πολλοί Πακιστανοί που δουλεύουν ανασφάλιστοι στα χωράφια και τις βιοτεχνίες σε άθλιες συνθήκες, δεν θα το πάρουν από την άλλη.
 protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου