Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Λ. Κυρίζογλου: Προχωράμε ενωτικά- Γ. Μπουτάρης: 'Οχι στις κομματικές γραμμές (ΦΩΤΟ)






Με σύντομες ομιλίες των επικεφαλής των ψηφοδελτίων που συμμετέχουν στις εκλογές για την ανάδειξη του νέου προεδρείου της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας άρχισε η γενική Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης.

Πρώτος πήρε τον λόγο ο επικεφαλής της Αυτοδιοικητικής Συνεργασίας, Λάζαρος Κυρίζογλου. Ο κ. Κυρίζογλου μίλησε για συνεργασία και σύνθεση απόψεων, καθώς όπως είπε, «τα προβλήματα των δήμων είναι κοινά».
Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης κράτησε χαμηλούς τόνους και όπως είπε, απέφυγε να απαντήσει στις προκλήσεις του αντίπαλου στρατοπέδου. «Σέβομαι τον εαυτό μου, σέβομαι εσάς, σέβομαι και τη διαδικασία» είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με την γραμμή που ακολούθησε στην ΠΕΔ τα τελευταία τριάμισι χρόνια, ο κ. Κυρίζογλου ανέφερε: «Δεν ασκήσαμε αντιπολίτευση. Συμβάλλαμε στην ενότητα. Δεν αναζητήσαμε στην ΠΕΔ αυτό που μας χωρίζουν, αλλά αυτά που μας ενώνουν. Αυτή είναι η υπεύθυνη αυτοδιοικητική στάση».
Σχετικά με το τοπίο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί μετά και την εφαρμογή του Καλλικράτη, ο κ. Κυρίζογλου σημείωσε: «Καλούμαστε να διοικήσουμε τους δήμους μας τα επόμενα χρόνια, σε ένα περιβάλλον υποχρηματοδότησης που διαμορφώθηκε μετά την περικοπή των θεσμοθετημένων πόρων. Η Αυτοδιοίκηση είναι ο μόνος ΦΟΡΕΑΣ μου μάτωσε τόσο πολύ, στο πλαίσιο της δημοσιονομικής εξυγίανσης».
Ο επικεφαλής της «γαλάζιας» παράταξης στην ΠΕΔ έκανε επίσης λόγο για άδικες και υπερβολικές επιθέσεις εναντίον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ αναφερόμενος στον επανέλεγχο των συμβάσεων, τόνισε: «Είμαστε υπέρ του ελέγχου της νομιμότητας. Εμείς λέμε «διαφάνεια παντού». Δεν στηρίζουμε όσους με πλαστά πτυχία πέτυχαν την πρόσληψή τους στους δήμους».
Ο επικεφαλής της Νέας Αυτοδιοικητικής Κίνησης, Γιάννης Μπουτάρης, ανέφερε κατά τη σύντομη ομιλία του προς δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους: «Διεκδικώ τη θέση του προέδρου ως ανεξάρτητος, αυτόνομος, υποψήφιος. Η λογική μου είναι ότι η ΠΕΔ πρέπει να είναι η γροθιά που θα σπάσει το κατεστημένο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τα κομματικά συμφέροντα και οι κομματικές γραμμές κρατάνε τα πράγματα στην ακινησία» .
Αναφερόμενος στο ρόλο που θα πρέπει να έχει ο δήμαρχος, ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι «ο δήμαρχος πρέπει να είναι ο ΤΟΠΙΚΟΣ άρχοντας. Να διαφεντεύει τα του δήμου του». Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης υποστήριξε επίσης ότι ζούμε σε ένα χρεοκοπημένο κράτος, το οποίο «θα κάνει καιρό να σηκώσει κεφάλι» και χαρακτήρισε ζήτημα πρώτης προτεραιότητας την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας. «Το DNA μας έχει τη γραφειοκρατία. Πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Στην ιατρική η μέθοδος λέγεται Bypass».
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τάχθηκε για ακόμη μια φορά υπέρ της διαδημοτικής συνεργασίας σε σημαντικά ζητήματα, όπως αυτά της καθαριότητας, των μεταφορών, του κυκλοφοριακού αλλά και της δημοτικής τηλεόρασης. Ως άλλες προτεραιότητες έθεσε την ενίσχυση των κοινωνικών δομών και των σχολείων, αλλά και τη χάραξη αποτελεσματικής πολιτικής στον τομέα του τουρισμού και στην αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Από πλευράς της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας που στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, τον λόγο πήρε ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.«Διεκδικούμε την εκλογή μας στα συλλογικά όργανα, διότι πιστεύουμε στον λαϊκό, κινηματικό χαρακτήρα του θεσμού. Παλεύουμε για μια ουσιαστική αυτοδιοίκηση των πολιτών. Οι δήμοι έχουν χάσει κάθε αυτόνομο ρόλο. Όσοι πανηγύριζαν με τον Καλλικράτη, τι λένε σήμερα;» ανέφερε ο κ. Μηταφίδης.
Ο επικεφαλής της παράταξης "Θεσσαλονίκη- Ανοιχτή Πόλη", τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης ενός κοινωνικού μετώπου μεταξύ δήμων και πολιτών και καταφέρθηκε εναντίον της κεντρικής εξουσίας. «Οι κυβερνώντες θέλουν τον θεσμό αδύναμο, αποκομμένο από τους πολίτες. Γι' αυτό στέλνουν τον εισαγγελέα στους δημάρχους που δεν δέχονται τον επανέλεγχο των συμβάσεων που ουσιαστικά αποτελεί προάγγελο νέων απολύσεων» είπε.
Ο κ. Μηταφίδης στηλίτευσε και την πολιτική της απερχόμενης ηγεσίας της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία όπως είπε «έχει συμβιβαστεί με τον ρόλο του παθητικού θεατή ή του μονίμως διαμαρτυρόμενου, αλλά στο τέλος συμμορφώνεται».
Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης του ΚΚΕ, ως μεμονωμένος υποψήφιος «κατεβαίνει» ο δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Κωνστανινίδης. Στην ομιλία του, ο κ. Κωνσταντινίδης τόνισε ότι η στάση των παρατάξεων του ΚΚΕ τα προηγούμενα τριάμισι χρόνια δικαιώθηκε, κάνοντας αναφορά στη μείωση των πόρων για την αυτοδιοίκηση, τις απολύσεις αλλά και το κλείσιμο υπηρεσιών, όπως αυτής της δημοτικής αστυνομίας. «Οι δήμοι λειτουργούν σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας» ανέφερε ο κ. Κωνσταντινίδης και προέβλεψε ότι οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα θα είναι δυσμενέστερες.
Τα ψηφοδέλτια στις εκλογές για το προεδρείο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας:
- Νέα Αυτοδιοικητική Κίνηση με επικεφαλής τον Γιάννη Μπουτάρη
- Αυτοδιοικητική Συνεργασία με επικεφαλής τον Λάζαρο Κυρίζογλου
- Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία με επικεφαλής τον Σωκράτη Φάμελο
- Μεμονωμένος υποψήφιος, από τη Λαϊκή Συσπείρωση, ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης
H ψηφοφορία θα διαρκέσει έως τις 18.00 και θα ακολουθήσει η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων. Σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις των τεσσάρων στρατοπέδων και τις ζυμώσεις που έγιναν όλες τις προηγούμενες ημέρες, η γαλάζια παράταξη υπολογίζει ότι θα καταφέρει να λάβει τις ψήφους 105 δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, η παράταξη των ανεξάρτητων και πράσινων δημάρχων με επικεφαλής τον Γιάννη ΜΠουτάρη εκτιμά ότι θα λάβει τις ψήφους περισσότερων από 75 εκλεκτόρων, οι συμμετέχοντες στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζουν να συγκεντρώσουν 15-20 ψήφους, ενώ το ΚΚΕ, εκτιμά ότι κατάφερε να συγκεντρώσει 5 ψήφους μαζί με αυτήν του δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης, Γιώργου Ρακκά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου