Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

Η πρώτη εγχείρηση καρδιάς χωρίς νυστέρι στην Κρήτη

    Η πρώτη στην Κρήτη επέμβαση αντικατάστασης αορτικής βαλβίδας στην καρδιά χωρίς νυστέρι έγινε χθες με επιτυχία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του νησιού.

Η επέμβαση που διήρκησε τρεις ώρες έγινε με... πρωτοποριακή μέθοδο σε 87χρονη ασθενή από τον Επεμβατικό Καρδιολόγο, Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής, Μανόλη Σκαλίδη.
Η αλλαγή βαλβίδας πραγματοποιήθηκε σε ασθενή από την Ιεράπετρα η οποία κινδύνευε να χάσει τη ζωή της και τη στιγμή της επέμβασης βρισκόταν σε ετοιμότητα στο σύνολό τους η καρδιολογική κλινική υπό τη διεύθυνση του καθηγητή, Π. Βάρδα, αλλά και η καρδιοχειρουγική, υπό τον Επίκουρο καθηγητή Γ. Λαζόπουλο.
Πρόκειται για μέθοδο, όπως εξήγησε ο κ. Σκαλίδης, που έγινε με πρόσβαση από το πόδι, όπως τη στεφανιογραφία με ολική νάρκωση, χωρίς θωρακοτομή.
Η σπουδαιότητα της επέμβασης, όπως αναφέρει στο «Έθνος», ο επίκουρος καθηγητής, γίνεται αντιληπτή, αν αναλογιστεί κανείς πως η μέθοδος μπορεί να δώσει λύση σε ασθενείς με βεβαρημένη υγεία, που τους έχει στερηθεί η δυνατότητα χειρουργικής επέμβασης λόγω υψηλού κινδύνου.
Το πρωτοποριακό για την Κρήτη, γεγονός που στέφθηκε με επιτυχία, χαιρέτισαν με δηλώσεις τους, ο Διοικητής του Νοσοκομείου, Ν. Χαριτάκης, ο διοικητής της ΔΥΠΕ Κρήτης και η Ιατρική υπηρεσία, επισημαίνοντας τις δυνατότητες που δημιουργούνται στην αντιμετώπιση ασθενών που έχουν πρόβλημα στην αορτική βαλβίδα.
Οι ίδιοι τόνισαν πως πρόκειται για μια καινούρια επέμβαση που γίνεται πρώτη φορά στην Κρήτη και ότι με τη μέθοδο αυτή θα αντιμετωπιστούν πολλά άλυτα μέχρι σήμερα προβλήματα για τους ασθενείς της Κρήτης.
Μανόλης Κοκολάκης


 http://greece-salonika.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου