Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΟΣΟΥΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΔΕΘΟΥΝ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΜΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ...






Από το πρόγραμμα αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 48.000 νοικοκυριά, με το ύψος της επιχορήγησης να φθάνει μέχρι και το 60%. Μοναδικά κριτήρια ...

είναι η τιμή ζώνης του ακινήτου, η οποία δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2.500 ευρώ και η σειρά προτεραιότητας υποβολής των αιτήσεων.


Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την σύνδεση φυσικού αεριού είναι λίγα και συνοψίζονται στα εξής: αντίγραφο λογαριασμού ΔΕΗ, οικοδομική άδεια ακινήτου και πρακτικό Γενικής Συνέλευσης (εφόσον πρόκειται για πολυκατοικία) όπου εκτός από την απόφαση αλλαγής του καυστήρα από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο θα προσδιορίζονται και τα ποσοστά συνιδιοκτησίας του συνόλου των ιδιοκτησιών, καθώς και ποια διαμερίσματα είναι θερμαινόμενα από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης.



Οι αιτήσεις υποβάλλονται στις ΕΠΑ από  25 Σεπτεμβρίου έως και 30 Απριλίου 2015 και απαραίτητη είναι η εμφάνιση λογαριασμού της ΔΕΗ, με τον οποίο θα πιστοποιούνται τα στοιχεία του ακινήτου και η τιμή ζώνης. Στα συνοδευτικά έγγραφα εντάσσονται και η οικονομική προσφορά του εγκαταστάτη σύμφωνα με το υπόδειγμα που ορίζεται στο σχέδιο της προκήρυξης.
Μόλις η αίτηση εγκριθεί από την ΕΠΑ ο αιτών πρέπει μέσα σε 20 ημέρες να προσκομίσει υπογεγραμμένη σύμβαση παροχής φυσικού αερίου, διαφορετικά χάνει την επιδότηση. Παράλληλα, ο κάθε εγκαταστάτης θα πρέπει να καταθέσει στην ΕΠΑ μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης προκειμένου να ελεγχθεί από την ίδια την ΕΠΑ κατά πόσο υπάρχει απόκλιση ή όχι από τα όσα προέβλεπε η αρχική οικονομική προσφορά, η οποία και είχε υποβληθεί μαζί με τα δικαιολογητικά.



Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το υπουργείο Ενέργειας θα καταβάλει σε λογαριασμό των ΕΠΑ τα ποσά που αναλογούν σε κάθε δικαιούχο, αλλά σε τρεις δόσεις. Επομένως, δεδομένου ότι οι ΕΠΑ αναμένεται να εισπράξουν τα ποσά τμηματικά, με την πρώτη να προγραμματίζεται κατά την έναρξη του προγράμματος και την τελευταία κατά την λήξη του (καλοκαίρι του 2015), ανάλογα εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν και οι πληρωμές προς τους εγκαταστάτες.
Η πληρωμή στον εγκαταστάτη θα γίνεται μετά την ολοκλήρωση της πιστοποίησης από τις τρεις ΕΠΑ Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, αφού διαπιστωθεί ότι τηρήθηκαν τα όσα περιγράφονταν στην αρχική προσφορά. Ο κάθε εγκαταστάτης θα εισπράττει ολόκληρο το ποσό της επιχορήγησης (και όχι σε δόσεις) αφού υποβάλει πρώτα τα τιμολόγια που έκοψε στο όνομα των δικαιούχων για την αγορά του εξοπλισμού και τις εργασίες εγκατάστασης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου