Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

16 Οκτωβρίου: Ημέρα Διατροφής


Picture







Το 1980 καθιερώθηκε η 16η Οκτωβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής με σκοπό τον περιορισμό του υποσιτισμού.  Από αυτό το φαινόμενο, απειλούνται άμεσα πάνω από 800 εκατομμύρια άνθρωποι (κυρίως στις υπό ανάπτυξη χώρες). Στον αντίποδα, αρκετά εκατομμύρια άνθρωποι υπέρ-σιτίζονται, με αποτέλεσμα να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι (κυρίως στις ανεπτυγμένες χώρες).
Όπως προκύπτει, η διατροφή τόσο από την οπτική του υποσιτισμού όσο και από την οπτική της υπερφαγίας, απασχολεί εντόνως την επιστημονική κοινότητα, καθώς η ποσότητα αλλά και η ποιότητα της διατροφής σχετίζεται με μια σειρά από σωματικές ασθένειες και ψυχικές διαταραχές.

Η δημόσια υγεία απειλείται άμεσα από τα νέα διατροφικά πρότυπα που στηρίζονται στις προμαγειρεμένες και τυποποιημένες τροφές. Η μεσογειακή διατροφή έχει χάσει έδαφος, έναντι των νέων προτύπων γρήγορης τροφής (fast food), με αποτέλεσμα η ημερήσια θερμιδική κατανάλωση να έχει αύξουσα πορεία.

Η παχυσαρκία σχετίζεται με τον σακχαρώδη διαβήτη, την υπέρταση, την στεφανιαία νόσο, τον καρκίνο του παχέος εντέρου κ.α. Ακόμα, η παχυσαρκία επηρεάζει τη ψυχική υγεία του ατόμου προκαλώντας του ψυχοσυναισθηματικές «επιπλοκές». Ειδικά το φαινόμενο της παιδικής παχυσαρκίας λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς οι αριθμοί αυξάνονται με σταθερούς ρυθμούς. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπολογίζεται ότι περίπου 1 στα 4 παιδιά, είναι παχύσαρκο.

Η σχέση διατροφής και ψυχικής υγείας είναι άμεση και άρρηκτη. Οι επαγγελματίες της ψυχικής υγείας καλούνται να αντιμετωπίσουν περιστατικά ψυχογενούς ανορεξίας, ψυχογενούς βουλιμίας και ψυχαναγκαστικής υπερφαγίας. Οι συγκεκριμένες διατροφικές διαταραχές εμφανίζονται σε υψηλά ποσοστά στα κορίτσια που διανύουν την εφηβεία ή τη νεότητα.

Ψυχογενής ανορεξία είναι εκείνη η κατάσταση στην οποία το άτομο (συνήθως κορίτσι) παρουσιάζει σωματικό βάρος κάτω του φυσιολογικού. Ο υποσιτισμός αυτός είναι εκούσιος και στηρίζεται στον έντονο φόβο της παχυσαρκίας. Το άτομο έχει μια διαστρεβλωμένη εικόνα για το σώμα του και δεν αναγνωρίζει την επικινδυνότητα της κατάστασης.

Ψυχογενής βουλιμία: σε αυτήν την κατάσταση το σωματικό βάρος συνήθως κυμαίνεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Παρόλα αυτά, το άτομο με βουλιμία παρουσιάζει επεισόδια υπερφαγίας που δεν μπορεί να ελέγξει. Για να αντισταθμίσει αυτά τα επεισόδια, καταφεύγει σε τεχνικές που προσβάλουν την υγεία (λήψη καθαρκτικών, πρόκληση εμετού κ.α.).

Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του καταναλωτικού κοινού είναι μονόδρομος με σκοπό να σταματήσει η αύξηση των δεικτών παχυσαρκίας και λανθασμένων διατροφικών συμπεριφορών. Πρέπει να γίνει αντιληπτό, ότι η διατροφή θωρακίζει και προστατεύει τον οργανισμό, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, την άμυνα δηλαδή του οργανισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου