Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

1 Οκτωβρίου: Ημέρα Τρίτης Ηλικίας ( δώστε προσοχή στο video!!!)

                                       

Picture

      Η     τ ρ ί τ η       η λ ι κ ί α

... αποτελεί έναν βιολογικό σταθμό στη ζωή του ανθρώπου. Αυτός ο σταθμός έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ιδιότητες.
Ο οργανισμός είναι ευάλωτος σε ασθένειες (π.χ. νόσος alzheimer) και ο δείκτης ιατρικής επικινδυνότητας είναι σχετικά υψηλός. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας είναι δυσλειτουργικοί. Αντίθετα, δύναται να είναι δημιουργικοί και λειτουργικοί, αρκεί να προσαρμοστούν σε έναν τρόπο ζωής που προφυλάσσει την υγεία τους (ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, σωστή διατροφή, ορθή ΛΉΨΗ φαρμάκων κ.α.). 
Πέραν όμως από την ιατρική επικινδυνότητα, τα γηρατειά αποτελούν έναν ψυχοπιεστικό  παράγοντα. Συνδέεται με την συνταξιοδότηση και την αποχώρηση από τα εργασιακά και επαγγελματικά πλαίσια. Αυτό μπορεί να απορυθμίσει την καθημερινότητα τους και να προκαλέσει συνωδά ψυχολογικά αποτελέσματα (μελαγχολία, κατάθλιψη κ.α.). Η τρίτη ηλικία συχνά συνοδεύεται από συναισθήματα μοναξιάς, καθώς συνδέεται με την απώλεια του συντρόφου. Ακόμα, ο  ηλικιωμένος πολλές φορές, δεν δέχεται την προσδοκώμενη  για τον ίδιο, θαλπωρή που θα ήθελε από τα παιδιά του ή τα συγγενικά του πρόσωπα. 

 

Picture

Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη ημέρα επισημαίνει τις δυσκολίες που βιώνει αυτή η ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα. Δυσκολίες που δεν είναι μονάχα σωματικές αλλά και ψυχοσυναισθηματικές. Το κράτος πρόνοιας οφείλει να μεριμνά για αυτούς, δημιουργώντας δομές δημιουργικής απασχόλησης, αποτελεσματικές ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες κ.α. Επιπλέον, οι ανθρώπινες σχέσεις πρέπει να είναι τέτοιες, που να προσφέρουν συναισθήματα υποστήριξης και ασφάλειας στους ηλικιωμένους. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να είναι δημιουργικοί, παραγωγικοί και υγιείς. 


http://www.apodoxi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου