Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Mε ηλεκτρονική συνταγή τα φυτοφάρμακα


Mε ηλεκτρονική συνταγή τα φυτοφάρμακα






Τέλος μπαίνει στην αγορά φυτοφαρμάκων χωρίς συνταγή, με απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στο 10% το μερίδιο των παράνομων φυτοφαρμάκων
της Άννης Καρολίδου
Τέλος στην αγορά φυτοφαρμάκων χωρίς συνταγή, μπαίνει με απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Πάρι Κουκουλόπουλου (ΦΕΚ 2310Β/28-8-2014) που δημοσιεύθηκε μόλις πριν τέσσερις ημέρες.

Με την απόφαση αυτή γίνεται το επόμενο μεγάλο βήμα για τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης φυτοπροστατευτικών , τον παράλληλο αποτελεσματικό έλεγχο των παράνομων φυτοφαρμάκων και, πάνω από όλα, την προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.
Για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη, σε μεγαλύτερο ακόμη βαθμό, η εμπορία και η χρήση παράνομων φυτοφαρμάκων, αποτελούν σημαντικό πρόβλημα. Τα περισσότερα από αυτά, δραστικές ουσίες και προϊόντα,  παράγονται στη Κίνα – όπως άλλωστε τα περισσότερα στις μέρες μας- κι ακολουθώντας διάφορες οδούς και διαδρομές καταλήγουν και στην ευρωπαϊκή αγορά. Στη χώρα μας, τα περισσότερα παράνομα φυτοφάρμακα, έρχονται από Τουρκία και από Βουλγαρία, αν κι από τότε που η Βουλγαρία εντάχθηκε στην ΕΕ, οι Τούρκοι διακινητές επιλέγουν να τα προωθούν μέσω Βουλγαρίας για να εκμεταλλευτούν το καθεστώς της ελεύθερης διακίνησης προϊόντων που ισχύει για τα κράτη- μέλη της Ένωσης.
Όπως είπε στη Voria.gr ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑ&Τ,Διονύσης Βλάχος, εκτιμάται ότι το 10% των γεωργικών φαρμάκων που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα είναι παράνομα: κάποια παραποιημένα, άλλα χωρίς ετικέτες, κάποια με άλλη πηγή προέλευσης από τη δηλωμένη και, φυσικά, όλα χωρίς να έχουν τις απαιτούμενες εγκρίσεις.
Αύξηση χρήσης λόγω οικονομικής κρίσης
Ο λόγος που την τελευταία δεκαετία καταγράφεται αύξηση στα παράνομα φυτοφάρμακα (από περίπου 7%, στο 10%), είναι οικονομικός. Αρκεί να αναφερθεί ότι τα φυτοφάρμακα που παράγονται στη Βουλγαρία, δίπλα μας δηλαδή, είναι κατά 30% φθηνότερα.
Έμποροι και καλλιεργητές, πετιούνται μέχρι τη Βουλγαρία, παίρνουν τα φυτοφάρμακα και μαζί με αυτά και τα υπόλοιπα ψώνια της λίστας.  Σε ό,τι δε αφορά στα γεωργικά φάρμακα, οι αγρότες καταλήγουν στα παράνομα ειδικά για τα πιο ακριβά από τα τις κατηγορίες των εντομοκτόνων και των μυκητοκτόνων.
«Η έκταση της διακίνησης παράνομων φυτοφαρμάκων είναι πολύ μεγαλύτερη σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι γεωργική χώρα. Το πρόβλημα είναι πανευρωπαϊκό, τη διακίνηση η Europol την αντιμετωπίζει σαν μία μορφή οργανωμένους εγκλήματος, ενώ σε επίπεδο διατροφικής ασφάλειας, παρεμβαίνει η EFSA», δήλωσε ο κ. Βλάχος.
Σε εφαρμογή της Κοινοτικής νομοθεσίας, έχει προσαρμοσθεί το εθνικό νομικό πλαίσιο κατά τρόπο που να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις για την προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος.
Έτσι, από 1/1/2014, όλα τα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων υποχρεούνται να καταγράφουν ηλεκτρονικά τις πωλήσεις που κάνουν,  απαίτηση στην οποία έχει προσαρμοσθεί  περίπου το 65% των επιχειρήσεων. Με την τελευταία όμως απόφαση του υφυπυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, μπαίνει μία ακόμη σημαντική ασφαλιστική δικλείδα στη χρήση φυτοφαρμάκων.
Τα φυτοφάρμακα θα πρέπει υποχρεωτικά να συνταγογραφούνται από επιστήμονα που είναι καταχωρισμένος σε ειδικό ηλεκτρονικό μητρώο. Ο γεωπόνος θα πρέπει να δίνει ηλεκτρονικά τη συνταγή, στην οποία θα ορίζει τη δραστική ουσία του φαρμάκου και θα προτείνει και το εμπορικό σκεύασμα.
Για να μπει σε εφαρμογή η διαδικασία θα πρέπει να δημιουργηθεί στο ΥπΑΑ&Τ ένα ηλεκτρονικό πρόγραμμα που θα συνδέει τις υπάρχουσες βάσεις δεδομένων, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει ως το τέλος της φετινής χρονιάς. 
Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου