Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Χάρτης εγκληματικότητας της Θεσσαλονίκης-Οι πιο επικίνδυνες περιοχές





Το κέντρο της Θεσσαλονίκης και ο συνωστισμός 
ευνοούν την ανάπτυξη έκνομων δραστηριοτήτων. Στην περιοχή από την οδό Βενιζέλου μέχρι την πλατεία Ναυαρίνου εμφανίζεται αυξημένη δράση πορτοφολάδων, τσαντάκηδων, διαρρηκτών, διακινητών ναρκωτικών, ακόμη και ληστών που χτυπούν υποκαταστήματα τραπεζών.



Σημεία αιχμής είναι η πλατεία Ναυαρίνου και το εμπορικό κέντρο, ενώ ως χώροι συγκέντρωσης κακοποιών χαρακτηρίζονται η Αριστοτέλους προς την Αρχαία αγορά, στο τετράγωνο Χαλκέων, Ολύμπου, Εγνατία, και η πλατεία ΧΑΝΘ. Χώροι συνάθροισης κακοποιών θεωρούνται και η ευρύτερη περιοχή πλατείας Σιδηροδρομικού Σταθμού, η περιοχή της παλιάς λαχαναγοράς, η Ευζώνων, τα Δικαστήρια, η Ευκαρπία στην περιοχή προς τα κοιμητήρια, ο Δενδροπόταμος, η Ιωνία, η Πολίχνη στα υψώματα των αυθαιρέτων και η περιοχή του Ευόσμου πάνω από την περιφερειακή οδό.

 Συχνότερες είναι οι διαρρήξεις και οι κλοπές στις περιοχές Ντεπό, Καλαμαριά, Τούμπα-Κωνσταντινοπολίτικα, κέντρο, Άνω Πόλη, Άγιο Παύλο, Νεόκτιστα Ευόσμου, Ηλιούπολη, Ωραιόκαστρο και Ευκαρπία. Ληστείες σημειώνονται συχνότερα στο κέντρο, στη λεωφόρο Στρατού, στη Σταυρούπολη, στους Αμπελόκηπους, στην Καλαμαριά, στην Τούμπα και στον Εύοσμο.

Μακρυχέρηδες στα λεωφορεία και στην αγορά
Αυξημένα είναι τα περιστατικά κλοπών πορτοφολιών ή μικροποσών μέσα στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας τουλάχιστον τρία άτομα καθημερινά πέφτουν θύματα κλοπής εντός των μέσων μαζικής συγκοινωνίας, ενώ στην αγορά της πόλης σημειώνονται επτά μικροκλοπές και αρπαγές τσαντών.

Όπως διαπιστώνεται από τις συλλήψεις, στη Θεσσαλονίκη δρουν οργανωμένα κυκλώματα πορτοφολάδων, συνήθως βουλγαρικής ή αλβανικής προέλευσης, με αρχηγό, μεταφορείς και κλέπτες. Σε αυτά συμμετέχουν περισσότερα από δέκα άτομα, τα οποία χωρίζονται σε δυάδες ή τριάδες. Οι ομάδες μοιράζονται σε χώρους όπου παρατηρείται συνωστισμός και στα αστικά λεωφορεία. Για την αρπαγή πορτοφολιών χρησιμοποιούνται ανήλικοι ή γυναίκες, που είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι.

Αφού αφαιρέσουν έναν αριθμό πορτοφολιών, τους παραλαμβάνουν οι μεταφορείς με αυτοκίνητα και τους οδηγούν στο χώρο συνάντησης με τους αρχηγούς. Εκεί διαμοιράζεται η λεία. Πορτοφόλια κλέβουν και τοξικομανείς, που συνήθως ενεργούν ανά ζεύγη, με στόχο να εξασφαλίσουν τη δόση τους. Τα τελευταία χρόνια κλοπές διαπράττουν και μεμονωμένα άτομα, γεγονός που αποδίδεται στην οικονομική κρίση. Η δράση των πορτοφολάδων εκτός από τις στάσεις του ΟΑΣΘ, το εσωτερικό των λεωφορείων και την κεντρική αγορά αναπτύσσεται στα παζάρια, στις λαϊκές και σε ιερούς ναούς.

Οι μέθοδοι
Οι συνηθέστερες μέθοδοι αρπαγής του πορτοφολιού μέσα από την τσάντα είναι οι εξής:
1. Η μέθοδος της ψαλίδας.
Ο πορτοφολάς κρατά στο χέρι πάντα ένα προκάλυμμα, συνήθως πανωφόρι ή εφημερίδα. Πλησιάζει το θύμα και με γρήγορη κίνηση αφαιρεί το πορτοφόλι, το οποίο παραδίδει σε συνεργό του, ο οποίος απομακρύνεται αμέσως από το σημείο. Εάν η κλοπή γίνει μέσα σε αστικό λεωφορείο, ο συνεργός, στον οποίο έχει παραδοθεί το πορτοφόλι, κατεβαίνει στην πρώτη στάση. Ο πορτοφολάς παραμένει στο λεωφορείο.

2. Η μέθοδος της εγχείρησης. Οι δράστες χρησιμοποιούν ξυραφάκι ή χαρτοκόπτη με λεπίδα, για να κόψουν την τσάντα ή την τσέπη που ενδεχομένως είναι κλεισμένα με φερμουάρ. Αφού σκίσουν το σημείο, αφαιρούν το πορτοφόλι. Το προκάλυμμα και σε αυτή τη μέθοδο θεωρείται απαραίτητο.

 3. Η μέθοδος της σύγκρουσης. Ο πορτοφολάς “τρακάρει” βίαια το θύμα στο πεζοδρόμιο, δήθεν τυχαία. Τη στιγμή της σύγκρουσης βάζει το χέρι στην τσάντα ή την τσέπη και αφαιρεί το πορτοφόλι. Ζητά συγγνώμη και φεύγει τρέχοντας.
Οι τσαντάκηδες σε αντίθεση με τους πορτοφολάδες δρουν κυρίως σε δρόμους όπου η κίνηση είναι μικρή, ώστε να μπορούν να διαφύγουν εύκολα. Κινούνται πάντα ανά ζεύγος είτε με μοτοποδήλατο είτε με αυτοκίνητο. Πλησιάζουν το θύμα που βαδίζει σε πεζοδρόμιο, αρπάζουν την τσάντα και φεύγουν με ταχύτητα. Τελευταία αναπτύχθηκε στη Θεσσαλονίκη η δράση των ληστών τσαντάκηδων. Οι κακοποιοί αυτοί κινούνται πεζή, ενώ ένας συνεργός τούς περιμένει σε κοντινή απόσταση, για να τους παραλάβει με όχημα. Οι δράστες έχουν αιχμηρό αντικείμενο (κατσαβίδι ή μαχαίρι) με το οποίο απειλούν το θύμα, ενώ σε περίπτωση αντίστασης δεν διστάζουν ακόμη και να το τραυματίσουν.

πηγή: εφημερίδα "Μακεδονία της Κυριακής"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου