Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Χωρίς αλλαγές τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ για τους μικροϊδιοκτήτες






Νωρίτερα από το αναμενόμενο ολοκληρώθηκε τελικα, όπως ανακοίνωσε από χθες ήδη, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η ανάρτηση των "διορθωμένων" ΕΝΦΙΑ. Και τη φορά αυτή, τα εκκαθαριστικά θεωρούνται "τελεσίδικα" και ορθά, πλην των περιπτώσεων όπου οι ιδιοκτήτες θα υπαχθούν ξανά σε νέα εκκαθάριση για να τύχουν εκπτώσεως 50% στον ΕΝΦΙΑ, ως χαμηλόμισθοι, πολύτεκνοι ή άτομα με αναπηρίες.

Εκτος όμως από τους κατοίκους της Κεφαλονιάς και άλλων σεισμοπλήκτων περιοχών που απαλλάχθηκαν 100% από τον φόρο ακινήτων, ελάχιστοι ήταν τελικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων που είδαν κάποια αισθητή μείωση στα εκκαθαριστικά τους. Ακόμα και εκείνοι που είχαν ακίνητα σε εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών περιοχές, όπου είχαν εντοπιστεί τα πιο τρελά εκκαθαριστικά, στην συντριπτική τους πλειοψηφία είδαν στο νέο εκκαθαριστικό τον ΕΝΦΙΑ να μειώνεται κατά μόλις 10%-30% ή και καθόλου (!), παρά τη μείωση της αξίας των ακινήτων.
Ποια είναι η… ειδοποιός διαφορά στα νέα εκκαθαριστικά; Μείωση πολλών εκατοντάδων ή και χιλιάδων ευρώ είδαν κυρίως όσοι είχαν μεγάλης αξίας συνολική ακίνητη περιουσία αφού, μετά τις διορθώσεις, μειώθηκε δραστικά το ποσό του «συμπληρωματικού φόρου» (που επεβλήθη εν είδει νέου ΦΜΑΠ για περιουσία άνω των 300.000 ευρώ).

Αντιθέτως, στο ποσό του «κύριου φόρου» που το πληρώνουν όλοι ανεξαιρέτως οι ιδιοκτήτες (και οι μικροϊδιοκτήτες κάτω από τα όριο περιουσίας όπου ξεκινά να υπολογίζεται ο «συμπληρωματικός») ο ΕΝΦΙΑ παραμένει σχεδόν αμέτάβλητος ή, έστω και αν μειώνεται, αφορά ποσά της τάξεως περίπου των 200-800 ευρώ οπότε η έκπτωση δεν υπερβαίνει συνήθως τα 30-300 ευρώ το πολύ (ή 15%-30% του αρχικού ΕΝΦΙΑ).
Έτσι, για παράδειγμα, και μετά τις διορθώσεις στη φορολογητέα αξία των ακινήτων στα εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού περιοχές:
- ΕΝΦΙΑ που τον Αύγουστο είχει υπολογιστεί στα 430 ευρώ (κύριος φόρος), μειώθηκε τώρα στα 280 ευρώ.
- ΕΝΦΙΑ 64 ευρώ, μετά τις διορθώσεις… παρέμεινε στα 64 ευρώ (κύριος φόρος).
- ΕΝΦΙΑ 3.400 ευρώ (οκτώ στρέμματα στα Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων) μειώθηκε στα 1.250 ευρώ, αφού «διαγράφηκε» ο συμπληρωματικός φόρος ύψους 2.150 ευρώ.
Πληροφορίες: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου