Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Κατάθεση "φωτιά" από τον Γ.Καπελέρη - Έδωσε "στεγνά" τον Γ.Παπακωνσταντίνου





Έδωσε "στεγνά" τον πρώην ΥΠΟΙΚ Γ.Παπακωνσταντίνου ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Καπελέρης μετά την απολογία του, στους ανακριτές διαφθοράς, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ όπου ομολόγησε ότι ο πρώην ΥΠΟΙΚ ΟΥΔΕΠΟΤΕ τον ενημέρωσε για την λίστα και ουδέποτε του ζήτησε να ελέγξει φορολογικά τα άτομα της λίστα παρά μόνο δέκα ονόματα της αρεσκείας του υπουργού. Μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους.
 
Ο κ. Καπελέρης κατηγορείται για απιστία στην υπηρεσία αφού φέρεται να μην διενήργησε έλεγχο των προσώπων της επίμαχης λίστας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καπελέρης επανέλαβε πως πήρε εντολή από τον τότε υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου , να ελέγξει το φορολογικό προφίλ 10 ονομάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα Λαγκάρντ και πως ουδέποτε του ζητήθηκε να κάνει φορολογικό έλεγχο, σε καμμια λίστα. Φυσικά εδώ έχουμε ένα ακόμα σημείο προς διερεύνηση. Με ποια κριτήρια επέλεξε ο πρώην ΥΠΟΙΚ τα εν λόγω 10 πρόσωπα; Ήταν ενοχλητικά για την κυβέρνηση ΓΑΠ; Τα άλλα 2000 της λίστας Λαγκάρτ γιατί δεν τον ενδιέφεραν;
 
Μάλιστα, όπως τόνισε απολογούμενος, στη σύσκεψη που έγινε στις 24.1.2011 με τη συμμετοχή και του τότε υπουργού ο κ. Παπακωνσταντίνου τους είπε ότι θα γίνει έλεγχος αλλά θα τους ενημερώσει εκείνος για το ποιά υπηρεσία θα τον διεξάγει.
 
Συγκεκριμένα ο κατηγορούμενος στο απολογητικό του υπόμνημα υποστηρίζει ότι «δεν έλαβε ποτέ εντολή από τον υπουργό για να κάνει φορολογικό έλεγχο κανενός προσώπου. Έλαβε εντολή να ελέγξει το φορολογικό προφίλ 10 και μόνο προσώπων με μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό χωρίς να του γνωστοποιηθεί το ποσό των καταθέσεων και το όνομα της τράπεζας. Επίσης δεν του αναφέρθηκε ποτέ η ύπαρξη ή όχι λίστας καταθετών".
 
Λίγες μέρες μετά έγινε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών παρουσία του υπουργού και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων όπου εκεί για πρώτη φορά άκουσε για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ. Εκεί αποφασίστηκε να ελεγχθούν όλα τα ονόματα της σχετικής λίστας. Ο υπουργός όμως είπε ότι θα αποφασίσει ποιά υπηρεσία θα διενεργήσει τον έλεγχο , αν θα είναι το ΣΔΟΕ, ειδικά κλιμάκια ελέγχου ή η εφορία μεγάλου πλούτου. Τον Μάρτιο του 2011 αποχώρησε από το ΣΔΟΕ χωρίς να του έχει δοθεί καμιά εντολή σχετικά με το θέμα αυτό».
 
Αύριο απολογείται ο επίσης κατηγορούμενος στην υπόθεση πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Γιάννης Διώτης. Η απολογία του κ. Διώτη είχε προγραμματιστεί για σήμερα ωστόσο ζήτησε και έλαβε νέα προθεσμία λόγω κωλύματος του συνηγόρου του.
 
Υπενθυμίζεται ότι το σκέλος της υπόθεσης που αφορά τον πρώην υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τα συγγενικά του πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων, σύμφωνα με την κατηγορία, «αφαιρέθηκαν» από την επίμαχη λίστα , βρίσκεται στον Άρειο Πάγο. Μετά την πρόταση του εισαγγελέα Βασίλη Πλιώτα που «έδειξε» παραπομπή του Γ. Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο , η υπόθεση εκκρεμεί στο αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο. Φαίνεται όμως πως μετά την κατάθεση Γ.Καπελέρη ο πρώην ΥΠΟΙΚ δεν θα μπορέσει να το αποφύγει, καλό θα είναι να θυμόμαστε και ποιανού υπουργός ήταν. Δεν ήταν μόνος στην κυβέρνηση.
 
 defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου