Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

Η εξόριστη κυβέρνηση της Λιβύης βρήκε καταφύγιο σε ελληνικό φέρι






Ένα ελληνικό φέρι μπόουτ 17.000 τόνων φιλοξενεί την εξόριστη λιβυκή κυβέρνηση η οποία έχει καταφύγει και διαμένει σε αυτό...

Το ελληνικό πλοίο ενοικιάσθηκε επί της ουσίας την τελευταία στιγμή από την εξόριστη κυβέρνηση η οποία βρίσκεται στο Τομπρούκ.



Ο "Έλυρος", όπως ονομάζεται βρίσκεται μαζί με το πλήρωμα του, Έλληνες όλοι, και λειτουργεί σαν ένα είδος πλωτού ξενοδοχείου για την νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.

Το Τομπρούκ είναι ένα μέρος, μία περιοχή με ξεχωριστή ιστορική σημασία. κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο οι βρετανικές δυνάμεις απέκρουαν για μήνες τις επιθέσεις του Έρβιν Ρόμελ και του περιβόητου σώματος του, του "Άφρικα Κορπς".

Στην υπόλοιπη Λιβύη η κατάσταση έχει ως εξής:
Οι ακραίοι ισλαμιστές και οι σύμμαχοι τους έχουν καταλάβει την Τρίπολη και το μεγαλύτερο μέρος της Βεγκάζης. Η πόλη Derna έχει ονομαστεί ως ισλαμικό χαλιφάτο με την επόμενη στάση να είναι το αεροδρόμιο του Τομπρούκ, όπου φορτηγά κουβαλάνε αντιεροπορικά και τα τοποθετούν έτσι ώστε να αποκρουστεί επίθεση.

Για την ακρίβεια, το μικρό λιμάνι είναι ότι απομένει στην Λιβύη, την εκτός τζιχαντιστών δηλαδή. Σε μία του πλευρά βρίσκεται ο "Έλυρος", το ελληνικό καράβι το οποίο μετέφερε επιβάτες και οχήματα από την Ελλάδα στην Ιταλία και αντίστροφα.

"Είχαμε μόνο τρεις ημέρες να ετοιμάσουμε τα πάντα στο Τομπρούκ, να βρούμε μέρος για τις συναντήσεις μας, κατοικίες για να μείνουμε, διαδίκτυο, κ.λπ.", λέει ο δρ Muftan Othman, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής της πόλης. Και συμπληρώνει:
"Εάν δεν υπήρχε το πλοίο που θα μέναμε";
"Χρειαζόμαστε χρόνο για να φτιάξουμε στρατό και να βελτιώσουμε τις ικανότητες μας για να κυβερνήσουμε την χώρα", λέει ο αντιπρόεδρος Mohammed Ali Shuhaib.

Το εάν ο χρόνος είναι όμως με το μέρος της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης, είναι υπό αμφισβήτηση. Από τη μία πλευρά, σαφώς και η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της χρειάζονται χρόνο, από την άλλη όμως ο χρόνος που περνά εδραιώνει μία κατάσταση η οποία δεν φέρνει τους φανατικούς ισλαμιστές σε θέση μη ισχύος. και ας μην είναι η πλειοψηφία στην Λιβύη.

Μην ξεχνάμε άλλωστε πως ο εμφύλιος εξακολουθεί να μαίνεται με το Κατάρ να έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ των φανατικών ισλαμιστών, ενώ τα ΗΑΕ τάσσονται με τους λεγόμενους - αποκαλούμενους εθνικιστές.

Την ίδια στιγμή και το Σουδάν φαίνεται να εξοπλίζει τους ισλαμιστές.
απο το  The Guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου