Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

Εν μέσω ΔΕΘ οι νέοι αντιπεριφερειάρχες Τζιτζικώστα


Εν μέσω ΔΕΘ οι νέοι αντιπεριφερειάρχες Τζιτζικώστα







Ποια ονόματα παίζουν για τις έξι θέσεις των θεματικών αντιπεριφερειαρχών, τι γίνεται με τον τουρισμό. Η «μάχη» νέας και παλιάς γενιάς
του Τάσου Τασιούλα

Μεσούσης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα ανακοινώσει το νέο σχήμα διοίκησης τηςΠεριφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ο Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά τα πρότυπα της περσινής πρώτης. Ο περιφερειάρχης αναμένεται να αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό τη «νέα γενιά», δηλαδή τους 30ρηδες, οι οποίοι άλλωστε δεν είναι και λίγοι…
Οι επιλογές Τζιτζικώστα για τους έξι θεματικούς αντιπεριφερειάρχες παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό, όπως και το αντικείμενο των τριών νέων αντιπεριφερειών. Οι πληροφορίες όμως της Voria.grαναφέρουν πως τα εκλεγμένα στελέχη της νέας γενιάς της συμπολίτευσης θα συνεχίσουν να έχουν ρόλο στην πολιτική Τζιτζικώστα ή θα αποκτήσουν (όσον αφορά στους νεοεκλεγμένους).
Θέσεις ευθύνης στη διοίκηση απέκτησαν για παράδειγμα ο Φάνης Παπάς και ο Αλέξανδρος Θάνος όταν ανέλαβε ο κ. Τζιτζικώστας καθήκοντα περιφερειάρχη. Με δεδομένη και τη σημαντική εκλογική στήριξη που έδωσαν στον περιφερειάρχη, αλλά και την υψηλή σειρά εκλογής τους.
Ο κ. Τζιτζικώστας θεωρείται βέβαιο ότι θα διατηρήσει τις τρεις θεματικές αντιπεριφέρειες(Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, Εξωστρέφειας – Καινοτομίας – Νέων Τεχνολογιών και Οικονομικών), όμως η μία ήδη δεν έχει αντιπεριφερειάρχη (η Τζελίνα Μακραντωνάκη που είχε τη δεύτερη δεν επανεξελέγη). Επίσης, παρότι πολλοί διαρρέουν ότι θα δημιουργήσει αντιπεριφέρεια ειδική για τον Τουρισμό και πιθανώς και τον Πολιτισμό, δε θα πρέπει να ξεχνούν ότι ήδη ο Τουρισμός ως θεματικό αντικείμενο ήταν στην αρμοδιότητα του αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Γιάννη Γιώργου, ο οποίος όχι μόνο επανεξελέγη, αλλά αποτελεί και πολύ στενό συνεργάτη του περιφερειάρχη, σε βαθμό που ήταν και αναπληρωτής του στην απερχόμενη διοίκηση…
Σκέψεις υπάρχουν για τη δημιουργία μιας αντιπεριφέρειας Κοινωνικής Πολιτικής, για την οποία πολλοί είναι οι ενδιαφερόμενοι, όπως για παράδειγμα η Έφη Βασιλειάδου, η οποία άλλωστε χειριζόταν –ακόμη και μετά την… αποψίλωση της Περιφέρειας από τις σχετικές αρμοδιότητες που πέρασαν στους δήμους- τα θέματα κοινωνικής πολιτικής, πρόνοιας κτλ.
Πέραν της κ. Μακραντωνάκη, που θα αντικατασταθεί, ο κ. Παπάς (αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος) φαίνεται ότι θα διατηρήσει το αντικείμενό του, ενώ είναι άγνωστο τι θα γίνει με την τρίτη υφιστάμενη αντιπεριφέρεια, των Οικονομικών, όπου η κ. Αθηνά Αηδονά έχει να αντιμετωπίσει αρκετό ανταγωνισμό.
Στα νέα πρόσωπα του περιφερειακού συμβουλίου, που θα διεκδικήσουν ρόλο είναι οι κ.κ. Ταχματζίδης, Γιουτίκας και Μπισμπίνα, όμως φαίνεται δύσκολο εξαιτίας και της έλλειψης εμπειρίας να πάρουν θέση αντιπεριφερειάρχη, τουλάχιστον στο πρώτο μισό της πενταετούς θητείας της νέας διοίκησης. Άλλωστε, υπάρχουν οι θέσεις «προετοιμασίας», δηλαδή οι εντεταλμένοι σύμβουλοι, στους οποίους ο κ. Τζιτζικώστας επενδύει (όπως έδειξε και στην πρώτη του θητεία στην Περιφέρεια) ένα μεγάλο μέρος της πολιτικής του. Θέσεις εντεταλμένων αναμένεται να διεκδικήσουν επίσης οι κ.κ. Μπάτος, Ασπασίδης, Γ. Αβραμίδης, Πάλλας, Τσαλώνης και Μήττας.
Αντιθέτως, ο κ. Αντώνης Γυφτόπουλος, που έχει την εμπειρία από τη θητεία του ως αντιδήμαρχος Πολιτισμού στο δήμο Θεσσαλονίκης ή ο πρώην δήμαρχος Ευόσμου, Δημήτρης Χατζηβρέττας, ο Στάθης Αβραμίδης και ο Χάρης Αηδονόπουλος, έχουν αυξημένες πιθανότητες ακόμη και για τις θέσεις των αντιπεριφερειαρχών.
Θέση αντιπεριφερειάρχη αναμένεται να διεκδικήσει επίσης με πολλές πιθανότητες η πρώην πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης και πρώην αντινομάρχης, Γιάννα Τζάκη. Από τη λεγόμενη «παλιά φρουρά» θέσεις ευθύνης –στην ουσία αντιπεριφερειάρχη- θα διεκδικήσουν η Έλενα Φύκα, η Χριστίνα Κελεσίδου και ο Μιχάλης Τζόλλας.
Το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης θα γίνει η ορκωμοσία του νέου περιφερειακού συμβουλίου, στην οποία μάλιστα έχουν κληθεί και οι νυν περιφερειακοί σύμβουλοι που δεν επανεξελέγησαν ή δε συμμετείχαν καν στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση.
Την ερχόμενη Παρασκευή το περιφερειακό συμβούλιο με την απερχόμενη σύνθεσή του θα συνεδριάσει για τελευταία φορά.
Την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2014 θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου με τη νέα σύνθεσή του, όπου θα εκλεγούν τα προεδρεία του Περιφερειακού Συμβουλίου, της Μητροπολιτικής Επιτροπής, της Επιτροπής Ανάπτυξης (όπου συγχωνεύτηκε και η Αγροτική Ανάπτυξη) και της Οικονομικής Επιτροπής.
Η νέα διοίκηση, δηλαδή οι έξι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες θα ανακοινωθούν σε συνέντευξη τύπου από τον κ. Τζιτζικώστα στο διάστημα 7-15 Σεπτεμβρίου 2014, όπως είχε γίνει και στην πρώτη θητεία του σε αίθουσα του διατηρητέου της Β. Όλγας.
Στο μεσοδιάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου, λόγω του νόμου του Καλλικράτη, οι όποιες υπογραφές των αντιπεριφερειαρχών θα βαρύνουν τον ίδιο τον περιφερειάρχη, που σημαίνει πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας για τον κ. Τζιτζικώστα.
Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου