Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

Στα τάρταρα και οι Έλληνες γουναράδες λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης


Στα τάρταρα και οι Έλληνες γουναράδες λόγω της ρωσο-ουκρανικής κρίσης






Χασούρα 70-80 εκατ. ευρώ για την ελληνική γουνοποιία το 2014. Στην Καστοριά δεν θέλουν ούτε να σκεφθούν ενδεχόμενη επέκταση του ρωσικού εμπάργκο και στη γούνα
του Αλέξανδρου Μητάκη
mitakis@voria.gr
Εκτός από το μεγάλο πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό και την αγορά ακινήτων της Χαλκιδικής, η ρωσο-ουκρανική κρίση έχει αφήσει το στίγμα της και στην ελληνική γουνοποιία. Οι γουναράδες της Καστοριάς μετρούν ήδη απώλειες δεκάδων εκατ. ευρώ, ενώ δεν θέλουν καν να σκέφτονται την επέκταση του ρωσικού εμπάργκο και στη γούνα.
Σύμφωνα με επαγγελματίες του κλάδου, η κρίση στη Ρωσία, που είναι παραδοσιακά ο μεγαλύτερος πελάτης της ελληνικής γούνας, αναμένεται να επφέρει απώλειες στις εξαγωγών ετοίμων ενδυμάτων κατά τουλάχιστον 70-80 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2014.  Είναι χαρακτηριστικό πως το 98% των παραγόμενων προϊόντων γούνας (ύψους περίπου 210 εκατ. ευρώ το 2013) εξάγεται και από αυτό το 70-80% κατευθύνθηκε πέρυσι, άμεσα ή μέσω τρίτων χωρών, στις αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Ωστόσο, η ρωσο-ουκρανική κρίση, που έχει μειώσει την αγοραστική δύναμη των Ρώσων λόγω της υποτίμησης του ρουβλιού, αλλά και έχει φέρει λιγότερους τουρίστες και εμπορικούς επισκέπτες στην Καστοριά από τη Ρωσία, έχει ως αποτέλεσμα η πτώση στις πωλήσεις να είναι τουλάχιστον 50% σε σχέση με πέρυσι.
Οι γουναράδες της Καστορίας δηλώνουν πως πιθανή εισαγωγή της ελληνικής γούνας στη λίστα των προϊόντων που έχει απαγορεύσει η ρωσική κυβέρνηση, θα φέρει την καταστροφή σε έναν από ελάχιστους ελληνικούς κλάδους που φαίνεται να αντέχει στην κρίση. Σήμερα στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δραστηριοποιούνται στον κλάδο πάνω από 1.100 επιχειρήσεις σε Καστοριά και Σιάτιστα και απασχολείται στη γούνα, άμεσα ή έμμεσα, πάνω από το 60% του πληθυσμού.
«Από τα τέλη Οκτωβρίου, πριν ξεσπάσει η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, είχαμε τα πρώτα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά με τη ρωσική αγορά. Έχουμε χάσει ήδη το 50% των εξαγωγών και το 60-70% του τζίρου. Δεν θέλουμε καν να σκεφτούμε ότι υπάρχει περίπτωση να μπουν και οι γούνες στη λίστα των ελληνικών προϊόντων που έχει θέσει σε εμπάργκο η ρωσική κυβέρνηση, καθώς θα είναι τεράστιο το νούμερο των απωλειών», δηλώνει στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς «Ο Προφήτης Ηλίας», Φαίδων Γιάτας. Ήδη, σύμφωνα με τον ίδιο, πολλές είναι οι επιχειρήσεις που λόγω της έλλειψης ρευστότητας  αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να βάλουν λουκέτο.
Πάντως, ακόμη και αν δεν γίνει το απευκταίο, δηλαδή να μπει εμπάργκο στις εισαγωγές γούνας στη Ρωσία, η απαγόρευση στα ελληνικά προϊόντα θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και στον κλάδο της γούνας, καθώς, σύμφωνα με τον πρόεδρς του Συνδέσμου, Ηρακλής Καλλισθένης. , δημιουργείται μια αρνητική προδιάθεση των Ρώσων υποψήφιων αγοραστών απέναντι στα ελληνικά προϊόντα.
«Φέτος, εκτός από τη γενικότερη μείωση των Ρώσων τουριστών και την εξαφάνιση των Ουκρανών, βλέπουμε ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι εύποροι Ρώσοι που ερχόντουσαν και αγόραζαν γούνες. Τη θέση τους έχουν πάρει πολίτες χαμηλότερων εισοδημάτων, οι οποίοι μάλιστα ζητούν να τους πουλήσουμε σε χαμηλότερες τιμές, κάτι που δεν έκαναν οι εύποροι συμπατριώτες τους», σημειώνει στη Voria.gr ο κ.Καλλισθένης.
Προκειμένου να ανακόψουν την καθοδική πορεία των πωλήσεων και να αντισταθμίσουν ως ένα σημείο της απώλειες από τη ρωσική αγορά, οι Έλληνες γουναράδες στρέφονται πλέον σε άλλες αγορές και κυρίως αυτή της Τουρκίας, όπου τουλάχιστον 250 επιχειρήσεις πωλούν ελληνικές γούνες. Όπως σημειώνουν ωστόσο, το εγχείρημα έχει τεράστιο βαθμό δυσκολίας, καθώς η Ρωσία ήταν για πολλά χρόνια ο καλύτερος πελάτης για την ελληνική γούνα..
tsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου