Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΤΙΣ ΤΡΥΠΕΣ ΣΤΗ ΣΙΒΗΡΙΑ...






Ερευνητές που εξέτασαν τις τρεις γιγάντιες τρύπες στην Σιβηρία, πιθανολογούν ότι έλυσαν το μυστήριο...
Ο Αντρέι Πλεκάνοφ, ερευνητής που ηγείται της αποστολής στην πρώτη και μεγαλύτερη τρύπα, θεωρεί πως οι αυξανόμενες θερμοκρασίες και όχι εξωγίηνοι όπως πίστευαν πολλοί ευθύνονται για τη δημιουργία αυτού του γεωλογικού φαινομένου.



Υποστηρίζει πως τα θερμά καλοκαίρια στην περιοχή κατά το 2012 και το 2013, μπορεί να είναι υπεύθυνα για την τήξη του μόνιμου στρώματος πάγου, το οποίο ακολούθως κατέρρευσε και απελευθέρωσε μεθάνιο που ήταν παγιδευμένο υπόγεια.

Η ομάδα του ανακάλυψε ότι ο αέρας κοντά στον πυθμένα της τρύπας περιείχε ασυνήθιστα υψηλή συγκέντρωση μεθανίου.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως θα πρέπει να γίνουν ακόμα κάποια τεστ για να επιβεβαιώσουν τη θεωρία τους. Σε κάθε περίπτωση όμως ο Πλεκάνοφ, από το Επιστημονικό Κέντρο Αρκτικών Μελετών στη Ρωσία πιστεύει πως θα είναι δύσκολο να γίνει αυτό, καθώς τα τοιχώματα της τρύπας συνεχώς λιώνουν.  Όπως λέει «Μπορείς να ακούσεις το έδαφος να πέφτει, να ακούσεις το νερό που τρέχει, είναι κάπως ανατριχιαστικό».

Η ομάδα πιστεύει πως πρέπει να ανοίξουν με τρυπάνια τεχνητές τρύπες στον πάγο, ώστε να απελευθερώσουν την πίεση, πριν ανοίξουν κι άλλες από μόνες τους. Στην περιοχή εξάλλου υπάρχουν εγκαταστάσεις φυσικού αερίου κι ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πολύ επικίνδυνο.

Πηγή : protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου