Σάββατο 2 Αυγούστου 2014

"Παγώνουν" τα δημοτικά τέλη στο δήμο Θεσσαλονίκης - Μειώνονται τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων







«Ανάσα» στους επαγγελματίες της πόλης, που έχουν δεχθεί ένα μεγάλο πλήγμα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, επιδιώκει να προσφέρει ο δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος σχεδιάζει να προχωρήσει κατά το νέο έτος σε μειώσεις της τάξης του 5% στα τέλη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων, αλλά και σε ψαλίδισμα έως και κατά το ήμισυ στους φόρους που πληρώνουν όσοι δραστηριοποιούνται στις παραδοσιακές γειτονιές της πόλης.

Παράλληλα, για το νέο έτος, όπως γράφει η εφημερίδα "Μακεδονία",  ο δήμος Θεσσαλονίκης προσανατολίζεται στο «πάγωμα» των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού που καταβάλλουν οι πολίτες. Το οικονομικό επιτελείο του κεντρικού δήμου, υπό τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης Χασδάι Καπόν, αυτήν την περίοδο επεξεργάζεται τις τελικές προτάσεις του σχετικά με τη διαμόρφωση των δημοτικών τελών για το νέο έτος. Ο κ. Καπόν έχει καταστήσει σαφές ότι θα πρέπει να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, ώστε να μην επιβαρυνθούν ούτε κατά το ελάχιστο οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί, που σε κάθε περίπτωση έχουν δεχθεί τεράστιες πιέσεις λόγω της οικονομικής κρίσης.
Υπό το σκεπτικό αυτό η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης φαίνεται αποφασισμένη κατά το νέο έτος να διατηρήσει τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού στα ίδια επίπεδα με αυτά που ισχύουν και κατά την τρέχουσα χρονιά. Φέτος στα ανταποδοτικά τέλη ίσχυσαν μειώσεις της τάξης του 5%, ενώ πέρυσι οι μειώσεις είχαν διαμορφωθεί σε ποσοστό έως 10% για τα νοικοκυριά και σε ποσοστό έως 6% για τους επαγγελματίες.
Για το 2012 η διοίκηση του Γιάννη Μπουτάρη είχε επίσης αποφασίσει μειώσεις των τελών κατά 7,5%.Στα ίδια επίπεδα, εξάλλου, με αυτά που ισχύουν κατά το τρέχον έτος προτίθεται η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης να διατηρήσει μέσα στο 2015 και τα τέλη στάθμευσης, που τα τελευταία χρόνια έχουν μείνει σταθερά στο ποσό των 1,70 ευρώ ανά ώρα.
Τα τέλη αυτά ισχύουν για τους χώρους βραχυχρόνιας στάθμευσης που ελέγχονται με ηλεκτρονικά παρκόμετρα στο ιστορικό κέντρο της πόλης, για τους χώρους που ελέγχονται με ειδική κάρτα, για τις ζώνες όπου έχουν τοποθετηθεί ηλεκτρονικά παρκόμετρα κατά μήκος της Βασιλίσσης Όλγας και της Βασιλέως Γεωργίου, καθώς και για το πάρκιγκ της πλατείας Ελευθερίας.

Η τιμή που έχει οριστεί ισχύει ανεξάρτητα από τις ώρες που κάθε αυτοκίνητο παραμένει σταθμευμένο.Για πρώτη φορά η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης διά του Χασδάι Καπόν εισηγείται μείωση κατά 5% στα τέλη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων που καταβάλλουν οι ιδιοκτήτες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης, η μείωση αυτή προτείνεται στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αλλά και λόγω των προφανών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης και στη συγκεκριμένη κατηγορία επαγγελματιών. Εξάλλου, σε ό,τι αφορά στα τέλη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων δεν έγινε καμία μείωση όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Σημαντικές μειώσεις, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνουν ακόμη και στο 50%, εισηγείται ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Επιχειρηματικότητας και Απασχόλησης αναφορικά με τα δημοτικά τέλη που καταβάλλουν οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στις παραδοσιακές αγορές της πόλης. Σύμφωνα με τον κ. Καπόν, οι ελαφρύνσεις αυτές προωθούνται με σκοπό την ενίσχυση των παραδοσιακών επαγγελμάτων αλλά και την ανάδειξη του ιστορικού κέντρου της πόλης.
Σε αυτό το πλαίσιο το οικονομικό επιτελείο του δήμου Θεσσαλονίκης προσανατολίζεται μεταξύ των άλλων σε μείωση από το νέο έτος κατά 50% των τελών που καταβάλλουν οι επαγγελματίες των Λουλουδάδικων, οι οποίοι εξάλλου τα προηγούμενα χρόνια είχαν προχωρήσει σε διαμαρτυρίες, υποστηρίζοντας ότι οι χρεώσεις των δημοτικών φόρων ήταν υψηλές και δυσβάσταχτες.
Σε 65 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο από 114,75 ευρώ/τ.μ. που είναι σήμερα προτείνεται να μειωθούν από το νέο έτος τα τέλη εμπορευμάτων στις αγορές Βλάλη, Βατικιώτη και Μπεζεστενίου.
Στο ίδιο ύψος αναμένεται να διαμορφωθούν τα τέλη και για τους παλαιοπώλες του Μπιτ Παζάρ, οι οποίοι μέχρι και το τέλος της τρέχουσας χρονιάς καλούνται να πληρώσουν 79 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.Από το νέο έτος οι ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων και πλυντηρίων αυτοκινήτων θα απαλλαγούν της υποχρέωσης καταβολής τελών για λόγους ίσης μεταχείρισης, δεδομένου ότι κατά τα προηγούμενα δύο χρόνια είχε δοθεί απαλλαγή στα συνεργεία επισκευής αυτοκινήτων, αλλά και στα πάρκιγκ.
Μειωμένα, εξάλλου, θα είναι τα τέλη που καταβάλλουν οι περιπτερούχοι, όπως και αυτά που ισχύουν για τα ταμεία πώλησης εισιτηρίων του ΟΑΣΘ.
Για τη χρέωση των καταστημάτων με τέλη ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων έχουν χωριστεί τέσσερις ζώνες, ανάλογα με την εμπορικότητα κάθε περιοχής. Σε όλες τις ζώνες προτείνεται να ισχύσει για το νέο έτος μείωση της τάξης του 5%.
1. Για τα καταστήματα της πρώτης ζώνης τα τέλη διαμορφώνονται στο ποσό των 123 ευρώ/τ.μ. (από 130 ευρώ/τ.μ φέτος). Εξαίρεση αποτελούν τα καταστήματα που βρίσκονται στη λεωφόρο Νίκης, καθώς και στον άξονα της Αριστοτέλους από την Εγνατία μέχρι και τη λεωφόρο Νίκης, για τα οποία ισχύει χρέωση 303 ευρώ/τ.μ. (από 319 ευρώ/τ.μ. φέτος).
Στην πρώτη ζώνη ανήκουν τα καταστήματα που βρίσκονται:
- Στην περιοχή που ορίζεται ως εξής: Εγνατία - Αγγελάκη, Μ. Ανδρόνικου, Βασιλέως Γεωργίου, λεωφόρος Νίκης, Κουντουριώτου, Σαλαμίνος, Δωδεκανήσου, Εγνατία (και από τις δύο πλευρές).
- Στις οδούς 25ης Μαρτίου, Μάρκου Μπότσαρη, καθώς και στη λεωφόρο Κωνσταντίνου Καραμανλή.
- Στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου και στην οδό Μαρίας Κάλλας.
- Στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Βασιλέως Γεωργίου, Βασιλίσσης Όλγας, Θεμιστοκλή Σοφούλη, Αργοναυτών, Έδισσον και Βασιλέως Γεωργίου (και από τις δύο πλευρές).
2. Για τα καταστήματα της δεύτερης ζώνης ισχύει χρέωση 80 ευρώ/τ.μ. (από 84 ευρώ/τ.μ φέτος). Στη ζώνη αυτή ανήκουν:
- Η οδός Μοναστηρίου από τον αριθμό 1 μέχρι και το 95 και από τον αριθμό 4 μέχρι και το 26 (ιερός ναός Αγίων Πάντων).
- Οι οδοί Αλεξάνδρου Παπαναστασίου, Αγίων Πάντων, Ανατολικής Θράκης, Γρηγορίου Κολωνιάρη, Γρηγορίου Λαμπράκη, Διογένους, Δελφών, 26ης Οκτωβρίου (από Εγνατία μέχρι Πολυτεχνείου), Επταπυργίου, Κωνσταντινουπόλεως, Κλεάνθους, Καυτανζόγλου, Μηνά Πατρικίου, Παπάφη (και από τις δύο πλευρές), καθώς και η λεωφόρος Στρατού.
- Η περιοχή που περικλείεται από τη Λαγκαδά, τη Δεμερτζή, την Παναγίας Φανερωμένης, την Κλαυδιανού, την Αυρηλιανής, την πλατεία Μουσχουντή, την Ολυμπιάδος, την Κασσάνδρου, την Εθνικής Αμύνης, την Εγνατία και τη Λαγκαδά.
3. Στα καταστήματα της τρίτης ζώνης, η οποία περιλαμβάνει όλες τις υπολειπόμενες περιοχές της δημοτικής ενότητας Θεσσαλονίκης, τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων διαμορφώνονται σε 51 ευρώ/τ.μ. (από 53 ευρώ/τ.μ. φέτος)
4. Στα καταστήματα της τέταρτης ζώνης, η οποία περιλαμβάνει όλους τους κοινόχρηστους χώρους που ανήκουν στη δημοτική ενότητα της Τριανδρίας, η χρέωση παραμένει στο ποσό των 16 ευρώ/τ.μ.
Μειώσεις θα ισχύσουν κατά το νέο έτος και για τα καταστήματα που αναπτύσσουν τραπεζοκαθίσματα σε πλατείες ή πάρκα.
Σε αυτήν την περίπτωση τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων διαμορφώνονται ως εξής:
1. Στην πρώτη ζώνη ορίζονται σε 189 ευρώ/τ.μ. (από 199 ευρώ/τ.μ φέτος). Ειδικά για την πλατεία Αριστοτέλους η χρέωση είναι 303 ευρώ/τ.μ. (από 319 ευρώ/τ.μ. φέτος), για την πλατεία Άθωνος 206 ευρώ/τ.μ. (από 217 ευρώ/τ.μ. φέτος) και για την πλατεία Ναβαρίνου 212 ευρώ/τ.μ. (από 223 ευρώ/τ.μ. φέτος). Για τα καταστήματα της πλατείας Δημοκρατίας ισχύει η ίδια χρέωση που προτείνεται ευρύτερα για την πρώτη ζώνη, δηλαδή η τιμή των 189 ευρώ/τ.μ.
2. Στη δεύτερη ζώνη τα τέλη διαμορφώνονται στο ποσό των 93 ευρώ/τ.μ. (από 98 ευρώ/τ.μ. φέτος).
3. Στην τρίτη ζώνη η αντίστοιχη χρέωση διαμορφώνεται σε 61 ευρώ/τ.μ. (από 64 ευρώ/τ.μ. φέτος).
4. Στην τέταρτη ζώνη η τιμή παραμένει στο ποσό των 35 ευρώ/τ.μ.
Για τα καταστήματα που λειτουργούν σε πεζόδρομους τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων για το νέο έτος προτείνεται να διαμορφωθούν ως εξής:
1. Στην πρώτη ζώνη στο ποσό των 195 ευρώ/τ.μ. (από 205 ευρώ/τ.μ φέτος). Η ίδια χρέωση ισχύει και για την περιοχή των κάτω Λαδάδικων (η οποία περικλείεται από τις οδούς Αβέρωφ, Αξιού, Κουντουριώτη, Σαλαμίνος, Πολυτεχνείου, Τσιμισκή, Ίωνος Δραγούμη, Κουντουριώτη, Βότση και Αβέρωφ). Υψηλότερες τιμές θα ισχύσουν για τα καταστήματα της πρώτης ζώνης που βρίσκονται:
- Στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους (303 ευρώ/τ.μ. από 319 ευρώ/τ.μ. φέτος).
- Στους πεζόδρομους της Ικτίνου και της Ζεύξιδος (206 ευρώ/τ.μ. από 217 ευρώ/τ.μ. φέτος).
- Στους πεζόδρομους της Καλαποθάκη και της Δημητρίου Γούναρη από τη Μητροπόλεως μέχρι και την Εγνατία (206 ευρώ/τ.μ. από 217 ευρώ/τ.μ. φέτος).

Στους πεζόδρομους των αγορών Βλάλη (Σπανδωνή, Κυδωνιάτου, Ασκητού, Βλάλη, Μενεξέ, Σολωμού) Βατικιώτη (Μπαλάνου, Δραγούμη, Βαρδαμαλή, Βατικιώτου, Αυγερινού, Παπαμάρκου, Δημητσά) και Μπεζεστενίου (Σολωμού, Παπαδοπούλου, Καρίπη, Κουντουρά), όπου η χρέωση διαμορφώνεται σε 206 ευρώ/τ.μ. (από 217 ευρώ/τ.μ. φέτος).
2. Στη δεύτερη ζώνη τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων διαμορφώνονται σε 112 ευρώ/τ.μ. (από 118 ευρώ/τ.μ. φέτος).
3. Στην τρίτη ζώνη η χρέωση είναι 73 ευρώ/τ.μ. (από 77 ευρώ/τ.μ. φέτος).
4. Στην τέταρτη ζώνη τα τέλη παραμένουν στο ύψος των 35 ευρώ/τ.μ.
5. Για την περιοχή που περικλείεται από τη Βασιλέως Γεωργίου, τη Μανόλη Ανδρόνικου, τη Νικολάου Γερμανού και το πάρκο της ΧΑΝΘ ορίζεται τέλος 60 ευρώ/τ.μ. τον χρόνο.
Στα ίδια επίπεδα με αυτά της τρέχουσας χρονιάς εκτιμάται ότι θα διατηρηθούν μέσα στο 2015 τα ανταποδοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού.
Σύμφωνα με όσα ισχύσουν:
- Για τις κατοικίες που βρίσκονται στην πρώτη ζώνη τα δημοτικά τέλη ορίζονται στο ποσό των 2,13 ευρώ/τ.μ. και για όσες εμπίπτουν στη δεύτερη ζώνη σε 1,60 ευρώ/τ.μ.
- Για τα εμπορικά καταστήματα, τις ιδιωτικές κλινικές, τα εργοτάξια, τα κοινόχρηστα πολυκατοικιών - επαγγελματικών χώρων και για τις βιομηχανίες ισχύει χρέωση 5,20 ευρώ/τ.μ. στην πρώτη ζώνη και 3,23 ευρώ/τ.μ. στη δεύτερη ζώνη.
- Για τις βιοτεχνίες - φασόν, τις καφετέριες, τα εστιατόρια, τα κέντρα διασκέδασης, τα μπαρ, τα σουπερμάρκετ κ.ά. ισχύει χρέωση 5,72 ευρώ/τ.μ. για την πρώτη ζώνη και 3,49 ευρώ /τ.μ. για τη δεύτερη ζώνη.
thestival.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου