Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Πιέσεις και κόντρες για το αντιρατσιστικό

Πιέσεις και κόντρες για το αντιρατσιστικό


Εντάσεις, συγκρούσεις και ασφυκτικές πιέσεις προκαλεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες προς ψήφιση στο Γ' θερινό τμήμα της βουλής.

Παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης ότι θα ενταχθούν οι γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί επίσημα από τη Βουλή και θα χαρακτηριστούν ως αδίκημα οι αντιδράσεις συνεχίζονται.
Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωση αφήνει αιχμές εναντίον των 38 βουλευτών της ΝΔ οι οποίοι έστειλαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό ζητώντας την ένταξη στο αντιρατσιστικό τις γενοκτονίες των Ποντίων και Μικρασιατών. «Δεν έχει νόημα να καταφεύγουν κάποιοι σε ψευτοηρωισμούς, παραβιάζοντας ανοιχτές θύρες» τονίζει σε ανακοίνωση της η Χ. Τρικούπη και σημειώνει πως είναι αυτονόητο πως θα ενταχθούν και οι γενοκτονίες.
Την ίδια ώρα οκτώ ανεξάρτητοι βουλευτές με μια σκληρή ανακοίνωση αναφέρουν ότι «το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, όπως έρχεται για ψήφιση, αποτελεί μία κατάπτυστη και αντεθνική υπαγόρευση από τους γνωστούς-άγνωστους υποβολείς. Η απουσία αναφοράς στις γενοκτονίες των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ελλήνων της Μ. Ασίας το καθιστά μνημείο υπόδουλης αποικίας», την ανακοίνωση υπογράφουν οι Γιαταγάνα Χρυσούλα, Γιοβανόπουλος Κων/νος, Καπερνάρος Βασίλειος, Κασαπίδης Γεώργιος, Μουτσινάς Πάρις, Μπόλαρης Μάρκος, Νικολόπουλος Νικόλαος και Νταβρής Γεώργιος.
Στο ίδιο κλίμα και η επιστολή του Μ. Πειραιώς στον Πρωθυπουργό που έχει τίτλο «Κύριε Πρωθυπουργέ ανοίγετε τον ασκό του Αιόλου με το σχέδιο νόμου για τον ρατσισμό».
Μπαλτάκος στο Real.gr: Αντισυνταγματικό το αντιρατσιστικό
Δεν είναι όμως μόνο οι γενοκτονίες των Ποντίων και των Μικρασιατών οι οποίες μέχρι στιγμή δεν συμπεριλαμβάνονται στο αντιρατσιστικό, γεγονός που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, αλλά και το άρθρο 5 του αντιρατσιστικού.
Ο πρώην γραμματέας της κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκος που είχε έρθει σε ανοικτή σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ και την ΔΗΜΑΡ στο παρελθόν για το αντιρατσιστικό, υποστηρίζει με αποκλειστική του δήλωση στο Real.gr ουσιαστικά ποινικοποιούνται όχι μόνο οι πράξεις αλλά και οι σκέψεις.
«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αποτελεί νομικό έκτρωμα επιστροφής στον σκοταδισμό του μεσαίωνα και αναμενόμενο είναι ότι οι Έλληνες δικαστές οι οποίοι και γνώση έχουν και κρίση θα εφαρμόσουν τον σχετικό νόμο καταργητικά αφού μεταξύ των άλλων είναι και αντισυνταγματικό».
Διαβάστε τι αναφέρει το άρθρο 5 του αντιρατσιστικού
«Το άρθρο 5 προβλέπει την επιβολή αυστηρών διοικητικών κυρώσεων σε βάρος νομικών προσώπων ή ενώσεων προσώπων που εμπλέκονται σε αδικήματα ρατσισμού και ξενοφοβίας, κατά το πρότυπο μιας σειράς αντίστοιχων ρυθμίσεων που έχουν εισαχθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελληνική νομοθεσία σε εκπλήρωση διεθνών συμβατικών μας υποχρεώσεων, όπως το άρθρο 10 του Ν. 3560/2007 (διαφθορά), το άρθρο 51 του Ν. 3691/2008 (ξέπλυμα χρήματος) και κυρίως το άρθρο 41 του Ν. 3251/2004 (οργανωμένο έγκλημα, τρομοκρατία).
Όπως και στο τελευταίο, η παρούσα διάταξη δεν περιορίζεται στις πράξεις που τελούνται «προς όφελος» του εμπλεκόμενου νομικού προσώπου (όπως προβλέπεται στην Απόφαση-πλαίσιο), αλλά καλύπτει όλες τις περιπτώσεις αδικημάτων που τελέσθηκαν «μέσω ή προς όφελος ή για λογαριασμό» νομικού προσώπου από φυσικό πρόσωπο που έχει εξουσία εκπροσώπησης ή εξουσιοδότηση για τη λήψη αποφάσεων ή κατέστησαν δυνατές από έλλειψη εποπτείας ή ελέγχου ενός τέτοιου προσώπου, ανεξαρτήτως δηλαδή της ύπαρξης σκοπού προσπορισμού οποιουδήποτε οφέλους υπέρ του νομικού προσώπου.
Οι διοικητικές κυρώσεις επιβάλλονται με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μπορούν δε, να είναι i) πρόστιμο από 15.000 έως 200.000 ευρώ, ii) ανάκληση ή αναστολή της άδειας λειτουργίας του για χρονικό διάστημα από έναν έως έξι μήνες ή απαγόρευση άσκησης της επιχειρηματικής 7δραστηριότητας για το ίδιο χρονικό διάστημα και iii) αποκλεισμός από δημόσιες παροχές, επιχορηγήσεις, ενισχύσεις, επιδοτήσεις ή
αναθέσεις έργων και υπηρεσιών, για το ίδιο χρονικό διάστημα. Καμιά κύρωση δεν επιβάλλεται χωρίς προηγούμενη κλήτευση του νομικού προσώπου ή της ενώσεως προσώπων προς παροχή εξηγήσεων στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Κατά τα λοιπά οι διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 6 του ν. 2690/1999 (Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας, ΦΕΚ Α΄ 45). Περαιτέρω, εάν η πράξη φέρεται ότι τελέστηκε σε εκπομπή ραδιοφωνική ή τηλεοπτική, οι κυρώσεις που προβλέπονται από το παρόν άρθρο επιβάλλονται, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 15 παρ. 2 του Συντάγματος, από το ΕΣΡ, προς το οποίο διαβιβάζεται ο φάκελος από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».
Για την επιβολή των διοικητικών κυρώσεων και για την επιμέτρηση των κυρώσεων αυτών λαμβάνονται υπόψη ιδίως η βαρύτητα της παράβασης, η έκταση της βλάβης που αυτή προκάλεσε, ο βαθμός της υπαιτιότητας και η οικονομική κατάσταση του νομικού προσώπου ή της ενώσεως προσώπων, καθώς και η τυχόν υποτροπή του, ενώ, εξ άλλου η εφαρμογή των διατάξεων των προηγούμενων παραγράφων είναι ανεξάρτητη από την αστική, πειθαρχική ή ποινική ευθύνη των αναφερομένων σ’ αυτές φυσικών προσώπων.
Τέλος, οι πιο πάνω διατάξεις δεν εφαρμόζονται στο Κράτος, στα δημόσια νομικά πρόσωπα κατά την άσκηση δημόσιας εξουσίας, καθώς και στους διεθνείς οργανισμούς δημοσίου δικαίου.
Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου