Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Χάος με τον ΕΝΦΙΑ!- Τι πρέπει να γνωρίζετε


katoikia853





Λίγες μόνο μέρες μετά την ανάρτηση των περιβόητων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ που προκάλεσαν σάλο και οργή στην κοινωνία, το υπουργείο οικονομικών αναγκάζεται να πάρει πίσω τα εκκαθαριστικά και να κάνει νέους υπολογισμούς εκεί που έκανε κωμικοτραγικά λάθη.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής από το υπουργείο Οικονομικών οι πολίτες μπορούν να γνωρίζουν τα παρακάτω:
-Πότε θα πληρωθεί ο ΕΝΦΙΑ
Η πρώτη δόση για όλους θα πληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ανεξάρτητα απο το εάν το εκκαθαριστικό είχε λάθη η όχι η πληρωμή θα γίνει στο τέλος Σεπτεμβρίου.
-Σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί;
Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί. Ο νόμος του ΕΝΦΙΑ προβλέπει ότι η εξόφληση θα πρέπει να γίνει μέχρι τον Δεκέμβριο. Ωστόσο εξετάζεται η πληρωμή να παραταθεί. Ανοιχτό είναι το σενάριο να γίνει καταβολή διπλής δόσης το Σεπτέμβριο.
-Το εκκαθαριστικό στο Taxis ισχύει;
Τα εκκαθαριστικά ΠΟΥ έχουν αναρτηθεί ισχύουν. Ωστόσο σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους θα υπάρξει νέα ανάρτηση εκκαθαριστικών στο τέλος του Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Φαίνεται ότι δεν θα εκδοθεί νέα βεβαίωση για όλους, ωστόσο και αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει. Δηλαδή από τη στιγμή που δεν ισχύουν οι ημερομηνίες που γράφει το εκκαθαριστικό για τη δόση, δεν αποκλείεται να εκδοθούν τα εκκαθαριστικά για όλους.
-Που θα γίνουν διορθώσεις;
Σε 4000 οικισμούς της χώρας που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος αλλά εντός σχεδίου. Θα χρησιμοποιηθούν οι τιμές που ελήφθησαν υπόψη για να υπολογιστεί ο ΦΑΠ του 2013.
-Τι συμβαίνει εν έκανε λάθος ο φορολογούμενος;
Θα γίνουν διορθώσεις μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Μέσα στον Σεπτέμβριο, θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσω της οποίας θα μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.
-Ποιοι δικαιούνται πιο μικρό φόρο;
Έκπτωση 50% δικαιούνται οι φορολογούμενοι με εισόδημα κάτω από 9000 ευρώ εφόσον η επιφάνεια των κτισμάτων τους δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Για τους πολύτεκνους και τα άτομα με αναπηρία άνω του 80%, η έκπτωση φόρου μπορεί να φτάσει στο 100% εφόσον πληρούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.
Τι συμβαίνει αν θέλω φορολογική ενημερότητα;
Το τοπίο εδώ είναι θολό. Η οφειλή δεν είναι ακόμη ληξιπρόθεσμη, όμως σε ορισμένες περιπτώσεις οι εφορίες δεν δίνουν ενημερότητα αν δεν εξοφληθεί ο φόρος...
spirospero.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου