Σάββατο 16 Αυγούστου 2014

Πώς 741 φυλακισμένοι βγήκαν από τις φυλακές το τελευταίο διάστημα και γιατί -Ποιοι ακολουθούν

Πώς 741 φυλακισμένοι βγήκαν από τις φυλακές το τελευταίο διάστημα και γιατί -Ποιοι ακολουθούν


Tην ελευθερία τους απολαμβάνουν το τελευταίο διάστημα 741 κρατούμενοι οι οποίοι τηρούσαν τις προϋποθέσεις αποφυλάκισης που έθετε το νόμος που πέρασε πριν από λίγο καιρό από τη Βουλή και είχε σαν σκοπό την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής»  θα ακολουθήσουν και άλλες αποφυλακίσεις. Συνολικά, αναμένεται να ξεπεράσουν τις 1.000, αφού ορισμένες ρυθμίσεις έχουν χρονικό ορίζοντα «ζωής» μέχρι τα τέλη του έτους, ενώ σε μερικές περιπτώσεις φθάνουν και έως τα μέσα του επόμενου, δίνοντας τη δυνατότητα αποφυλάκισης και σε άλλους, που θα συμπληρώσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει το νέο νομοθετικό πλαίσιο το επόμενο διάστημα.
Ποιοι αποφυλακίσθηκαν
Σύμφωνα με το Νόμο 4274/14 δυνατότητα αποφυλάκισης απέκτησαν όσοι:
Είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη έως και 10 ετών, εφόσον κατά τη δημοσίευση του Ν 4274  είχαν εκτίσει ή εκτίουν με οποιονδήποτε τρόπο τα 2/5 της ποινής τους.
Χρήση της ρύθμισης δεν μπορούν να κάνουν όσοι έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες , ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία με πρόθεση, αρπαγή, εμπορία ανθρώπων, αρπαγή ανηλίκων, πορνογραφία ανηλίκων, μαστροπεία, σωματεμπορία, ασέλγεια   με ανήλικο έναντι αμοιβής, ληστεία με καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου ή ληστεία με ιδιαίτερη σκληρότητα εναντίον προσώπων.
Επίσης, οι εισαγγελείς μπορούν να θέσουν στους αποφυλακιζόμενους περιοριστικούς όρους, όπως να εμφανίζονται στα ΑΤ της περιοχής τους, να μην απομακρύνονται από τον τόπο αυτό χωρίς γραπτή άδεια κλπ. ενώ ο νόμος προβλέπει   ότι αν μέσα σε πέντε χρόνια από την αποφυλάκισή τους υποπέσουν σε νέο αδίκημα από δόλο, τότε θα εκτίσουν αθροιστικά και το υπόλοιπο της παλιάς ποινής που απέφυγαν.
Ποιους αφορά η επόμενη φάση αποφυλακίσεων
Μέχρι και τα μέσα του 2015 μπορούν να αποφυλακισθούν όσοι:
  • Είχαν καταδικαστεί σε ποινή έως πέντε έτη. Σε καταδίκες έως τρία έτη αρκεί να έχουν εκτίσει το 1/10 με οποιονδήποτε τρόπο, ενώ σε καταδίκες από τρία έως πέντε χρόνια, το 1/5 της ποινής τους. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται και πάλι οι κρατούμενοι που έχουν καταδικαστεί για τα αδικήματα που προαναφέρθηκαν.
  • Εχουν καταδικαστεί τελεσίδικα ή αμετάκλητα σε ποινές κάθειρξης άνω των 10 ετών για παραβίαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών (Ν.3459/06). Η υπό όρους αποφυλάκισή τους μπορεί να γίνει εφόσον έχουν εκτίσει το 1/3 της ποινής τους. Η ρύθμιση αυτή, όπως τονίζει το Εθνος επιχειρεί να δώσει διέξοδο σε όσους λειτούργησαν  στην πραγματικότητα σαν απλά «βαποράκια» και τιμωρήθηκαν με βαριές ποινές.
  • Εχουν ποινές έως 10 έτη αλλά πάσχουν από βαριές ασθένειες (ημιπληγία, παραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας, έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς, ήπατος, νεφρού, και άλλα) ή είναι μητέρες που έχουν μαζί τους τα ανήλικα παιδιά τους η έχουν αναπηρία 67%. Για να κάνουν χρήση της ρύθμισης θα πρέπει να έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους, ενώ εξαιρούνται της εφαρμογής οι ίδιες περίπου  περιπτώσεις αδικημάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω.
Πηγή: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου