Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Ιαπωνία: 69 χρόνια από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα

Ιαπωνία: 69 χρόνια από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα

Ο δήμαρχος της πόλης προσκάλεσε ηγέτες από όλον τον κόσμο για να τους πείσει ότι τα πυρηνικά όπλα είναι το «απόλυτο κακό»

Εκδηλώσεις μνήμης για τη «μαύρη επέτειο» των 69 χρόνων από τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα πραγματοποιούνται στην Ιαπωνία. Ο δήμαρχος της πόλης προσκαλεί ηγέτες από όλον τον κόσμο για να δουν τις πληγείσες πόλεις και να πειστούν ότι τα πυρηνικά όπλα δεν θα πρέπει να υφίστανται.


Μιλώντας ενώπιον πλήθους από επιζήσαντες, τους συγγενείς τους, καθώς και την πρέσβη των ΗΠΑ, Καρολάιν Κένεντι, ο δήμαρχος Καζούμι Ματσούι, κάλεσε τον Μπαράκ Ομπάμα και άλλους ηγέτες να επισκεφθούν τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα και άλλοι ηγέτες χωρών που διαθέτουν πυρηνικά παρακαλώ ας ανταποκριθούν στην πρόσκληση να επισκεφθούν τις πόλεις που καταστράφηκαν από τις ατομικές βόμβες όσο το δυνατόν πιο σύντομα, για να δουν ιδίοις όμμασι τι συνέβη», δήλωσε ο Ματσούι. «Εάν το κάνουν, θα πειστούν ότι τα πυρηνικά όπλα είναι το απόλυτο κακό που δεν θα πρέπει να υπάρχουν».

Στις εκδηλώσεις μνήμης παρέστησαν 45.000 πολίτες που τήρησαν ενός λεπτού σιγή στο πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα, κοντά στο σημείο όπου στις 6 Αυγούστου 1945 έπεσε η ατομική βόμβα που σκότωσε 140.000 ανθρώπους.

Τρεις ημέρες αργότερα, στις 9 Αυγούστου, άλλη μία τέτοια βόμβα χτύπησε το Ναγκασάκι, σκοτώνοντας 70.000 ανθρώπους, κάτι που οδήγησε στην παράδοση της Ιαπωνίας κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου