Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

ΔΕΙΤΕ ΠΟΥ ΖΕΙ Ο ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ...







Έκπληξη και προβληματισμό έχει προκαλέσει στην τοπική κοινωνία της Κρήτης και όχι μόνο, ο εντοπισμός ενός κροκόδειλου, περίπου δυο μέτρων, στο Ρέθυμνο...
Το πρωτοφανές περιστατικό για τα δεδομένα της Ελλάδας, έχει εγείρει όπως ήταν φυσικό το ενδιαφέρον, αλλά και την απορία για το πώς είναι δυνατόν να βρέθηκε ένας κροκόδειλος, σε έναν υδροβιότοπο της Κρήτης.
 

Αρχικά η είδηση, που γρήγορα έκανε το γύρο της χώρας, θεωρήθηκε ως απίθανη,  αλλά το γεγονός ότι κυκλοφόρησε φωτογραφία και βίντεο του ερπετού, θεωρήθηκε ως απόδειξη της ύπαρξης του στην λίμνη του φράγματος. Την ύπαρξη του επιβεβαίωσε με ανακοίνωσή του και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης.


Όπως βεβαιώνει ειδικός ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Ηρακλείου το ερπετό δεν αναμένεται να απομακρυνθεί από το νερό και τις όχθες της λίμνης, άλλα είναι δυνατόν να βρεθεί σε οποιοδήποτε σημείο της.




Ως εκ τούτου, οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, εφόσον δεν κολυμπούν στην λίμνη και παραμένουν μακριά από τις όχθες της. Υπενθυμίζεται δε ότι, ανεξάρτητα από το παραπάνω γεγονός, το κολύμπι στην λίμνη Ποταμών απαγορεύεται.

Από το πρωί του Σαββάτου πολύς είναι ο κόσμος που σπεύδει στο Φράγμα τον Ποταμών του δήμου Αμαρίου, προκειμένου να δει από κοντά τον κροκόδειλο. Ωστόσο αυτό δεν είναι πάντα δυνατό καθώς  η έκταση της λίμνης είναι πολύ μεγάλη.
Η επιχείρηση εντοπισμού και απομάκρυνσης του ερπετού από την λίμνη αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα της εβδομάδας με συνεργασία ΟΑΚ και Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Τα σενάρια

Από την πρώτη στιγμή πολλά ήταν τα σενάρια τα οποία κουβέντιαζαν μεταξύ τους οι κάτοικοι των γύρω περιοχών για το πώς βρέθηκε εκεί το ερπετό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν  βρέθηκε εξ ουρανού στα νερά του φράγματος. Αντίθετα υπάρχει ενδεχόμενο να το εγκατέλειψε εκεί ο... ιδιοκτήτης του και μάλιστα όχι μόνο του αλλά μαζί με το ζευγάρι του όταν ο ίδιος που τα είχε στην κατοχή του παράνομα δεν ήξερε τι να τα κάνει όταν άρχισαν να μεγαλώνουν.

Ένα δεύτερο σενάριο κάνει λόγο, ότι πιθανότατα το ερπετό το άφησαν για άγνωστο λόγο οι άνθρωποι κάποιου τσίρκου που είχε επισκεφτεί παλαιότερα την περιοχή.


Μέτρα πρόληψης  ανακοίνωσε το Τμήμα Πολιτική Προστασίας Ρεθύμνου

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή του φράγματος με συμμετοχή εκπροσώπων του ΟΑΚ, της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, αποφασίστηκε:

- Άμεση τοποθέτηση περίφραξης στην περιοχή όπου εμφανίστηκε το ερπετό
- Άμεση τοποθέτηση πινακίδων κινδύνου σε ελληνικά και αγγλικά που να ενημερώνουν τους εκδρομείς ότι απαγορεύεται το κολύμπι στην λίμνη
- Επιτήρηση της περιοχής από τις αρμόδιες υπηρεσίες.


















Πηγή : protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου