Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Σε γυνακεία χέρια για πρώτη φορά οι εισαγγελίες της Θεσσαλονίκης
 
 
 
 
Για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά της Θεσσαλονίκης, μια γυναίκα βρίσκεται στο τιμόνι της Εισαγγελίας Εφετών. Ακολουθεί γυνακεία εκλογή και στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών
του Μάρκου Γεωργίου
Για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά της Θεσσαλονίκης, μια γυναίκα βρίσκεται στο τιμόνι της Εισαγγελίας Εφετών,
ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών, σε περίπου δύο μήνες! Η κυρία Ειρήνη Αποστόλου είναι η πρώτη γυναίκα εισαγγελέας η οποία, από τις αρχές Ιουλίου, ανέλαβε  τη διεύθυνση της  εισαγγελίας, μετά τη συνταξιοδότηση του προκατόχου της, Εισαγγελέα Εφετών Παναγή Γιαννάκη.
Η κυρία Αποστόλου, από τους νεότερους εισαγγελείς της σειράς της, διορίστηκε στο Δικαστικό Σώμα το 1981 και προήχθη σε εισαγγελέα Εφετών το 2006. Δεν εξελέγη αλλά τοποθετήθηκε στη θέση του προϊσταμένου, σύμφωνα με το νόμο. Η έμπειρη εισαγγελική λειτουργός, τελευταία απασχόλησε τα ΜΜΕ όταν, με εντολή της εισαγγελίας Άρειου Πάγου,  διενήργησε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση για την αποφυλάκιση των τριών ληστών με τις βαριοπούλες.
Και τη  διεύθυνση  της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών  Θεσσαλονίκης διεκδικούν  γυναίκες εισαγγελικές λειτουργοί. Όπως ορίζει ο  νόμος, δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα έχουν οι  αρχαιότεροι εισαγγελείς Πρωτοδικών που στην προκειμένη  περίπτωση είναι έξι γυναίκες: Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εισαγγελείς Πρωτοδικών Ιωάννα Ζωγράφου, Ιωάννα Κατσή, Φωτεινή Κρεωνίδου, Σύρμω Κακάλη, Ευαγγελία Καρανίκα και Αμαλία Μπακαλώνη, κατά σειρά αρχαιότητας ενώ ακολουθούν δύο άνδρες εισαγγελείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, οι κυρίες Ζωγράφου και Κακάλη έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να θέσουν υποψηφιότητα  για τη θέση προϊσταμένου, διεκδικώντας την ψήφο συνολικά 8 εισαγγελέων Πρωτοδικών, 35 αντιεισαγγελέων και εισαγγελικών παρέδρων που υπηρετούν στον πρώτο βαθμό της Δικαιοσύνης, στη Θεσσαλονίκη. Οι εκλογές  θα διεξαχθούν  τον ερχόμενο Σεπτέμβριο που λήγει η θητεία του σημερινού προϊσταμένου εισαγγελέα Ευάγγελου Μαδεμλή και έτσι, αναμένεται άλλη μια γυνακεία πρωτιά.
Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου