Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

Οι έμποροι της Θεσσαλονίκης ψηφίζουν για νέα διοίκηση και Κυριακές

Κλείνουν απόψε οι κάλπες του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης. Τι δηλώνει στη Voria.gr o επικεφαλής του ενιαίου ψηφοδελτίου Παντελής Φιλιππίδης

 της Άννης Καρολίδου
Απόψε, Πέμπτη, στις 9 το βράδυ, κλείνουν οι κάλπες στον Εμπορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, με τον εμπορικό κόσμο της πόλης να ψηφίζει για νέα διοίκηση αλλά και να παίρνει θέση στο φλέγον θέμα της λειτουργίας της αγοράς, όλες τις Κυριακές του χρόνου.
Οι έμποροι της Θεσσαλονίκης ψηφίζουν από εχθές για το νέο διοικητικό συμβούλιο σε έναν από τους πιο μαχητικούς, πιο δραστήριους και πιο ενωτικούς για τον εμπορικό κόσμο, Συλλόγους της χώρας. 
Έτσι, με το που άνοιξαν οι κάλπες το πρωί της Τετάρτης, ήταν γνωστό ότι τη σκυτάλη από τον Κωστή Χαντζαρίδη, τον επί τρεις θητείες πρόεδρο του ΕΣΘ, παίρνει ο Α’ αντιπρόεδρος του Συλλόγου , πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και, μέλος του δ.σ. της Ένωσης Ελληνικού Εμπορίου, Παντελής Φιλιππίδης. 
Ο Ε.Σ.Θ., που μπορεί να υπερηφανεύεται ότι πρωτοπορεί σε δράσεις και τεκμηριωμένες προτάσεις για την τόνωση του εμπορίου και της αγοράς, έχει εδώ και πολλά χρόνια βάλει τα θέματα της ελληνικής εμπορικής επιχείρησης και των χιλιάδων απασχολουμένων σε αυτή, πάνω από τα παραταξιακά και κομματικά. Έτσι, όλοι οι υποψήφιοι κατεβαίνουν με ένα, ενιαίο, ψηφοδέλτιο, που πολύ χαρακτηριστικά και αντιπροσωπευτικά ονομάζεται «ΕΝΩΜΕΝΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΕ ΔΡΑΣΗ». Αυτοί δε που θα εκλεγούν, ομόθυμα θα στηρίξουν το νέο πρόεδρο Παντελή Φιλιππίδη.  
Τα μέλη του Συλλόγου από εχθές και σήμερα, ψηφίζουν για να εκλεγούν τα 25 μέλη από τα 33 υποψήφια, για το νέο δ.σ. Επίσης, ψηφίζουν για τα τρία μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής όπως και τους αντιπροσώπους τους στη δευτεροβάθμια οργάνωση των εμπόρων, την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κεντρικής, Αν. Μακεδονίας και Θράκης ( ανά 30 ψηφίσαντες και 1 εκπρόσωπος). 
Αλλά ο ΕΣΘ είναι ένας φορέας με ευρύτητα αντίληψης. Έτσι, καλεί όλους τους εμπόρους, μέλη του και μη, να ψηφίσουν για τη λειτουργία των καταστημάτων του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, 52 Κυριακές το χρόνο. Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι γνωστή και καλούνται οι έμποροι να τοποθετηθούν υπέρ ή κατά. 
Π. Φιλιππίδης: Σωρός τα προβλήματα για τους εμπόρους. 
Ο επόμενος πρόεδρος του ΕΣΘ,  χονδρέμπορος ενδυμάτων και κατασκευαστής παράλληλα, δίνει στη Voria. gr μία πρώτη άποψη για τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει η νέα διοίκηση την επομένη της εκλογής της.
«Η εκλογική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη αλλά στον Σύλλογο, λειτουργούμε με ενωτική φιλοσοφία και πρακτική γι’ αυτό μπορώ  να σας κάνω ορισμένες επισημάνσεις», δήλωσε ο κ. Φιλιππίδης. 
Για τον Παντελή Φιλιππίδη, το πιο σημαντικό πρόβλημα αυτής της χρονικής περιόδου, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την επομένη κιόλας των εκλογών, είναι αυτό των 52 Κυριακών. 
«Αυτοί που θέλουν να λειτουργεί η αγορά 52 Κυριακές, δηλαδή όλες τις Κυριακές του χρόνου, είτε δεν είναι έμποροι, είτε ανήκουν σε αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις στα υπουργεία», υποστήριξε. 
Αλλά το εμπόριο αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων. 
Το πιο σοβαρό πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Φιλιππίδη, είναι αυτό της ρευστότητας. Η αδυναμία εξασφάλισης δανείων, τα σφραγίσματα λογαριασμών σε περιπτώσεις οφειλών. 
«Θα αγωνιστούμε να ληφθούν μέτρα για να αναχαιτισθούν τα λουκέτα.  Ήδη έχουν κλείσει 150.000 επιχειρήσεις συνολικά, γεννώντας έναν τεράστιο πληθυσμό ανέργων, εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα και αυταπασχολούμενων. Σε αυτό το περιβάλλον, η Θεσσαλονίκη, βρίσκεται ακόμη σε πιο δεινή θέση γιατί από το 1998 και μετά, χάνει συνέχεια θέσεις εργασίας. Τουλάχιστον 250.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν  συνολικά στην κλωστοϋφαντουργία και ένδυση. Πολλοί από εκείνους απορροφήθηκαν σαν μικροεπαγγελματίες και, τώρα κλείνει κι αυτή η πόρτα», τονίζει ο ίδιος.
Σε ό,τι αφορά στα μεγάλα εμπορικά, τις πολυεθνικές και τα εμπορικά κέντρα ο κ. Φιλιππίδης τόνισε: «Έχουμε ελεύθερη αγορά, δεν σταματάει κανείς τις πολυεθνικές και τα εμπορικά πάρκα. Αυτό που ζητάμε είναι να λειτουργούν με τους ίδιους όρους με το παραδοσιακό εμπόριο».
http://voria.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου