Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2014

Ένα χτύπημα τον έκανε ιδιοφυία


Ένα χτύπημα τον έκανε ιδιοφυία

Όταν μετά από ώρες επέστρεψε σπίτι του, διαπίστωσε ότι άρχισε να διακρίνει λεπτομέρειες σε πράγματα που πριν δεν έδινε σημασία. Συνειδητοποίησε με έκπληξη ότι ήταν σε θέση να μελετάει μαθηματικά σε πολύ υψηλό μάλιστα επίπεδο, ενώ άρχισε να αποκτά διάφορες εμμονές, όπως με τα μικρόβια. Στη βρύση του μπάνιου για παράδειγμα παρατήρησε «κάτι γραμμές που έβγαιναν κάθετα από το νερό που έτρεχε». Σύντομα ανακάλυψε πως παντού έβλεπε επαναλαμβανόμενα γεωμετρικά σχήματα, διαφορετικά για κάθε αντικείμενο που κοιτούσε και έτσι βρέθηκε να διαβάζει μανιωδώς μαθηματικά και φυσική, εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στα μορφοκλασματικά σύνολα. στα γεωμετρικά σχήματα δηλ. που επαναλαμβάνονται αυτούσια σε άπειρο βαθμό μεγέθυνσης, που μοιάζει σαν «μαγική εικόνα».
Παρότι ο Πάτζετ ουδέποτε κατά το παρελθόν είχε κλίση στη ζωγραφική, άρχισε να σχεδιάζει μορφοκλασματικά σύνολα με εξαιρετική λεπτομέρεια. Απευθύνθηκε σε ειδικούς γιατρούς, οι οποίοι του ανέφεραν ότι το χτύπημα στο κεφάλι τον μετέτρεψε σε ιδιοφυΐα. Με το επίκτητο σύνδρομο savant όπως ονομάζεται φυσιολογικοί άνθρωποι γίνονται ιδιοφυΐες στα μαθηματικά, τις Τέχνες ή την μουσική έπειτα από έναν τραυματισμό του εγκεφάλου. Ο Πάτζετ, που σήμερα είναι 43 ετών, περιγράφει την εμπειρία που άλλαξε τη ζωή του στο αυτοβιογραφικό του βιβλίο. έως το χτύπημα ήταν εξωστρεφής, μέγας λάτρης των πάρτι και «η ψυχή της παρέας», όμως κλείστηκε στον εαυτό του και άρχισε να περνάει τις μέρες του στο σπίτι, αρνούμενος να δει κόσμο, ζωγραφίζοντας και διαβάζοντας ασταμάτητα.
Λύση στο πρόβλημα του έδωσε ο δρ Ντάρολντ Τρέφερτ ψυχίατρος που ειδικεύεται στην επιδημιολογία των διαταραχών του αυτισμού αλλά και στο σύνδρομο savant. Στην περίπτωση του Τζέισον Πάτζετ, το κτύπημα είχε ως συνέπεια να «πλημμυρίσει» το αριστερό τμήμα του εγκεφάλου του με χημικές ουσίες (νευροδιαβιβαστές) που τελικά άλλαξαν οριστικά τη δομή του αριστερού λοβού, όπου βρίσκεται το κέντρο των μαθηματικών.

Πριν από 12 χρόνια ο 40χρονος ενδιαφερόταν για δύο πράγματα: τη γυμναστική και τα πάρτι. Τώρα η ζωή του άλλαξε άρδην. επιστήμονες τον επισκέπτονται συχνά για να μπορέσουν να δουν τι συμβαίνει και πως από απλός άνθρωπος μεταμορφώθηκε σε ιδιοφυΐα. σήμερα επέστρεψε στο πανεπιστήμιο για να σπουδάσει μαθηματικά ενώ πουλάει τους πίνακες των μορφοκλασματικών συνόλων που ζωγραφίζει και δίνει διαλέξεις για το επίκτητο σύνδρομο του σοφού.

Πηγή: http://diasimesistories.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου