Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Η… επανάσταση της ενέργειας ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη


Η... επανάσταση της ενέργειας ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη





Με όραμα τη φθηνή ενέργεια και όπλο τα οργανικά ηλεκτρονικά, μία νέα τεχνολογία ενέργειας θα παράγεται στην πιλοτική μονάδα που θα αναπτυχθεί στην περιοχή του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης
Στο τέλος του 2014 αρχές του 2015 θα βρίσκονται σε λειτουργία οι τρεις πιλοτικές μονάδες παραγωγής οργανικών ηλεκτρονικών στη Θεσσαλονίκη, όπως προκύπτει από τις εργασίες του Διεθνούς πολυγεγονότος Nanotechnology 2014, που ολοκληρώθηκεχθες στην πόλη, μετά από μία εβδομάδα παρουσιάσεων καινοτομιών και επιστημονικού διαλόγου, που "έβγαλε" και επιχειρηματικές συμφωνίες.
Ερευνητές όπως ο Μιχάλης Μπελιάτης από το Πανεπιστήμιο του Surrey που εξειδικεύεται στη δημιουργία νανοδομών για τα νέου τύπου φωτοβολταϊκά, ο Λευθέρης Λιδωρίκης από  Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Τμήμα Υλικών Επιστήμης και Μηχανολογίας, και δεκάδες ακόμη από ολόκληρη την Ευρώπη, δημιουργούν τη νέα τεχνολογία εκτυπωμένης ενέργειας που θα παράγεται στην πιλοτική μονάδα, στην περιοχή του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης σε ειδικό χώρο 1500 τ.μ..
«Δημιουργούμε επανάσταση στην τεχνολογία της ενέργειας, η οποία ξεκινά από τη Θεσσαλονίκη», δήλωσε ο Διευθυντής Ravi Silva του Ινστιτούτου Προηγμένης Τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Surrey του Ηνωμένου Βασιλείου (στη φωτογραφία οι τρεις προαναφερθέντες επιστήμονες).
«Το όνειρό μας είναι η φθηνή ενέργεια. Δημιουργούμε νέα οργανικά υλικά με βάση τον άνθρακα. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βελτιώσουμε την απόδοση», λένε οι επιστήμονες που δημιουργούν το project. 
Τα οργανικά ηλεκτρονικά, που αποτελούν τα νέα ανταγωνιστικά υλικά, έχουν ως βάση τους τον άνθρακα και γι' αυτό είναι πολύ φθηνά. Με τη χρήση της νανοτεχνολογίας οι επιστήμονες έδωσαν στα υλικά μοναδικές ιδιότητες κάνοντάς τα λειτουργικά. Έτσι, στο τελικό προϊόν -για παράδειγμα-, κυκλώματα ενέργειας που παράγονται με βάση αυτή την καινοτομία μπορούν να φορεθούν, να γίνουν πανιά που θα φορτίζουν μπαταρίες, να επικαλύψουν επιφάνειες κτιρίων και να τις μονώσουν παράλληλα.
Όπως υπολογίζουν οι επιστήμονες, σε 4-5 χρόνια τα πρώτα προϊόντα που θα παραχθούν στη γραμμή της Θεσσαλονίκης θα ξεκινούν το ελπιδοφόρο ταξίδι τους για την αγορά. Η ΕΕ πάντως έχει επενδύσει πολλά στη νέα τεχνολογία που αναπτύσσεται ραγδαία σε όλο τον κόσμο, με στόχο τη μείωση σπατάλης πρώτων υλών και τη μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση.
Σημειώνεται πως εκτός από τις τρεις πιλοτικές μονάδες, δημιουργούνται στη Θεσσαλονίκη, στην Αθήνα και στη Κρήτη και τρία HUB Νανοτεχνολογίας, τα οποία υποστηρίζει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) μέσω χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ.
tsantiri.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου