Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

Δεν έχουν έκπτωση φόρου τα κενά διαμερίσματα

Δεν έχουν έκπτωση φόρου τα κενά διαμερίσματα





Αυξάνονται και πληθύνονται τα κενά διαμερίσματα στην περιοχή της Αττικής, όπου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν φθάσει τα 120.000. Το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ για μείωση του φόρου έως 50% δεν έγινε δεκτό, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να πληρώσουν φόρο για άδεια σπίτια.



Μάλιστα οι ιδιοκτήτες τους θα κληθούν να πληρώσουν τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων στο ακέραιο. Και αυτό γιατί έπεσε στο «κενό» το αίτημα μείωσης του φόρου έως 50% στα κενά σπίτια από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Η τελική ρύθμιση που κατέθεσε με τροπολογία στη Βουλή δεν συμπεριέλαβε το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες ακινήτων να κληθούν να πληρώσουν φόρο για εισοδήματα που δεν εισπράττουν αφού τα σπίτια είναι άδεια.

Όπως διαβάζουμε στο ethnos.gr, η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων σε χθεσινή ανακοίνωσή της αναφέρει ότι το υπουργείο Οικονομικών αν είχε υιοθετήσει τη πρόταση, θα είχε θετικά αποτελέσματα στα δημόσια έσοδα, καθώς οι ιδιοκτήτες θα ήταν σε θέση να καταβάλουν τον μειωμένο φόρο, ενώ με τις νέες συνθήκες είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα καταγράψει ληξιπρόθεσμες οφειλές και όχι έσοδα που είναι ο επιθυμητός στόχος. Προσθέτει ότι η τροπολογία παραβλέπει την κοινωνική και φορολογική δικαιοσύνη.

Απλήρωτα ενοίκια

Σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς ακινήτων, τα άδεια διαμερίσματα ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες σε όλη τη χώρα, καθώς οι ιδιοκτήτες προτιμούν να μην τα παραχωρούν σε ενοικιαστές αφού τα «φέσια», δηλαδή τα απλήρωτα ενοίκια και οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, τους οδηγούν στη λύση του κλειστού διαμερίσματος.

Η ΠΟΜΙΔΑ επισημαίνει ότι με την ολοκλήρωση της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος και περιουσίας, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει πλήρη εικόνα της οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης των φορολογούμενων.

Οι οφειλές των ιδιοκτητών ακινήτων προς την Εφορία μέσα σε έναν χρόνο αυξήθηκαν 50%. Το 2012 το ύψος των οφειλών έφθανε τα 499 εκατ. ευρώ και εκτοξεύθηκαν στα 974 εκατ. ευρώ το 2013, σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών περιελάμβανε ρύθμιση για τον Συντελεστή Αξιοποίησης Οικοπέδου, ο οποίος είναι αναγκαίος για τον υπολογισμό του φόρου ΕΝΦΙΑ, ο οποίος όμως έγινε μόνο για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

ofono.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου