Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

"Συζητήσεις για τη μείωση του ΦΠΑ στο 18%"

mixalosadfΣε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ), οι συζητήσεις για τη μείωση του ΦΠΑ στο 18%. Σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση 18 επιμελητηρίων της Βόρειας Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε χθες στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κ. Μίχαλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Οι συζητήσεις για τη μείωση του ΦΠΑ είναι σε προχωρημένο στάδιο. Ηλπιζα να είχε γίνει ήδη. Αν θέλουμε επενδύσεις, πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε μειώσεις φορολογικών συντελεστών, αλλά και να δώσουμε ένα μήνυμα σταθερότητας της φορολογικής πολιτικής».

Ο κ. Μίχαλος, όμως, δεν είχε... πληροφορίες μόνο για θετικές εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και για πολύ αρνητικές. Αναφερόμενος στις τράπεζες υποστήριξε ότι σύμφωνα με πληροφορίες -που ο ίδιος όπως τόνισε ελπίζει να διαψευσθούν- το τρίτο stress test θα αποκαλύψει «μαύρη τρύπα» 8,2 δισ. έως 8,5 δισ. ευρώ. «Το “μαξιλάρι” των 7,5 δισ. ευρώ στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), το οποίο η κυβέρνηση σκόπευε να χρησιμοποιήσει π.χ. για φοροελαφρύνσεις, θα πάψει να υφίσταται. Το νέο χρηματοδοτικό κενό παραπέμπει σε νέα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα», υποστήριξε.
Ιδιαίτερα ανήσυχος εμφανίστηκε και για το μέλλον των ασφαλιστικών Ταμείων, λόγω του όγκου των ληξιπρόθεσμων χρεών των επιχειρήσεων προς αυτά. «Το θέμα είναι εξαιρετικά επείγον και οι ανησυχίες των διοικητών τους μεγάλες, καθώς -αν δεν ληφθούν μέτρα- τα αποθεματικά τους δεν θα είναι πλέον επαρκή για να καλύψουν τις μηνιαίες υποχρεώσεις τους», εκτίμησε.
Δηκτικός ήταν ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων από την Κίνα. «Ενώ ακούμε για επενδύσεις 6,3 δισ. δολ., οι 19 συμφωνίες που υπεγράφησαν ανέρχονται σε σύνολο συναλλακτικής αξίας, πραγματικής εμπορικής αξίας, σε 57 εκατ. δολ. για εξαγωγή μαρμάρων, γρανιτών, οίνου και ελαιολάδου. Τα υπόλοιπα μνημόνια κατανόησης, τα 5 δισ. δολ. αφορούν τον ναυτιλιακό παράγοντα, δηλαδή δανειοδοτήσεις ναυτιλιακών επιχειρήσεων που θα δώσουν δουλειές σε κινέζικα καρνάγια και πληρώματα Φιλιππίνων. Δεν πάμε έτσι στο μονοπάτι τής ανάπτυξης που ευαγγελίζεται κυβέρνηση», επεσήμανε.

spirospero.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου