Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

Νέα λαιμητόμος σε κύριες και επικουρικές συντάξεις



sintakseis222Στις κύριες συντάξεις επεκτείνεται, σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο 2015 – 2018, η «ρήτρα ελλείμματος» υπεύθυνη για τις νέες μειώσεις που έρχονται από την 1η Ιουλίου στις επικουρικές συντάξεις. Η εν λόγω ρύθμιση θα ισχύσει από 1 Ιανουαρίου του 2015 και θα φέρει νέες μειώσεις στις ήδη «πετσοκομμένες» αναλογικές συντάξεις την ίδια ώρα που το κράτος θα εγγυάται μόλις τη βασική σύνταξη των 360.

Η «λυπητερή» ξεκινά από τις επικουρικές συντάξεις του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Ο διοικητής του Ταμείου Τ. Παπανικολάου γνωστοποίησε ότι οι συντάξεις θα περικοπούν κατά 5,2% από την 1η Ιουλίου ήτοι περίπου 10 ευρώ. Εκτίμησε ότι αυτή «θα είναι η τελευταία μείωση για φέτος» συμπληρώνοντας πάντως «θα δούμε ξανά να νούμερά μας στο τέλος του έτους».
Αυτό είναι και το σημείο κλειδί όσον αφορά τη «ρήτρα ελλείμματος» καθώς κάθε ταμείο θα κάνει επαναξιολόγηση της οικονομικής του κατάστασης ανά τρίμηνο και θα προχωρά κάθε φορά σε νέες μειώσεις παροχών εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ελέυθερος Τύπος", αυτή είναι μία από τις παρεμβάσεις που άρχισαν ήδη να δρομολογούνται στο ασφαλιστικό σύστημα με στόχο να ενσωματωθούν σε νέο νόμο που θα εφαρμοστεί από την 1η/1/2015, όπως προβλέπει το επικεροποιημένο μνημόνιο του Απριλίου.
Στο τραπέζει όμως θα βρεθούν όχι μόνο η εξειδίκευση του νόμου Λοβέρδου - Κουτρουμάνη ως προς την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού των κύριων συντάξεων από το 2015, που ήδη μελετάται από αρμόδια υπηρεσιακή επιτροπή του υπουργείου Εργασίας, αλλά και οι λεγόμενες αλλαγές που έχουν να κάνουν με τα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων όλων ανεξαιρέτως των Ταμείων.
Κομβικό σημείο είναι οι ενοποιήσεις Ταμείων. Η αρχή γίνεται με την κατάργηση 60 τομέων και κλάδων που λειτουργούν εντός των ταμείων κύριας σύνταξης ως αυτόνομοι φορείς, ενώ θα ακολουθήσει το σχέδιο για την ενοποίηση των ταμείων κύριας σύνταξης σε 3 μεγάλους φορείς (ΙΚΑ για όλους τους μισθωτούς, ΟΑΕΕ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ΟΓΑ για τους αγρότες) εντός του 2015.
spirospero.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου