Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Ο νέος βασιλιάς της Ισπανίας


 Ο νέος βασιλιάς της Ισπανίας

Μοντέρνος και καλλιεργημένος, ο νέος βασιλιάς φορώντας τη μεγάλη στρατιωτική στολή και τη ζώνη από κόκκινο μετάξι του αρχηγού των ενόπλων δυνάμεων που παρέλαβε από τον πατέρα του Χουάν Κάρλος, ο οποίος χθες υπέγραψε την παραίτησή του, ορκίστηκε πίστη στο Σύνταγμα του 1978, το θεμέλιο της ισπανικής δημοκρατίας.
Στα 46 του χρόνια, ο Φελίπε κληρονομεί μια μοναρχία η οποία αμφισβητείται από έναν στους δύο Ισπανούς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, σε μια χώρα που μαστίζεται από την οικονομική κρίση και την ανεργία.
Η Μαδρίτη, για να υποδεχτεί τον νέο βασιλιά, στολίστηκε με χιλιάδες λουλούδια και ισπανικές σημαίες, μια γιορτινή ατμόσφαιρα που επισκιάστηκε από τις αντιμοναρχικές διαδηλώσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μετά την ανακοίνωση, στις 2 Ιουνίου, της παραίτησης του Χουάν Κάρλος και τις φωνές --μειονότητα-- που ζητούσαν από το Κοινοβούλιο δημοψήφισμα για το μέλλον της μοναρχίας.
Από νωρίς το πρωί ένα ελικόπτερο πετούσε πάνω από την πρωτεύουσα, τις στολισμένες λεωφόρους της της οποίας έχει διακοπεί η κυκλοφορία και όπου έχουν αναπτυχθεί 7.000 αστυνομικοί.
Ενώ ορισμένοι ετοιμάζονταν για τη γιορτή, άλλοι προσπαθούσαν να δεχτούν την ήττα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στη Βραζιλία, χθες από τη Χιλή, και τον αποκλεισμό της από το Παγκόσμιο Κύπελλο.
"Είναι το τέλος ενός κύκλου. Πρέπει να γίνει μια νέα αρχή με νεότερους ανθρώπους, όπως σε όλα, στη ζωή και στο ποδόσφαιρο", σχολίασε ο Κάρλος Μεντόζα, ένας 48χρονος πωλητής λουκουμάδων στην είσοδο του καταστήματός του.
Χαιρετισμός στο μπαλκόνι
Παραμένοντας δημοφιλής παρά την απαξίωση του πατέρα του στα μάτια της ισπανικής κοινής γνώμης, ο νέος βασιλιάς θα πρέπει να ανταποκριθεί σε πολλές ελπίδες τις οποίες με δυσκολία θα πραγματοποιήσει.
"Σήμερα, οι Ισπανοί περιμένουν τα πάντα από αυτόν, να βρει λύση για την Καταλονία, για την ανεργία, να δώσει ένα νέο πρόσωπο στα θεσμικά όργανα", δήλωσε η Κότε Βιγιάρ, δημοσιογράφος της εφημερίδας El Mundo.
"Είναι μια μεγάλη ανάσα φρέσκου αέρα. Όμως, ο κίνδυνος της απογοήτευσης είναι τεράστιος", υπογραμμίζει.
Πέμπτη πρωί, η τελετή διεξήχθη μπροστά από το Κοινοβούλιο, απόντων ξένων προσκεκλημένων. Σπάζοντας την καθολική παράδοση, η ημέρα θα έχει αποκλειστικά μη θρησκευτικό χαρακτήρα.
Ο μεγάλος απών
Στη διάρκεια της ημέρας, η ψηλόλιγνη μορφή του Φελίπε, ο οποίος με την πάροδο του χρόνου ξέφυγε από τη σκιά του πατέρα του, θα επισκιάσει εκείνη του Χουάν Κάρλος, του μεγάλου απόντα από την τελετή και τη δεξίωση που αναμένεται να ακολουθήσει στα Ανάκτορα, παρουσία 2.000 καλεσμένων και ξένων πρεσβευτών.
Χθες το βράδυ, ο Χουάν Κάρλος συγκρατώντας τα δάκρυά του, υπέγραψε την παραίτησή του, η οποία εγκρίθηκε μαζικά από το Κοινοβούλιο. Η τελευταία επίσημη πράξη του.
Σε 76 χρόνια, ύστερα από βασιλεία 39 ετών, της οποίας τα τελευταία χρόνια σημαδεύτηκαν από σκάνδαλα, ο Χουάν Κάρλος είναι ένας φθαρμένος βασιλιάς, που στηρίζεται σε πατερίτσες και περνά τη σκυτάλη στο γιο του.
Ένας μονάρχης που ανήλθε στο θρόνο στις 22 Νοεμβρίου 1975, δύο ημέρες μετά το θάνατο του δικτάτορα Φρανθίσκο Φράνκο, επί μακρόν ιδιαίτερα αγαπητός γιατί οδήγησε την Ισπανία στη δημοκρατία και παρέμεινε σεβαστός συνομιλητής πολλών ξένων κυβερνήσεων.
Ανακοινώνοντας την απόφασή του, ο Χουάν Κάρλος μεταβίβασε στο γιο του τη δύσκολη αποστολή της ανανέωσης του Θρόνου.
Ωστόσο ο Φελίπε έχει στενό περιθώριο ελιγμών σε μια χώρα όπου η κρίση έχει προκαλέσει απώλεια της εμπιστοσύνης στους θεσμούς και όπου το σύστημα της κοινοβουλευτικής μοναρχίας δεν του αφήνει παρά λίγες εξουσίες.
"Είναι ένας καλός βασιλιάς, πολύ καλά προετοιμασμένος, αλλά το έργο του δεν αναμένεται εύκολο. Η Ισπανία είναι πολύ ταραγμένη", σχολίασε ο Αντόνιο Μολίνα, ένας 60χρονος πωλητής αναψυκτικών σε περίπτερο κοντά στα Ανάκτορα.
Αναμφίβολα το πρώτο φλέγον ζήτημα, η αύξηση των αποσχιστικών τάσεων στην Καταλονία, μερικούς μήνες πριν από το δημοψήφισμα για αυτοδιάθεση που προγραμματίζουν οι εθνικιστές το Νοέμβριο, θα δοκιμάσει τις διπλωματικές ικανότητες του Φελίπε, ο οποίος μιλάει καταλανικά και διατηρεί στενούς δεσμούς με την περιοχή.
Ο βασιλιάς θα ασχοληθεί επίσης με τις συνέπειες του δικαστικού σκανδάλου που πλήττει την αδελφή του Κριστίνα, η οποία κατηγορείται για φοροδιαφυγή. Εκτός από τον Χουάν Κάρλος, και η Κριστίνα είναι η μεγάλη απούσα από τις εκδηλώσεις της σημερινής ημέρας.
Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου