Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Έτσι θέλουν να πατάξουν την φοροδιαφυγή; - καταργούν νόμο για τους καταχραστές του δημοσίου



    



Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Νομικό Συμβούλιο του κράτους σχετικά με την προωθούμενη κατάργηση του νόμουπερί καταχραστών του Δημοσίου ο οποίος ισχύει από το 1950. Ο νόμος αφορά στην επιβολή βαριών ποινών στους παραβάτες. Σύμφωνα με το ΝΣΚ στον Νέο Ποινικό Κώδικα που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, «είναι εμφανής η προσπάθεια μείωσης των ποινών που συνδέονται με την προστασία της δημόσιας περιουσίας».
    Τα μέλη του νομικού συμβουλίου του Κράτους εξέδωσαν σχετική ανακοίνωση τονίζοντας πως οι συνέπειες κατάργησης του επίμαχου νόμου θα δώσουν «άφεση» σε άτομα που εμπλέκονται σε οικονομικά σκάνδαλα, ακόμη και στους εμπλεκομένους στην υπόθεση των εξοπλιστικών.
    Αυτό διότι είναι εμφανής ο κίνδυνος να απαλλαγούν λόγω παραγραφής κατηγορούμενοι και καταδικασθέντες για οικονομικά αδικήματα.
    Άμεση είναι η σύνδεση σύμφωνα με το ΝΣΚ της αυστηρότητας των ποινών με την εισροή 40 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία, τα οποία επέστρεψαν έπειτα από καταδίκες παραβατών. Όπως είναι γνωστό στον σχετικό νόμο 1608/1950προβλέπεται ότι για τα αδικήματα της πλαστογραφίας, της πλαστογραφίας και κατάργησης ενσήμου, της παθητικής και ενεργητικής δωροδοκίας, της ψευδούς βεβαίωσης και νόθευσης εγγράφουυπεξαίρεσηςυπεξαίρεσης περί την υπηρεσία κ.α. εφ’ όσον στρέφονται κατά του Δημοσίου, και η ζημία που του προκάλεσαν με τις παράνομες δραστηριότητές του υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ, τότε επιβάλλεται ποινή φυλάκισης η οποία μπορεί να είναι ισόβια.
    Οι νομικοί σύμβουλοι του κράτους τονίζουν ότι «είναι φανερό πως με τον νόμο επιδιώκεται και μάλιστα με τρόπο ιδιαίτερα εμφατικό, η οξεία ποινική καταστολή των προσβολών της περιουσίας του Δημοσίου». 
    Με τον νέο νόμο που προωθείται από το υπ. Δικαιοσύνης, το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό, μέλος της κυβέρνησης, περιφερειάρχη, δήμαρχο, δικαστικό λειτουργό, υπάλληλο και άλλα αδικήματα όπως πλαστογραφία και κατάχρηση ενσήμων κ.α. μετατρέπονται από κακουργήματα σε πλημμελήματα (!) αναφέρει το ΝΣΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου